Top 3: Cele mai ȘOCANTE greșeli medicale din toate timpurile!

Redacția / 15.11.2012, 15:30
Cazuri șocante de malpraxis există și în vremurile moderne. Vezi aici unele dintre cele mai grave erori medicale, ce au pus în pericol viața pacienților.

Un pacient vede într-un cadru medical sursa de salvare, de vindecare a unei afecțiuni, grave sau mai puțin grave. Medicul este omul specializat care să ne ofere leacul pentru însănătoșire.

Cu toate acestea, există cazuri când se comit erori grave, uneori fără cale de întoarcere. Nu toți pacienții au norocul de a scăpa, cu bine, din mâinile doctorilor.

Îată câteva cazuri când medicii au pus un diagnostic greșit, sau au acționat greșit necunoscând afecțiunea de care suferea bolnavul.

1. Cazul lui Calvin Lock

Un băiețel din Anglia, în vâstă de 11 ani, căruia administrarea unei pastile ce conținea Ibuprofen, de către părinți, i-a provocat arsuri pe 65% din suprafața corpului.

Calvin

Părinții obișnuiesc să dea copiilor medicamente pentru o afecțiune virală, febră sau dureri musculare. Nimeni nu s-ar gândi că gestul i-ar putea provoca micuțului mai mult rău decât bine.

În cazul lui Calvin, părinții nu au știut că este alergic la ibuprofen. Astfel că s-au trezit că substanța i-a provocat arsuri pe 65% din suprafața corpului.

Inițial, medicii îi puseseră un diagnostic lui Calvin, astfel că medicamentele nu doar că nu au fost folositoare, ci i-au făcut mai mult rău.

Ulterior celor peste 200 de arsuri suferite în urma substanței la care era alergic, de care nici medicii nu au știut, i-a fost pus diagnosticul de sindromul Stevens-Johnson, unul extrem de rar și care se manifestă prin reacții severe la medicamente.

Calvin

Deși echipa de medici îi puseseră un diagnostic, un alt grup de specialiști de la un alt centru medical au considerat că are o boală mai dură decât precedenta: necroliză toxică epidermală.

Pe când familia se pregătea pentru ce era mai greu, băiatul a început să își revină miraculos. Pielea lui se va regenera în doi ani, dar cel puțin a rămas în viață.

2. Amputarea penisului… accidental

Medicul mexican Francisco Javier Valentiny Ortiz avea de făcut o operație de circumcizie a penisului unui pacient. Din nefericire, finalul a fost devastator pentru pacient: i-a fost amputat penisul, printr-o eroare medicală.

Acest caz este doar unul din sutele de erori din spitale. În România a existat cazul lui Naum Ciomu, care și-a pierdut dreptul de a mai profesa chirurgia după ce i-a tăiat, accidental, penisul unui pacient.

penis amputat

Dacă ar mai fi existat posibilitatea să repare ceva, să facă o reconstrucție a organului repoductiv, în cazul pacientului lui Ciomu nu s-a mai putut face nimic. De ce? Pentru că medicul a ciopârțit efectiv penisul pe care tocmai îl amputase, în fața celorlalte cadre ce asistau la operație.

Pe Ciomu această distracție la costat 500.000 de euro și ridicarea dreptului de a mai practica chirurgia. Judecătorii i-au lăsat posibilitatea de a face medicină.

Un alt caz este al lui William Morrison care a mers la doctor pentru anumite proceduri, printre care și pentru spălarea penisului cu o soluție cu 3-5% din acid acetic. În locul acesteia, medicul i-a oferit o spălare cu o soluție acidă de 75% concentrație care nu i-a cauzat decât arsuri la nivelul pielii oragnului masculin.

3. Psihiatrii cu probleme

Un psihiatru a făcut o femeie să creadă că are personalități diferite. Medicul Kenneth Olson din Wisconsin a tratat o pacientă atât de bine, încât a făcut-o să creadă că are personalitați multiple, până la 120 la număr.

În locul vindecării, pacienta a fost convinsă că este, printre altele, soția lui Satana – printr-un act de exorcism, și i-a fracturat și un membru, a fost apoi și un câine, o vulpe, o ucigașă sociopată, etc.

Astfel, medicul avea impresia că lucrează cu 120 de pacienți diferiți, deși era vorba de o singură persoană.

psihiatru

Un alt caz din lumea psihiatriei este al unui medic de la Harvard, Margaret Bean-Bayong, care a tratat un student timp de 4 ani, după care ea s-a sinucis.

Problemele personale au pălit în fața celor implementate de psihiatru: l-a făcut să creadă că el este fiul ei.

Conform declarațiilor lui Margaret, pacientul ei a îndurat abuzuri severe în copilărie, care l-au împisn ulterior spre consumul de alcool și droguri. A dat apoi în anxietate și avea tendințe sociopate. Toți din jur au rămas surprinși mai ales că descrierile nu se potriveau cu omul pe care îl știau ei. Totul venea ca o contradicție.

Medicul de la Oxford a lucrat atât de mult la psihicul tânărului până l-a făcut să creadă că îi este fiu. După ce au avut și relații amoroase, studentul nu a putut suporta ideea că a comis un incest culcându-se cu mama lui, și s-a sinucis.

Părinții au dat medicul psihiatru în judecată pentru malpraxis.