Top 10: Recorduri de Oscar

De: Gabriela Voicu / 02.03.2012, 16:00
De-a lungul timpului, câteva dintre vedetele de top premiate în cadrul Galei Oscar-urilor, au stabilit o serie de recorduri, legate fie de numărul nominalizărilor, fie de cel al trofeelor obținute și nu numai.

Dacă nu cu mult timp în urmă vă prezentam Istoria Premiilor Oscar, în imagini, de data aceasta îi „premiem” pe deținătorii unor recorduri stabilite în cadrul Galei, de-a lungul vremii.

1. Filmele care au câștigat cele mai multe Oscar-uri sunt „Ben-Hur” (1960), „Titanic” (1999) și „The Lord of the Rings: The Return of the King” (2004), fiecare având 11 trofee. „Ben-Hur” a fos cel mai scump film realizat la vremea lui și a obținut 12 nominalizari la Oscar. „Titanic” a avut 14 nominalizări, iar „The Lord of the Rings: The Return of the King” a câștigat la toate categoriile la care a fost propus.

2. Walt Disney deține 24 de premii Oscar, iar ultimul i-a fost acordat postum, în 1969. El deține și recordul pentru cele mai multe nominalizari la Oscar, respectiv 59.

Trofee Oscar

3. Cele mai multe Oscar-uri pentru regie aparțin lui John Ford, care a primit 4 trofee. Primul i-a fost acordat în 1936 pentru „The Informer”, următoarele două pentru „The Grapes of Wrath” (1941) și „How Green Was My Valley” (1942), iar al patrulea Oscar i-a revenit pentru „The Quiet Man”, în 1953.

4. Actrița Katharine Hepburn deține 4 Oscar-uri pentru rolurile din filme, primul fiindu-i acordat în 1943, pentru filmul „Morning Glory”. În 1982, Meryl Streep, care are 18 nominalizări, a pierdut un Oscar în favoarea lui Katharine Hepburn.

5. Prima femeie care a primit Oscar pentru regie este Kathryn Bigelow, pentru filmul „The Hurt Locker” (2010). Ea a fost în competiție cu fostul ei soț, regizorul James Cameron, al cărui film „Avatar” a făcut furori în urmă cu doi ani.

Kathryn Bigelow, prima femeie-regzor premiata cu Oscar

6. Primul actor de culoare care a câștigat Oscar pentru „cel mai bun actor în rol principal” este Sidney Poitier, pentru „Lilies of the Field” (1964).

7. Prima actriță de culoare premiată cu Oscar pentru „cea mai bună actriță în rol secundar” este Hattie McDaniel, pentru filmul „Gone with the Wind” (1940). Ea fost și prima femeie de culoare care a cântat la un post de radio în SUA.

Hattie McDaniel, prima femeie de culoare premiata cu Oscar

8. Cea mai vârstnică actriță care a obținut Oscar pentru „cea mai bună actriță în rol principal” este Jessica Tandy, premiată la 80 de ani pentru „Driving Miss Daisy” (1990).

9. Meryl Streep se poate lăuda cu cele mai multe nominalizări pentru actorie – 17, fiind nominalizată și în acest an pentru „The Iron Lady”. De altfel, la Gala Premiilor Oscar 2012, ea a câștigat al treilea Oscar din carieră.

10. Walter Brennan și Jack Nicholson au stabilit câte un record cu 3 Oscar-uri obținute, pentru „cel mai bun actor în rol principal/secundar”.