Tocurile cui ar putea provoca infertilitate

Apropo.ro / 09.02.2006, 14:36
Tocurile cui ar putea provoca infertilitate
Ultima moda în materie de încalțaminte feminina, pantofii cu tocuri foarte înalte, ar putea reduce șansele femeilor de a avea un copil, se arata într-un studiu publicat marți, relateaza ediția electronica a Daily Mirror. Un expert susține ca poziția

Ultima moda în materie de încalțaminte feminina, pantofii cu tocuri foarte înalte, ar putea reduce șansele femeilor de a avea un copil, se arata într-un studiu publicat marți, relateaza ediția electronica a Daily Mirror.

Un expert susține ca poziția nenaturala pe care o adopta femeile când poarta pantofi cu tocuri înalte ar putea sa le afecteze organele interne și fertilitatea. „Daca își prețuiesc sanatatea, femeile ar trebui sa evite, cu orice preț, aceste tocuri mortale, pentru ca nu merita riscul”, a declarat Dax Moy, expert în fitness și sanatate.

Pantofii cu toc cui sunt ultima tendința pentru primavara aceasta, purtați cu fuste drepte dupa moda anilor ’40. Vânzarile la pantofi de acest tip au crescut semnificativ de când vedete ca Victoria Beckham, Madonna sau Scarlett Johansson s-au afișat cu astfel de încalțari.

Dar Dax avertizeaza ca aceasta moda poate cauza mai multe probleme medicale. „Înclinarea înainte a pelvisului determina împingerea în fața a abdomenului, ceea ce conduce la comprimarea organelor, la fel ca în cazul unei afecțiuni numita visceroptoza”, explica Dax.

„Și lucrurile nu se opresc aici, dureri de spate, de gât, de umeri, de cap și chiar pierderea prematura a parului, completeaza panorama urmarilor ignorarii felului în care este creat corpul sa funcționeze”, a mai spus Dax.

Visceroptoza este o boala de care sufereau femeile care purtau corsete, iar acum aceasta afecțiune ar putea reveni în actualitate tot din pricina modei. Potrivit lui Dax, cele mai importante dereglari pe care le pot provoca tocurile înalte sunt în relație cu fertilitatea, ciclul menstrual și funcțiile abdominale.

„Cele mai multe femei știu ca purtarea prelungita chiar și a tocurilor de dimensiuni moderate poate provoca dureri de glezne și genunchi și poate duce la probleme serioase ale spatelui”, afirma Dax.

Mediafax