Top 5 destinaţii ieftine pentru călătorii. Ce include coşul de cumpărături din vacanţă?

De: Cristiana Trifu / 21.09.2017, 13:14
Top 5 destinaţii ieftine pentru călătorii. Ce include coşul de cumpărături din vacanţă?
Planificarea bugetului este unul dintre principalele subiecte atunci când discutăm de pregătirea unui city break sau a unei vacanţe de mai multe zile. Aproximativ 60% dintre români anticipează cheltuieli aproximative pentru întreaga călătorie, calculând inclusiv transportul şi mâncarea. Pentru a da o mână de ajutor celor vor să pună pe hârtie cheltuieli posibile pentru următoarea călătorie, specialiştii momondo.ro au studiat costurile de bază pentru un concediu în 50 cele mai populare destinaţii şi au făcut o clasificare a celor mai scumpe şi mai ieftine ţări în comparaţie cu România.

Dacă ne gândim la un coş de cumpărături din vacanţă ca la un indicator relativ care prezintă investiţia financiară pentru bunuri şi servicii necesare, consumate de obicei în concediu, atunci ne referim la costul unor produse alimentare, al transportului, al mâncării şi băuturii consumate în cafenele şi restaurante la destinaţie.

Top 5 destinaţii scumpe şi ieftine pentru călătorii

Rezultatele analizei arată că bugetul aproximativ pentru acoperirea acestor cheltuieli de bază în vacanţa în România este puţin peste 200 de lei. Comparativ cu această sumă, cea mai scumpă ţară pentru călătorii români a devenit Islanda, unde costul pentru aceleaşi produse este de patru ori mai mare. Pe lista primelor cinci cele mai scumpe destinaţii se numără Elveţia, ţările scandinave şi Luxemburg.

Ţările cele mai convenabile ca preţ sunt Ucraina, India şi Tunisia. În funcţie de distanţa pe care fiecare în parte este dispus să o parcurgă şi de interesul faţă de o cultură diferită sau mai degrabă similară, toate aceste trei destinaţii permit relaxare şi descoperirea culturii locale la costuri asemănătoare, cu aproape 36% mai mici decât în România.

Costul cumpărăturilor în cele mai populare destinaţii de vacanţă

Printre destinaţiile populare anul acesta în rândul românilor, cele mai atractive costuri de cumpărături sunt în India şi în Egipt, unde este posibil să cheltuiţi cu 36%, respectiv 34% mai puţin decât în România pentru bunuri şi servicii similare. În acelaşi timp, preţurile din ţările învecinate cu România, precum Polonia, Cehia, Turcia, corespund pe deplin celor din ţară. Pentru cei care vor să plece pe un continent îndepărtat, Mexic este destinaţia a căror costuri de bază se apropie de cele din România (chiar cu -3% mai mici).

Din top 10 destinaţii căutate de către români în 2017, costul minim pentru cumpărături este în Thailanda şi Portugalia, iar cel maxim în Marea Britanie şi Franţa. În acelaşi timp, ţările care presupun costuri ridicate, dar în continuare populare în rândul călătorilor români sunt Italia, Statele Unite ale Americii şi Germania, totodată Spania şi Grecia, acestea având costuri asemănătoare.

TOP 10 destinaţii populare în 2017

Costul unui coş de vacanţă (RON)

Diferenţa faţă de costurile din România (%)

Romania

206,44 RON

Italia

468,6 RON

127%

Spania

338,74 RON

64%

Grecia

336,2 RON

63%

Marea Britanie

489,56 RON

137%

Germania

423,92 RON

105%

Portugalia

283,4 RON

37%

SUA

437,14 RON

112%

Thailanda

253,39 RON

23%

Franţa

489,56 RON

137%

 

Diferenţe pentru anumite categorii de bunuri şi servicii

Analizând categorii individuale putem observa modul în care preţurile pentru bunuri şi servicii folosite în mod obişnuit diferă pentru turiştii din România şi din străinătate. De exemplu, costul unui prânz într-un restaurant românesc ieftin este de aproximativ 20 de lei, în timp ce în Elveţia, Norvegia şi Islanda e aproape de patru ori mai mult. Pe de altă parte, prânzul cel mai accesibil ca preţ este oferit în Sri Lanka şi în Vietnam.

Preţul unui cappuccino în România este asemănător cu cel din Italia, berea locală la 0,5 litri are acelaşi cost cu cea din Egipt, iar o sticlă de vin obişnuit are un cost similar cu cel din Cehia. Pentru călătorii români, un preţ semnificativ mai mic pentru un litru de benzină se găseşte în Egipt şi Emiratele Arabe Unite, iar pentru o cursă cu taxiul – în Egipt şi în India.

Coşul de cumpărături din vacanţă include:

Mese la restaurant

Prânz pentru două persoane, 3 feluri de mâncare, preţ mediu

Prânz pentru o persoană într-o cafenea

O sticlă cu apă (0,33 litri)

Cappuccino (normal)

Bere locală (draft, 0,5 litri)

Cumpărături la pieţe şi supermarketuri

Brânză locală (1kg)

Pâine albă proaspătă (500 g)

Ouă (12 bucăţi)

Banane (1kg)

Roşii (1kg)

O sticlă de vin obişnuit

Bere locală (draft, 0,5 litri)

Apă (sticlă de 1,5 litri)

Transport

O deplasare cu transport public

Benzină (1 litru)

Tariful / 1 km al unei curse cu taxiul