Top de top

Apropo.ro / 28.12.2004, 15:01
Top de top
E final de an, toata lumea face topuri așa ca mi-am zis sa trec și eu la treaba ... Mi-am propus sa fac un clasament foarte personal, al filmelor care m-au emoționat, care mi-au aratat ca filmul înseamna înca magie și mister. Nu doar efecte speciale, alieni si


E final de an, toata lumea face topuri așa ca mi-am zis sa trec și eu la treaba … Mi-am propus sa fac un clasament foarte personal, al filmelor care m-au emoționat, care mi-au aratat ca filmul înseamna înca magie și mister. Nu doar efecte speciale, alieni si predatori, hobbiți și klingonieni.

Cap de lista e „RECONSTRUCTION / RECONSTITUIREA UNEI IUBIRI” care e o bijuterie. Un film din categoria celor care se fac o data la mulți ani de zile. Din aceeași categorie cu „In the Mood for Love”. Îl urmeaza, la o oarece distanța, LOST IN TRANSLATION. Pentru ca e foarte simplu și direct, pentru ca e primul film în care mi-a placut de Bill Murray. Pentru muzica. Locul 3 – ZATOICHI. Pacat însa ca a trecut cam neobservat. Takeshi Kitano e senzațional!! Pe 4, ELEPHANT al lui Gus Van Sant care e un exemplu clar al dovezii ca nu ai nevoie de un hiper-buget pentru a face un film bun. Travlingurile pe culoarele școlii îmi staruie înca în minte și nu le voi uita prea curand. În fine, m-am surprins așezand pe locul 5 IN AMERICA al lui Jim Sheridan. Nu voi cauta explicații prea multe pentru ca filmul lui Sheridan e pur și simplu bun, solid. Și m-a cam întors pe dos dupa ce l-am vazut.

Recomand celor care nu l-au vazut sa-l prinda neaparat pe video sau DVD. Urmeaza DOGVILLE care mi-a placut fara însa sa ma extazieze la nesfarșit. Pe locul 7, un film vazut acum doua zile: ETERNAL SUNSHINE OF THE SPOTLESS MIND. Un film îndrazneț și extrem de sensibil. Chapeau bas, Jim Carrey si Michel Gondry. Mergeți români cat mai e înca pe ecrane! Pe 8, s-a întamplat sa fie un alt film-traznaie: HUKKLE sau HÎC!, cum a fost tradus el în românește. Un film maghiar de debut absolut genial, vazut probabil doar la Cluj și prin zona Miercurea Ciuc-Covasna. În continuarea listei, BOWLING FOR COLUMBINE. Pentru ca are vana, m-a distrat și pus pe ganduri deopotriva. Topul se încheie cu MYSTIC RIVER / MISTERELE FLUVIULUI care a caștigat la mustața în fața lui COLD MOUNTAIN. Pentru ca Sean Penn și Tim Robbins fac doua roluri memorabile iar Clint Eastwood ramane un meseriaș, oricat am vrea sa-l ignoram și sa-l asociem comerțului hollywoodian.

Cam asta e. Ma bucur ca 5 din cele10 filme de mai sus au putut fi vazute și la Festivalul Transilvania de la Cluj, ceea ce înseamna ca „avem echipa, avem valoare”

Hai La Mulți Ani și ospaț placut de sarbatori!

Tudor Giurgiu

Tags: