Top 10: țările cu cel mai mare număr de fumători

De: Marian Andrei / 15.04.2014, 11:30
Tutun rulat.Pipă. 50 de branduri internaționale care produc țigări și țigarete subțiri, groase. lungi, scurte, aromate, cu filtru, fără filtru, de foi. Toate acestea dovedesc că tutunul, îndiferent cum este ambalat sau prezentat, este planta cea mai populară din lume.

Principalele zone care produc tutun pentru cei aproape 1 miliard de împătimiți ai fumatului sunt Turcia, Rusia și India, însă tutunul este cultivat în majoritatea țărilor lumii.

Tutunul (și fumatul) este legal în aproape toate țările, iar îndustria care se ocupă de el este una dintre cele mai profitabile de pe planetă, numai în 2013 generând încasări de aproape 500 de miliarde de dolari în pofida publicității intensive care se face împotriva acestui viciu.

Conținând peste 250 de substanțe nocive, fumatul a cauzat, potrivit OMS, 6 milioane de decese anual, prin cancer sau alte boli asociate cauzate de „ingredientul” principal, cel care dă și dependența față de fumat, nicotina.

Dacă faptul că cel mai mare număr de fumători se găsește în tări cu populație mare nu este surprinzător, nu la fel se poate spune despre faptul că 80% dintre vicioși trăiesc în tări cu menituri mici sau medii.

Următorul clasament este făcut pe baza datelor furnizate de OMS și se bazează pe numărul fumătorilor raportat la populația adultă a tării.

10. Chile – 40.6%

Renumit pentru ceaiul mate, câștigarea premiului Nobel pentru literatură sau pentru incidentul în care 33 de mineri au fost prinși în subteran pentru 69 de zile, Chile are și un număr mare de fumători. OMS estimează că 40,6% din populație fumează.

Îngrijorat de numărul mare de fumători, Guvernul chilian a interzis anul trecut fumatul în baruri, cluburi, restaurante și cazinouri, încercând astfel să reducă, pe lângă numărul fumătorilor, și numărul deceselor sau al bolilor cauzate de acest viciu.

9. Grecia – 41%

Confruntată deja cu probleme economice și politice endemice, Grecia are și o altă mare problemă: numărul fumătorilor.

Chiar dacă fumatul în locurile publice a fost interzis încă din 2010, grecii au ignorat interdicția și continuă să fumeze în baruri și restaurante. Nici măcar mărirea taxelor la produsele din tutun nu i-a determinat pe greci să se lase de fumat, autoritățile căutând să găsească noi modalități de a face campanie anti-tutun.

8. Insulele Solomon – 41.4%

Numele acestor insule vine de la un rege biblic incredibil de bogat, în speranța că aici vor fi găsite mari comori. În loc de bogății, această mică națiune din Pacific a avut parte de multe probleme, cum ar fi cutremurul și tsunami-ul din 2007, cutremurul din 2013 și… obiceiul nesănătos a 41,4% dintre locuitori.

Totuși, locuitorii insulelor vor fi „ajutați” să renunțe la fumat, Ministerul Justiției și Afacerilor Interne inaugurând recent programul „No Smoke Solomon Islands”, o campanie cu durata de un an în care se va promova renunțarea la viciu și vor fi eleborate noi reguli referitoare la fumat.

7. Insulele Cook – 43.9%

Constând din 15 micuțe insule, situate în Pacificul de Sud, Insulele Cook sunt una dintre cele mai izolate națiuni de pe glob. Pe cei 240 de kilometri pătrați de cenușă vulcanică și recifuri de coral locuiesc aproximativ 20.000 de locuitori, ceea ce face Insulele Cook una dintre țările cu cel mai mic număr de locuitori din lume.

6. Papua New Guinee – 44%

Papua New Guinee este o națiune interesantă. Cei 6,3 milioane de locuitori vorbesc nu mai puțin de 836 de limbi și dialecte, iar teritoriul este gazda a 5% dintre speciile de plante și animale cunoscute. Chiar dacă doar 18% din populație trăiește în zone urbane, economia duduie, având cea de-a șasea cea mai mare rată de creștere din lume. 

Din nefericire, printre aceste superlative găsim și numărul persoanelor care fumează – aproape jumătate, mai precis 44%.

5. Palau – 44%

Chiar dacă 44% dintre cei 21.000 de locuitori din Palau fumează, acesta nu este cel mai mare viciu. În 2012, statisticile ONU au arătat că Palau este liderul mondial al consumului de canabis și al berii.

Chiar dacă problemele sociale par grave, nici nu se compară cu ceea ce au avut de îndurat în trecut. Începând cu 1885 au fost invadați de spanioli, vânduți germanilor, cuceriți de japonezi și apoi administrați de Statele Unite înainte de a-și cuceri independența, în cele din urmă, acum 20 de ani.

Acum, când subzistența populației se bazează pe ajutoare externe, reglementarea fumatului nu este o prioritate pentru guvernanți.

4. Bosnia și Herțegovina – 44%

Bosnia și Herțegovina este una dintre cele mai noi națiuni ale Europei și, cu siguranță, cea cu cel mai mare număr de fumători.

Din cei 3,7 milioane de locuitori, 44% au obiceiul fumatului, în condițiile în care prețul unui pachet de țigări este cel mai mic din Europa.

Chiar dacă locuitorii din această țară au un grad ridicat de cultură și o speranță mare de viață, numărul mare de fumători îndică o problemă.

3. Vanuatu – 52.5%

Vanuatu este încă o confirmare a faptului că națiunile din Pacific sunt printre cele mai „fumătoare” din lume.

Oare faptul că 52,5% dintre cei 220.000 de locuitori care trăiesc pe cele 82 de insule sunt fumători o avea ceva de-a face cu faptul că Vanuatu este cea de-a 10 cea mai fericită națiune din lume?

2. Nauru – 52.9%

Nauru, o insulă din Micronezia, este a doua cea mai mică țară din lume ca număr de locuitori, după Vatican. Totuși, 97% dintre bărbați și 93% dintre femeile din Nauru suferă de obezitate. 

Chiar dacă obezitatea nu a stricat încă imaginea paradisiacă a plajelor locale, se pare că obiceiul fumatului a reușit, în parte și datorită eforturilor aproape inexistente ale administrației de a introduce reglementări mai aspre împotriva fumatului.

Așa că, cel puțin pentru împătimiții fumatului, fostul nume, Insula Plăcerii, este încă de actualitate.

1. Kiribati – 58%

Kiribati, patria a 100.000 de locuitori dispersați pe 33 de insule, se află în centrul Pacificului, chiar la Ecuator și este una dintre cele mai izolate națiuni din lume. Atât de izolată, încât cocotierii, plajele minunate și vremea extrem de însorită nu au reuși să aducă turiști. 

Supraviețuirea nativilor este asigurată de fermele de subzistență și pescuit, importurile și exporturile fiind la cote minime.

Cu o excepție: importul de țigări se cifrează la milioane de pachete anual (90 de milioane în anul 2.000 – aproape trei pachete pe zi de persoană dacă toți cei 100.000 de locuitori ar fuma)

Cei 58% dintre locuitori care au viciul fumatului situează această națiune pe primul loc în rândul celor care au cei mai mulți fumători.