TOP 10: Cele mai bune scenarii de filme ale secolului 21 (VIDEO)

De: Ana Obretin / 07.12.2021, 09:31
TOP 10: Cele mai bune scenarii de filme ale secolului 21 (VIDEO)

Comedia horror „Get Out”, de Jordan Peele, este lider în topul 101 al celor mai bune scenarii ale secolului 21. Cel puțin aceasta este concluzia Sindicatului scenariștilor americani (Writers Guild of America, WGA), care a realizat Topul 101 al celor mai bune scenarii de film din acest secol.

Scris și regizat de Jordan Peele, „Get Out” spune povestea lui Chris, un bărbat de culoare, care își însoțește iubita caucaziană la casa părintească, în weekend, doar pentru a descoperi că intențiile lor cu el ar putea fi mult mai sinistre decât și-ar fi putut imagina vreodată. Filmul a fost lăudat pentru scenariu și interpretare, în special pentru cea a starului Daniel Kaluuya, fiind considerat o critica usturătoare la adresa ideii unei Americi „post-rasiale”. „Get Out” a câștigat Oscarul pentru cel mai bun scenariu în 2017 și a fost, de asemenea, nominalizat pentru cel mai bun film, cel mai bun actor (Kaluuya) și cel mai bun regizor.

Peele este recunoscut penteu scenarii cu succes la public și critică

Înainte de „Get Out”, Peele era cunoscut mai ales pentru munca sa la serialul Comedy Central „Key & Peele”, în care a jucat alături de Keegan-Michael Key. Peele, care a conceptualizat filmul în 2008, a prezentat scenariul unui producător în 2013 și a scris textul în doar două luni. Succesul critic și comercial al lui „Get Out” a dus direct la următorul film al lui Peele, „Us”. Acesta a avut un succes de public și critică similar.

Peele se află în prezent în proces de postproducție la „Nope”, al treilea său lungmetraj, în care va juca din nou daniel Kaluuya.

În topul „101 cele mai bune scenarii ale secolului 21 (până acum)”, decis de membrii Sindicatului scenariștilor americani, pe locul al doilea se află „Eternal Sunshine of the Spotless Mind” (2004), scris de Charlie Kaufman, urmat de „The Social Network” (2010), scris de Aaron Sorkin, potrivit Deadline.

Lista include scenarii ale unor regizori consacrați, precum Quentin Tarantino, cu trei filme („Inglourious Basterds”, „Once Upon a Time in Hollywood”, „Django Unchained”), Wes Anderson („The Royal Tenenbaums”, „The Grand Budapest Hotel”), Frații Coen („No Country for Old Men”, „A Serious Man”, „Inside Llewyn Davis”) și Christopher Nolan („Memento”, „The Dark Knight”, „Inception”, „The Prestige”)

Singurul scenarist cu cele mai multe filme pe listă care nu a primit o nominalizare la Oscar pentru ele este Paul Thomas Anderson – „There Will Be Blood”, „The Master” și „The Phantom Thread”.

În timp ce „Get Out” este apreciat pe scară largă, este oarecum surprinzător ca un horror să ocupe primul loc în top. Interesant este că „Parasite” (2019), co-scris de Bong Joon Ho, o altă comedie horror, se află pe locul patru. 

Topul 10 al celor mai bune scenarii ale secolului 21 (până acum)

  1. „Get Out” (2017), de Jordan Peele
  2. „Eternal Sunshine of the Spotless Mind” (2004), de Charlie Kaufman, Michel Gondry, Pierre Bismuth
  3. „The Social Network” (2010), de Aaron Sorkin
  4. „Parasite” (2019), de Bong Joon Ho și Han Jin Won.
  5. „No Country for Old Men” (2007), de Joel Coen & Ethan Coen
  6. „Moonlight” (2016), de Barry Jenkins.
  7. „There Will Be Blood” (2007), de Paul Thomas Anderson
  8. „Inglourious Basterds” (2009), de Quentin Tarantino
  9. „Almost Famous” (2000), de Cameron Crowe
  10. „Memento” (2000), de Christopher Nolan

CITEȘTE ȘI:

Foto: Profimedia Images