TOP 10: Cei mai duri lideri politici din istorie

Apropo.ro / 17.06.2014, 12:00
Multe țări au fost conduse, de-a lungul timpului, de lideri politici duri sau cel puțin extravaganți, dar cei 10 prezentați în lista de mai jos au avut ceva în plus față de ceilalți dictatori.

Vorbim despre oameni cu ego-uri masive, care au dat dovadă de multă cruzime sau doar s-au purtat ca niște adevărați bufoni, fără să-și asume responsabilități.

10. Robert Ford, primarul orașului Toronto

Robert Ford

Primar al celui mai vibrant oraș din America de Nord, Robert Ford a fost surprins în timp ce fuma cocaină, a fost acuzat de mai multe ori de comportament sexual nepotrivit și s-a spus despre el că tot timpul era beat ca un student în timpul facultății. Deși nu a reușit să facă nimic din ce a promis, nu și-a dat demisia înainte de finalul mandatului din cauza ego-ului uriaș. Evoluția sa ca primar este considerată o adevărată rușine pentru Toronto și Canada.

9. Muammar Gaddafi, Libia

S-a remarcat în primul rând grație stilului vestimentar. Apărea întotdeauna îmbrăcat în uniformă militară, cu tone de medalii primite pe ochi frumoși și o freză afro stil anii ”70. Întotdeauna părea că seamănă cu un personaj de desene animate. A încercat să imprime ideea de „Socialism Islamic”, dar în opinia lui asta însemna că el este singura autoritate cu putere de decizie.  Spre finalul vieții și-a luat titulatura de „Frate Lider”. A murit în chinuri inimaginabile, cu o baionetă înfiptă în fund, oamenii lui nemaiputând să suporte regimul lui Muammar Gaddafi.

8. Pol Pot, Cambodgia

Pol Pot a fost dictatorul Cambodgiei pentru numai trei ani, perioada de timp în care a „reușit” să ucidă un sfert din populația țării. A ucis intelectuali și reprezentanți ai Guvernului, pentru a pune mâna pe putere. Iar din momentul în care a avut control total, a ucis mii de oameni, arzându-i de vii, și a depopulat orașele trimițând lumea, cu forța, să muncească la câmp. A eliminat banii, a interzis orice cult sau mișcare religioasă și a persecutat cetățenii de etnie chineză sau vietnameză. Spre deosebire de alți dictatori, nu suferea de un cult al personalității sale și încerca să se mențină constant departe de ochii lumii. A fost îndepărtat de la putere de armata vietnameză în 1979 și a murit în Thailanda, în 1998, la scurt timp după ce a aflat că va fi judecat de un Tribunal Internațional.

7. Nero, Roma

Nero Claudius Caesar Drusus Augustus Germanicus, pe scurt Nero, era cunoscut pentru modul în care îi persecuta pe creștini. Se spune că, în fiecare seară, mai mulți creștini erau arși de vii în curtea sa personală, pentru a asigura iluminatul nocturn. Și-a ucis mama, prima soție și fratele. Mama lui era nepoata tatălui său, iar Nero s-a însurat cu sora lui vitregă. La un moment dat s-a însurat cu un bărbat pe care l-a castrat pentru că respectivul semăna izbitor cu a doua lui soție, care abia murise.

6. Mao Zedong, China

Mao avea un ego uriaș, așa că toată China a fost împânzită cu imaginea sa, iar o carte cu vorbele sale de duh a ajuns să fie considerată mai presus decât Biblia. Deciziile sale politice și economice au dus la moartea a câteva milioane de oameni, iar alte câteva milioane de persoane să fie înfometate. La un moment dat i-a amenințat pe liderii puterilor occidentale spunând că va provoca un cutremur uriaș în momentul în care îi va pune pe cei peste un miliard de chinezi să sară în același timp. Nu se știe un număr exact al oamenilor care au murit din cauza lui Mao, despre mai mulți specialiști susțin că este posibil ca Hitler să fi fost mic copil pe lângă liderul chinez. Cert este că 30 de milioane de chinezi au ajuns să sufere de subnutriție din cauza politicilor agricole duse în perioada 1958 – 1962, iar în jur de 1,5 milioane de chinezi au murit din cauza „Revoluției Culturale”.

5. Hitler, Germania

Adolf Hitler

A dus megalomania la cote extreme ajungând să se creadă salvatorul Germaniei. Adolf Hitler era ipohondru și vegetarian. S-a iubit cu una dintre verișoarele sale, iar alte două iubite plus singura sa soție s-au sinucis. Era bigot, rasist, se face vinovat de cea mai mare conflagrație mondială, a pus să fie uciși milioane de oameni și îi dădea vina, pentru problemele sale, pe toți cei din jur, numai pe el însuși nu. Când a văzut că nu mai poate câștiga războiul, a vrut să distrugă Germania susținând că nemții nu merită o asemenea țară. Își punea ofițerii să-i declare loialitate și vroia ca în întreaga țară Biblia să fie înlocuită cu cartea sa de suflet, Mein Kampf.

4. Jean Bedel Bokassa, Republica Centrafricană

Generalul african Jean Bedel Bokassa, mare admirator al lui Napoleon, a transformat Republica Centrafricană într-un imperiu, în 1976. Ceremonia de încoronare a sa ca Împăratul Bokassa I a fost atât de extravagantă încât a adus țara în pragul colapsului financiar. A ordonat ca elevii să poarte uniforme militare cumpărate de la o fabrică pe care o deținea chiar el. Cine a refuzat să cumpere sau nu și-a permis a fost ucis. A interzis cerșetoria, dar și posibilitatea ca cei mici să se joace pe stradă în timpul zilei. Oamenii erau obligați să meargă pe stradă având asupra lor dovezi că sunt angajați sau cel puțin sunt în căutarea unui loc de muncă. Cine nu deținea asemenea acte asupra lui, la un control întâmplător, era ucis. Un rival d-al său, care a încercat să-l detroneze prin intermediul unei lovituri de stat, a fost crăstat cu lama pe față și lovit cu atâta sete în zona spatelui până i s-a rupt coloana. Condamnat la moarte, după ce a fost îndepărtat de la putere grație unei intervenții a armatei franceze, Bokassa a scăpat ieftin. Condamnarea i-a fost schimbată mai întâi într-una pe viață, iar apoi într-una de numai 20 de ani de închisoare. Chiar și așa, a fost eliberat după numai cinci ani petrecuți după gratii. A murit la trei ani după eliberare, nu înainte de a pretinde că este Al 13-lea Apostol al lui Iisus și mâna dreaptă a Suveranului Pontif.

3. Caligula, Roma

Se spune despre Caligula că a ajuns pe tron călcând pe cadavre, la propriu, și-a făcut calul senator și le-a pus pe soțiile senatorilor să se prostitueze pentru a strânge bani pentru guvern. Însetat de sânge și bizar, obișnuia să apară în public îmbrăcându-se ca diferiți zei. Ucidea oameni fără motive. Dacă avea nevoie de bani, își acuza senatorii de trădarea și le confisca averile. Dăduse ordin că are voie să facă sex cu orice femeie măritată cu care dorește. Cine nu avea de gând să-și dea soția, era ucis. Scotea la licitație viețile gladiatorilor, pentru a face rost de bani, și obișnuia să se amuze aruncând oameni simpli în arena în care erau devorați de tot felul de animale sălbatice de dimensiuni mari.

2. Idi Amin, Uganda

Despre Idi Amin se spune că obișnuia să-și mănânce inamicii și că a provocat-o pe Regina Angliei la un meci de box. A provocat moartea a zeci de mii de oameni și s-a implicat direct în deturnarea unui avion plin cu cetățeni israelieni. A scăpat de pedeapsă, petrecându-și ultimii 24 de ani de viață în exil. Se spune că a suferit leziuni ale creierului din cauza sifilisului și că la un moment dat s-a declarat „Cuceritorul Imperiului Britanic”.

1.    Kim Jong Il, Coreea de Nord

Kim Jong Il

Ca și conducător al unei societăți închise, Kim Jong Il a dus cultul personalității la un cu totul alt nivel. Obișnuia să se laude că nu are niciodată nevoie să meargă la toaletă, că a inventat hamburgerul și că nimerește orice gaură de pe terenul de golf dintr-o lovitură. Obișnuia să țină un oraș pustiu pentru a arăta cât de frumoasă și curată e viața în Coreea de Nord. S-a înarmat cu arme nucleare și și-a înfometat oamenii. Cel mai bun lucru care se spune despre Kim Jong Il este că a murit înainte de a porni Cel de-al Treilea Război Mondial. Cel mai rău lucru care se spune despre fostul lider nord-coreean este că și-a lăsat fiul, pe Kim Jong Un, să-i ducă mai departe politicile nesănătoase.