Top 10: Cele mai neobisnuite manii

Apropo.ro / 17.07.2009, 13:30
Cine nu obisnuieste sa verifice de mai multe ori daca usa casei este inchisa sau daca gazul este oprit?

Cine nu are o manie? Cine nu obisnuieste sa verifice de mai multe ori daca usa casei este inchisa sau daca gazul este oprit?

O multime de obsesii simple vedem in jurul nostru fara a le cataloga ca atare, cum ar fi trecerea frecventa a mainii prin par sau scarpinatul, spalarea pe maini de multe ori pe zi, joaca cu degetele, miscarea ritmata a picioarelor sunt doar cateva din maniile des inatlnite.

Iata care sunt maniile mai mult sau mai putin neobisnuite:

10. Doromania – reprezinta obsesia pentru cadouri. Exista o multime de persoane care adora sa ofere cadouri altor persoane. Acestea sunt incantate de placerea care o creeaza persoanei in cauza si usor poate deveni obsesie. Doromania consta in oferirea cadourilor fara a avea posibilitatea financiara de a face asta. Uneori se ajunge la probleme financiare grave, deoarece cei care ofera cadouri se ingroapa in datorii.

manie

9. Abulomania – reprezinta o indecizie patologica. Cu totii am trecut prin momente in care ne-a fost mai greu sa luam o decizie in legatura cu o anume problema. Aceasta nu este sfarsitul lumii, problema mare este atunci cand nu te poti decide asupra unui lucru extrem de simplu. Aceasta este abulomania.

decizii

8. Ablutomania – reprezinta mania de a te spala pe maini des. Ai observat ca unul din amicii tai se spala prea des pe maini? Ei bine, nu este de rau daca face asta dupa ce foloseste toaleta sau daca a pus mana pe diferite obiecte. Daca amicul tau se spala pe maini fara a face ceva anume… e de rau. Clar are ceva anormal. El se teme de infectii sau mizerie il impinge spre acest gest. De obicei, acesta manie este insotita de alte probleme psihice. Din pacate, aceasta manie este caracteristica copiilor ce sufera de schizofrenie.

manie

7. Trichotillomania – smulsul parului din cap. Atunci cand te afli intr-o discutie, trebuie luata o hotarare, etc se intampla sa duci involuntar mana la cap fie sa te scarpini, fie sa tragi de firele de par. Exista si persoane care obisnuiesc sa se traga frecvent de parul de pe maini, de pe fata, din nas, sprancene sau alte parti acoperite cu par ale corpului.

par

6. Enosimania – senzatia ca cineva a gresit grav. Exista impulsul de a crede ca cineva de langa tine a gresit sau a pacatuit. Acest tip de fobie se caracterizeaza prin respiratie neregulata, rapida, transpiratie si batai iregulate ale inimii.

mar

5. Demonomania – este ideea ca alaturi de tine este un spirit rau. Filmele de groaza si cartile descriu si ne arata ce se intampla cu oamenii atunci cand sunt posedati. Urmarind multe astfel de filme este normal ca oamenii sa ajunga sa aiba teama ca ceea ce vad s-ar putea afla langa ei. Sunt persoane care cred ca exista demoni langa ei si altele care cred ca demonul ii poseda.

manie

4. Clinomania – dorinta exagerata de a ramane in pat. Buna ideea, mai ales in zilele toride. Pentru cei care sufera de aceasta manie, dorinta de a sta in pat poate dura chiar si pana la cateva zile, indiferent de vremea de afara. Termenul vine din limba greaca si inseamna obsesia de a dormi. Ei iubesc patul, asternuturile si pernele.

pat

3. Onomatomania – reprezinta dorinta irezistibila de a repeta cuvinte, in gand.

manie

2. Gamomania – obsesia de a face cereri in casatorie. Poate una din cele mai bizare, daca tinem cont cate persoane fug de acest angajament. Cei care sufera de aceasta obsesie ajung sa devina poligami.

manie

1. Cartacoethes – tendinta de a vedea harti pretutindeni. Creierul uman poate recunoaste forme pretutindeni, de la mancare pana la norisori sau mai stiu eu ce. Nu ai asemanant niciodata o piatra cu un alt lucru sau o fata de om sau un model de pe gresie cu nu stiu ce animal? Chiar si snitzelul din imagine seamana cu un continent.

manie

Tu ce poti sa ne spui despre obsesiile sau maniile tale? Comenteaza aici!