Top 10 al evenimentelor saptamanii

Apropo.ro / 15.12.2007, 12:09
Top 10 al evenimentelor saptamanii
Cele mai importante evenimente ale saptamanii 9-14 decembrie 2007.

1. Deficitul de cont curent a crescut cu 71% la zece luni. Contul curent al balantei de plati a inregistrat, in primele zece luni, un deficit de 13,34 miliarde euro, in crestere cu 71,7% fata de nivelul consemnat in perioada similara a anului trecut, reprezentand 11,3% din PIB-ul estimat pentru 2007. In urma anuntului, leul s-a depreciat in fata monedei europene cu 0,8%, la 3,584 unitati/euro, stabilind un minim al lunii.

2. Deficit comercial de 54% la 10 luni. Deficitul comercial (export-import) si-a redus usor in octombrie ritmul de crestere, de la 58% la noua luni la 54% dupa primele zece. In luna octombrie, cresterea a fost de 35%.

Deficitul comercial a fost de 17,22 miliarde de euro pe primele zece luni, dintre care 2,2 miliarde de euro in octombrie.

3. Inflatie de 0,93% in noiembrie, 6,67% anuala. Preturile de consum au crescut cu 0,93% in luna noiembrie, iar inflatia anuala s-a situat la 6,67%, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). In primele 11 luni, inflatia a urcat la 5,89%, peste prognoza de 5,7% anuntata de Banca Nationala a Romaniei pentru intreg anul.

4. Yahoo! ar putea deschide un centru de cercetare-dezvoltare in Romania. Compania americana Yahoo! ar putea intra pe piata romaneasca, la inceputul anului 2008 odata cu deschiderea unui centru de cercetare si dezvoltare in domeniul aplicatiilor software. " Cred ca posibila intrare in Romania a Yahoo! nu va fi una punctuala, ci una de dimensiuni mai mari, pentru ca vor sa deschida in aceasta regiune a Europei un centru de cercetare si dezvoltare software", a declarat Zoltan Somodi, secretar de stat in Ministerul Comunicatiilor.

5. Oferta publica initiala a Transgaz a atras peste 1,8 mld. euro. Oferta publica initiala de vanzare de actiuni a Transgaz Medias a fost suprasubscrisa de aproape 28 de ori, valoarea totala a cererilor depasind 1,8 mld. euro, un record in istoria pietei de capital din Romania. Banii mobilizati de oferta Transgaz reprezinta circa o treime din valoarea totala a tranzactiilor cu actiuni derulate de la inceputul anului pe Bursa. Numarul de investitori care au subscris in cadrul ofertei, de peste 12.000 este mai mare decat numarul mediu de investitori care cumpara in fiecare luna actiuni pe Bursa. Cererea de 1,8 miliarde de euro fata de oferta de 64 de milioane de euro a fost posibila si pentru ca o parte dintre banci au oferit linii de credit sau scrisori de garantie pentru investitori. Managerii Transgaz Medias au avut peste 21 mil. euro pentru a subscrie in oferta publica initiala de vanzare de actiuni a companiei, avand in vedere ca au primit in urma alocarii actiuni in valoare totala de 550.000 de euro.

6. Reteaua DigiMobil a RCS&RDS acopera si Bucurestiul. RCS&RDS a lansat si in Bucuresti, dupa Oradea si Timisoara, serviciile de telefonie mobila DigiMobil. Reteaua RCS&RDS e deja detectata in Bucuresti de telefoanele mobile 3G sub indicativul "RO 05" sau "22605". Reteaua de telefonie mobila a RCS&RDS este dezvoltata de compania Nokia Siemens Networks. Serviciile vor putea fi contractate initial doar de clientii serviciului de telefonie fixa al RCS&RDS, care vor fi contactati de agenti de vanzari ai operatorului, conform serviciului de relatii cu clientii al RCS&RDS.

7. Investitii straine directe de 5,93 mld. euro la 10 luni. Valoarea investitiilor straine directe a urcat in primele zece luni ale anului, la 5,93 miliarde de euro, in crestere cu 18,3% comparativ cu 30 septembrie 2007, insa in scadere cu 25% fata de primele zece luni ale anului trecut, potrivit datelor publicate vineri de Banca Nationala a Romaniei.

8. GED preia liderul agentiilor de turism, Happy Tour. Fondul de investitii GED Eastern Fund II, parte a companiei spaniole GED, a preluat Happy Tour, cea mai mare agentie de turism in functie de cifra de afaceri. Reprezentantii celor doua companii nu au dorit sa precizeze valoarea tranzactiei si nici procentajul preluat prin intermediul acestui deal. Surse din piata spun ca GED nu a preluat integral capitalul Happy Tour si au plasat valoarea companiei la aproximativ 15-20 de milioane de euro.

9. Romstal intra in Serbia cu o achizitie de 10 mil. euro. Romstal, unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata locala de echipamente sanitare, electrice si de instalatii, a cumparat integral, pentru 10 mil. euro, reteaua de distributie Doming, din Serbia, ca parte a planului de dezvoltare regionala. Aceasta este prima preluare operata de catre companie peste granita, in cazul Republicii Moldova, al Italiei, al Bulgariei sau al Ucrainei extinderea fiind organica, prin deschiderea de centre de distributie, conform reprezentantilor companiei.

10. Prima oferta comuna Romtelecom-Cosmote. Romtelecom si Cosmote, operatori telecom detinuti de grupul elen OTE, au lansat primul pachet comun de servicii pe piata locala, destinat clientilor rezidentiali si de business, prin care utilizatorii primesc o reducere de 10% din pretul abonamentului pentru serviciul de internet ClickNet si din cel pentru servicii de telefonie mobila oferite de Cosmote.