Top 12: Tradiții de Sfântul Valentin în lume

Apropo.ro / 09.02.2015, 15:00
Sf.Valentin sau Ziua Îndrăgostiților se apropie. Nu mai este mult până pe 14 februarie, astfel că îți propunem să afli câte ceva despre această sărbătoare ca tradiție în diferite țări.

1. Valentine’s Day în Slovenia

ziua indragostitilor

De Ziua Îndrăgostiților, slovenii muncesc câmpul. Considerat unul dintre sfinții primăverii în Slovenia, Sf. Valentin ajută la creșterea plantelor și florilor. Se spune că această zi este cea mai bună pentru a se da startul muncii pe podgorii și la câmp. 14 februarie este ziua în care natura începe să se trezească la viață.

Ziua în care slovenii celebrează dragostea, este de fapt, 12 martie de Sf. Gregory.

2. Valentine’s Day în Japonia

Pe 14 Februarie este o tradiție ca femeia japoneză să îi ofere bărbatului un dar din ciocolată. Tipul ciocolatei oferite depinde de natura relației.

ziua indragostitilor

Astfel, giri-choko (ciocolata normală, oferită „din obligație”) este oferit șefilor, colegilor și prietenilor apropiați. Honmei-choko (ciocolată fină, de calitate superioară) este pentru iubit, logodnic sau soț. Multe dintre darurile din ciocolată sunt realizate chiar de cele care le oferă.

Japonezii mai sărbătoresc și reciproca acestei zile, pe 14 Martie White Day, când vine rândul bărbaților să ofere cadouri femeilor. Dacă un bărbat care a primit ciocolata de la o femeie nu „înapoiază” cadoul este înțeles gestul ca un semn de superioritate, iar dacă darul oferit de bărbat este egal ca valoare cu cel primit înseamnă sfârșitul relației.

3. Valentine’s Day în Wales

St. Dwywen este sfântul îndrăgostiților, iar în această zi se oferă cadou o lingură, ca simbol al dragostei.

ziua indragostitilor

Welsh Valentine’s Day are loc în fiecare an pe 25 ianuarie, când este sărbătorit Sfântul care are o poveste tragică de amor ce i-a inspirat pe locuitori, generații de-a rândul, să facă schimburi de cadouri.

Printre cele mai interesante cadouri de St. Dwynwen’s Day este lingura. Este denumită lingura dragostei, iar obiceiul este păstrat din secolul 17, când bărbatul trebuia să cioplească o lingură dintr-o singură bucată de lemn pe care să o decoreze cu simboluri ale dragostei și pe care să o ofere unei domnițe dragi.

4. Valentine’s Day în Marea Britanie

De Valentine’s Day Eve, britanicele obișnuiau să pună patru frunze de dafin la pernă și să mănânce ouă cu sare. Doar așa își puteau visa alesul.

ziua indragostitilor

De asemenea, femeile mai obișnuiau să scrie numele pretendenților pe o hârtii pe care să le bage apoi în mingii de argilă și să le arunce în apă. Ce hârtie se ridica prima la suprafață, pe ea era scris numele viitorului iubit. În timp ce multe dintre aceste tradiții au fost înlocuite cu altele moderne sau au intrat în folclor, mai există totuși fete care cred în aceste practici.

5. Valentine’s Day în Coreea de Sud

În Coreea de Sud se oferă ciocolata în dar, similar Japoniei. pe 14 Februarie femeile oferă cadouri de ciocolată bărbaților, iar acestia le cadorisesc orice dar fără ciocolată.

ziua indragostitilor

Pe 14 Aprilie – Black Day, cei care nu au primit nimic în sărbătorile din 14 Februarie sau 14 Martie merg la restaurant și consumă tăiței și-și deplâng soarta crudă de a nu avea pe cineva alături.

6. Valentine’s Day în Finlanda

ziua indragostitilor

Ziua Îndrăgostiților este pentru finlandezi, de fapt, Ziua Prieteniei. Acesta este un prilej pentru reuniri între prieteni, când se trimit și se primesc felicitări și cadouri simbolice. De Ziua Prieteniei mulți s-au obișnuit să îi dea o însemnătate și mai mare: se logodesc sau se căsătoresc.

7. Valentine’s Day în China

În această zi chinezii obișnuiesc să meargă la templu. Ziua Îndrăgostiților este sărbătorită de chinezi în a șaptea zi din a șaptea lună a anului, cunoscută și Qi Xi Jie (sau Noaptea celor Șapte, Festivalul de Dublu Șapte, Festivalul Celor Șapte Surori, sau Festivalul Fiicelor) este denumită Ziua Îndrăgostiților și pică în 2013 pe 13 August.

ziua indragostitilor

Ei celebrează această zi vizitând temple și rugându-se pentru dragoste, fericire și căsătorie.

8. Valentine’s Day în Franța

ziua indragostitilor

În trecut, francezii sărbătoreau această zi ca pe o „loterie a dragostei”. Femeile și bărbații, cei singuri, trebuiau să strige către cel care urma să-i devină pereche, în fașa casei acestuia. Cei care erau respinși de potențialul partener reveneau a doua zi, în același lor, și ardeau fotografiile cu cel care nu l-a dorit. Obiceiul a fost interzis între timp.

9. Valentine’s Day în Danemarca

ziua indragostitilor

Danezii fac trei chestii în această zi: schimba de felicitări, se trimit flori presate și bărbații trimit consoartelor versuri. Ea, la rândul ei, dacă recunoaște autorul – fie că se semnează sau ghicește pur și simplu, îi oferă în dar un ou vopsit la Sărbătoarea Paștilor.

10. Valentine’s Day în Italia

Fetele nemăritate se trezesc dis-de-dimineață și se duc la fereastră unde asteaptă ca bărbații să treacă. Tradiția spune că primul bărbat pe care îl vede, sau pe cineva care seamănă cu el, îi va fi soț în decursul anului.

ziua indragostitilor

Pe lângă această tradiție, italienii obișnuiesc să-și ofere daruri de Sf. Valentin – de la ciocolată la ieșiri la restaurant, etc.

11. Valentine’s Day în Brazilia

ziua indragostitilor

Dia dos Namorados este celebrată pe 12 iunie din două motive: odată că pe 13 iunie este Ziua Sf. Anthony, iar luna februarie este ocupată cu Carnavalul de la Rio.

12. Valentine’s Day în Vietnam

ziua indragostitilor

Cuplurile din Vietnam obișnuiesc ca de Ziua Îndrăgostiților să poarte același stil vestimentar și aceleași culori.

13. Valentine’s Day în SUA

valentin

Sărbătoarea dragostei este celebrată de americani ca pretutindeni. Cu această ocazie se trimit cadouri, se oferă flori,e ct, orice lucru ce simbolizează dragostea. Trimisul felicitărilor se păstrează de foarte multă vreme. În timpul Războiului Civil American acestea conțineau chiar și poezii sau cântece patriotice ori politice. Astăzi, ele transmit doar dragostea și respectul pentru persoana dragă.

14. Valentine’s Day în România

Românii au adoptat și această sărbătoare, printre multe altele. Pe 24 februarie se sărbătorește, cu adevărat, ziua dragostei, – Dragobetele. În folclorul românesc, el se pare că a fost fiul Babei Dochia. Ca și în restul lumii, românii își arată și mai mult în acestă zi dragostea, se logodesc sau căsătoresc, își fac cadouri și multe surprize și petrec alături de cei dragi.

cuplu

Valentine’s Day nu are, de fapt, un sărbătorit. Dacă la origini avea o anumită însemnătate, astăzi este vorba doar de marketing și plăcerea unei zile de petrecere cu partenerul și prietenii.

În calendar, românii au mai mulți mucenici ce poartă acest nume: Sfantul Ierarh Mucenic Valentin, prăznuit pe 30 iulie, Sfinții Mucenici Marcu, Sotirih și Valentin – 24 octombrie, Sfânta Mucenița Valentina – 10 februarie, Sfântul Mucenic Valentin – 16 februarie; Sfântul Mucenic Valentin – 24 aprilie, Sfântul Valentin Preotul – 06 iulie, Sfânta Mucenița Valentina – 18 iulie.