TOP 10: Cele mai ciudate străzi din lume

Apropo.ro / 01.05.2015, 13:00
De multe ori ai zis că strada pe care locuiești este una ciudată? Te vei gândi de două ori înainte să mai zici ceva, după ce citești despre străzile prezentate mai jos.
Vorbim despre străzi extrem de înclinate sau străzi complicate de parcurs, dar un lucru este cert. Aceste străzi, deși ciudate, au devenit atracții turistice.
 
1. Ebenezer Place, Scoția
 
 
Are numai circa doi metri lungime și chiar nu ai cum să te pierzi pe această stradă. Există o singură adresă pe această stradă, respectiv intrarea în bistro-ul hotelului Mackeys. Hotelul a fost construit în 1883, iar strada a devenit oficială în 1887.
 
2. Rondul Magic, Marea Britanie
 
 
The Magic Roundabout (n.r. – Rondul Magic) este un sens giratoriu aflat în orașul Swindon. Sensurile giratorii dau mari bătăi de cap turiștilor, în Marea Britanie, dar Rondul Magic are ceva în plus. A fost votat, în 2009, a patra cea mai periculoasă intersecție din Marea Britanie și oferă numeroase atacuri de panică șoferilor. Rondul Magic este alcătuit, efectiv, din cinci sensuri giratorii mai mici, care alcătuiesc, practic, un labirint. Iar cea mai mare problemă este că șoferii trebuie să circule în giratoriul central în sens invers față de giratoriile mai mici și toate celelalte giratorii din Marea Britanie.
 
3. Lombard Street, San Francisco
 
 
Șoferii care au ajuns pe Lombard Street, în San Francisco, susțin că strada respectivă este asemănătoare unui circuit de Formula 1. Sunt șapte viraje strânse pe o distanță de doar câteva sute de metri. Interesant este că virajele au fost incluse ulterior, tocmai pentru a nu mai permite oamenilor să accelereze. Strada are sens unic, din motive de siguranță, iar parcatul este interzis.
 
4. Baldwin Street, Noua Zeelandă
 
 
Este una dintre cele mai înclinate străzi din lume. Vorbim de o pantă de 35% și o stradă care se înclină cu câte un metru la fiecare 2,86 metri circulați. Localnicii folosesc cărămizi pentru a bloca mașinile să nu alunece la vale. Interesant este că Baldwin Street este locuită, deși casele sunt și ele înclinate.
 
5. Yonge Street, Canada
 
 
Cea mai lungă stradă din lume are aproape 2.000 de kilometri. Construcția Yonge Street a fost considerat eveniment de importanță istorică. Strada a suferit modificări în anii 1990 și și-a pierdut locul în Cartea Recordurilor, dar chiar și așa multă lume continuă să considere Yonge Street ca fiind cea mai lungă stradă din lume.
 
6. 9 iulie, Buenos Aires
 
 
Este considerată cea mai largă stradă din lume și a fost numită după Ziua Independenței Argentinei. Pietonii curajoși au de parcurs 100 de metri și nouă benzi dacă vor să ajungă de pe o parte pe cealaltă a străzii. Pe centrul străzii sunt grădini, monumente și părculețe cu bănci pe care pietonii se pot odihni la jumătatea traversării străzii.
 
7. Parliament Street, Marea Britanie
 
 
Este una dintre cele mai înguste străzi din lume. Are o lungime de circa 50 de metri, iar în cel mai îngust punct are o lățime de numai 0,64 metri. Inițial a fost numită Small Street, denumirea fiind schimbată în Parliament Street, după dezvoltarea Camerei Comunelor. Strada este recunoscută pentru numeroasele atacuri de panică suferite de claustrofobii care o parcurg.
 
8. Putrajaya, Malaiezia
 
 
Putrajaya este cel mai larg sens giratoriu din lume, având un diametru de circa trei kilometri. În mijlocul sensului giratoriu există o mică pădure. De altfel, șoferii nici nu-și dau seama că sunt într-un sens giratoriu, din cauza dimensiunilor uriașe. Putrajaya este aproape de sediul primului ministru malaiezian.
 
9. Drumul spre Giza, Egipt
 
 
Este cel mai vechi drum pavat, fiind construit în urmă cu 4.600 de ani. A fost construit special pentru a permite transportarea materialelor de construcție. Măsoară în jur de 12 kilometri și a devenit emblemă națională.
 
10. Gravity Hills
 
 
În mai multe zone din întreaga lume au fost descoperite așa numitele Gravity Hills, sau Dealurile Gravitației. Sunt zone în care legea gravitației pare să nu se aplice. Mașinile urcă singure pe dealuri sau apa curge în sens invers, contrar logicii. Dealurile sunt extrem de populare, dar, în cele din urmă, vorbim doar de iluzii optice, mediul înconjurător făcând să ai impresia că se întâmplă lucrurile care se întâmplă.