Top 10 mâncăruri internaționale de încercat

Apropo.ro / 17.01.2015, 17:00
Preparate culinare din Thailanda, Coreea, China, etc, din cele mai ciudate merită încercat o dată-n viață. De amuzament și curiozitate.

Un tip de explorare poate fi și culinară. Indiferent de țară și obiceiuri, găsim lucruri interesante care să ne stârnească curiozitatea sau pofta.

Printre acestea se numără:

10. Borș din Ucraina

bors

Este o supă, cu origini ucrainene, populară și în alte zone europene sau central europene. În majoritatea acestor țări este preparată cu sfeclă roșie, ca ingredient principal, de unde și culoarea supei. Se folosesc și alte legume și este recomandată în sezonul rece. Una din primele legume ale dietei slave consumate în perioada rece a anului a fost sfecla.

9. Kabsa, Arabia Saudită

Kabsa

Kabsa este specifică Arabiei Saudite, dar se gătește și în celelalte state din Orientul Mijlociu. Kabsa este un orez prăjit amestecat cu scorțișoară, piper, cuișoare, ghimbir, dafin, șofran, și nucșoară. Se pune și carne de pui, vită, cămilă sau miel. Se pot pune și pește sau creveți sau stafide, semințe de pin sau migdale.

8. Bobotie, Africa de Sud

Bobotie

Bobotie este un preparat sud african care se compune din orez prăjit și o combinație de carne tocată cu ou făcut gen omletă. Se pune curry, stafide, ceapă, nuci, chutney și banane, după preferințe.

7. Nasi Lemak, Malaezia

 Nasi Lemak

Nasi Lemak se traduce prin „orez gras”. Numele derivă de la modul de preparare al orezului care este scufundat în cremă de cocos. Aici se amestecă până la omogenizare, după care se înăbușește până când orezul este gata. Nativii mai adaugă și frunze de pandan, pentru aromă. Se mai adaugă condimente precum ghimbir, ocazional lemon grass, frunze de banană, felii de castravete, alune prăjite, ou bine firt sau sos picant. Se servește alături de carne de pui, pește sau legume.

6. Ceviche, Peru

Ceviche

Ceviche este o mâncare adorată în Peru, dar cunoscută mai peste tot în lume. Ceviche este o salată de cartofi cu ceapă, măsline, salată verde, ardei, pește crud, marinat și sos de lămâie, portocale roșii sau oțet. În Peru se folosește carnea de biban de mare. Este atât de plăcută această salată încât peruanii i-au dedicat și o zi națională.

5. Musaca, Grecia

Musaca

Musacaua pe care o gătesc și românii are origini grecești. Ei fac musacaua cu miel sau vițel, vinete, scorțișoară și vin alb.

4. Tom Yum, Thailanda

Tom Yum

Tom Yum este o supă picantă, iute, cu bucăți de pui și ciuperci, coriandru, lemon grass, busuioc thailandez. Este o supă parfumată, ca majoritatea preparatelor lor, dar sănătoasă. Se mai poate adăuga lapte de cocos.

3. Bigos, Polonia

Bigos

Bigos este o mâncare tradițională în Polonia. Reprezintă un amestec de carne și cârnați, suc de roșii, miere, ciperci, toate înăbușite în varză. Poate fi și murată. Se servește alături de cartofi și în pâine de secară. Polonezii mănâncă bigos a doua zi de Crăciun.

2. Porc adobo, Filipine

Porc adobo

Denumirea reprezintă de fapt modul de preparare al cărnii de porc. Este un fel de pomana porcului la noi, dar altfel condimentată. Carnea de porc tăiată cubulețe se prăjește în tigaie alături de usturoi, sare, dafin, oțet. Se ține pe foc până când sosul nu mai este. Se poate servi cu orez, legume sau fasole.

1. Kimchi, Coreea

Kimchi

Kimchi este mâncarea națională a Coreei. Kimchi clasic se face din mai multe straturi de frunze de varză chinezească, care se îndeasă într-un vas mare de lut cu praz, usturoi, ghimbir, ardei iuți roșii și pește sărat și se acoperă cu o marinată. Kimchi poate fi ingredientul principal în multe feluri de mâncare – tocane, supe, cu orez prăjit. Mulți coreeni consumă kimchi la micul dejun, prânz sau cină, face parte din dieta lor.