Toate exemplarele de panda uriaș din lume aparțin Chinei!

De: Marian Andrei / 30.08.2013, 17:30
Toate exemplarele de panda uriaș din lume aparțin Chinei!
Pe 23 august, o ursoaică panda uriaș de la Crădina Zoologică Națională din Washigton, Mei Xiang, a născut un pui. Evenimentul a atras atenția din două motive: urșii panda uriaș sunt o specie pe cale de dispariție și, un lucru mai puțin cunoscut, toate exemplarele din lume aparțin Chinei.

Cei mai mulți urși panda gigant aflați în captivitate, dar și toate exemplarele aflate în libertate – între 2.000-3.000 – găsesc pe teritoriul Chinei.

În captivitate, urși panda uriaș pot fi văzuți în afara Chinei doar în Statele Unite (9 exemplare cu nou-născutul din această lună), Canada, Mexic, Austria, Spania, Australia și Singapore.

Însă căminul lor nu este acolo, putându-se spune că se află „în vacanță”, deoarece toți acești panda aparțin… Chinei, care i-a împrumutat acestor țări.

Începând cu 1950, China s-a folosit de popularitatea și drăgălășenia urșilor panda pentru a intra în grațiile altor țări, cum a fost de exemplu gestul din 1972, când vizita președintelui american Nixon a fost „răsplătită” cu doi urși panda

Datorită cererii mari, în 1984 China a încetat de a mai da urșii gratis și a început să-i împrumute.

Termenii acordului sunt clari: un urs panda poate fi împrumutat pentru maxim 10 ani, pentru „doar” 1.000.000 de dolari pe an, bani care sunt alocați Asociației pentru Protejarea Naturii din China. Mai mult, toți puii născuți în perioada împrumutului aparțin de drept statului chinez.

Deoarece toți urșii panda uriaș aflați în diverse grădini zoologice din lume sunt născuți după 1984, rezultă că toți aparțin Chinei.