Top 10 – cele mai cool țări din lume

Apropo.ro / 02.05.2015, 12:30
Cooperarea internațională și eliminarea vizelor au făcut ca oamenii să poată călători mult mai repede și mai des, iar părerile sunt împărțite în legătură cu ideea de "cea mai tare țară din lume".
Totuși, specialiștii de la Good Country au pus la cale un index care să permită alcătuirea unui top al celor mai tari țări din lume. Indexul se bazează pe numeroși factori precum contribuția țării la protejarea mediului înconjurător, nivelul general de prosperitate sau contribuția țării respective la menținerea păcii pe plan internațional. Iar clasamentul rezultat arată după cum se poate vedea mai jos.
 
10. Belgia
 
Belgia
 
Stă bine la capitole precum prosperitate, egalitate în drepturi sau sănătatea oamenilor, dar și-a asigurat locul în TOP 10 grație dragostei arătate de oameni pentru cultură. De asemenea, Belgia are ratinguri înalte la capitole precum producția de bunuri de consum sau libertatea presei. Deși relativ mică, Belgia reprezintă un exemplu demn de luat în seamă pentru țările slab-dezvoltate sau aflate în curs de dezvoltare.
 
9. Danemarca
 
Danemarca
 
Stă foarte bine la capitole precum cultură, sănătate, bunăstare sau siguranța cetățenilor. De asemenea, Danemarca este apreciată pentru donațiile și ajutoarele umanitare acordate statelor slab dezvoltate sau pentru exportul de produse farmaceutice. Deși este o țară relativ mică, Danemarca are un impact uriaș asupra întregii lumi.
 
8. Norvegia
 
Norvegia
 
Deși are anumite probleme în materie de siguranța cetățenilor sau protejarea mediului înconjurător, Norvegia stă grozav la capitole precum acordarea de ajutoare umanitare sau protejarea refugiaților. Norvegienii sunt lăudați, la nivel global, pentru disponibilitatea lor de a-și împărți bogăția cu cetățeni proveniți din țări slab dezvoltate sau pentru încrederea lor că poate exista unitate la nivel global.
 
7. Marea Britanie
 
Marea Britanie
 
Este țara care stă cel mai bine la capitolul știință și tehnologie. De asemenea, punctează serios la sănătate, egalitate în drepturi sau prosperitate. Marea Britanie stă foarte bine la nivel de relații internaționale și câștigare de premii. În plus, Marea Britanie este apreciată pentru prestația Reginei Elisabeta a II-a, cel mai apreciat cap încoronat la nivel global.
 
6. Suedia
 
Suedia
 
Deține recordul pentru cele mai multe apariții în topurile realizate pe baza factorilor Good Country. Concret, Suedia este în TOP 10 la absolut orice domeniu, de la știință și tehnologie sau protejarea mediului înconjurător până la prosperitate, egalitate în drepturi și sănătate. Suedia face tot posibilul pentru reducerea emisiilor de CO2 și combaterea efectelor de seră.
 
5. Noua Zeelandă
 
Noua Zeelandă
 
Neo-zeelandezii stau foarte bine la protejarea mediului înconjurător. Se asigură că achiziționează și folosesc produse care să afecteze cât mai puțin mediul înconjurător și fac tot posibilul pentru înlăturarea efectelor avute de emisiile de CO2. Mulți neo-zeelandezi stau în case ce au caracteristicile necesare pentru a fi considerate prietenoase cu mediul înconjurător.
 
4. Olanda
 
Olanda
 
Nu este cunoscută doar pentru saboți și atitudinea relaxată vizavi de consumul de substanțe stupefiante. Olanda strălucește la tot felul de capitole ce au transformat-o într-o țară care are o influență pozitivă asupra întregii planete. Olanda este remarcată în special pentru libertatea de mișcare și libertatea presei. Olanda pare o țară care nu are nimic de ascuns și în care oricine se poate încrede.
 
3. Elveția
 
Elveția
 
Din cauza atitudinii neutre, Elveția ocupă abia locul 71 la „securitate și pace internațională”, dar se revanșează la alte capitole. Este considerată o națiune perfectă când vine vorba de prosperitate și joacă un rol important pe piața financiară internațională. 
 
2. Finlanda
 
Finlanda
 
Deși este mică, Finlanda are un impact colosal asupra întregii planete. Finlandezii și-au propus să-și aducă un aport substanțial la crearea unui mediu înconjurător mai bun și strălucesc când vine vorba de prosperitate și știință și tehnologie. De asemenea, finlandezii stau foarte bine la capitolul educație și se pot lăuda cu câștigarea a numeroase premii internaționale. Trebuie remarcat și că finlandezii sunt printre cei mai buni când vine vorba de publicat lucrări științifice.
 
1. Irlanda
 
Irlanda
 
Irlanda își revine cu greu dintr-o perioadă extrem de dificilă, din punct de vedere financiar, dar punctează decisiv la capitole precum numărul de voluntari ONU aflați peste hotare sau comerț. Irlanda stă foarte bine la cultură, securitate sau prosperitate, dar s-au înregistrat ceva probleme când a venit vorba de egalitatea între sexe.