Cum să călătoreşti pentru perioade mai lungi de o lună. Recomandările călătorilor experimentaţi

De: Cristiana Trifu / 11.04.2018, 14:14
Cum să călătoreşti pentru perioade mai lungi de o lună. Recomandările călătorilor experimentaţi
Pentru că lumea digitală ne conectează din ce în ce mai mult, apare o tendinţă tot mai accentuată de a ne face bagajul şi de a călători pe perioade lungi de timp, de a explora, a cunoaşte şi a împărţi cu ceilalţi din experienţele trăite. momondo.ro, motorul de căutare pentru hoteluri şi călătorii, a analizat acest trend pentru a afla câţi români fac asta. I-a întrebat apoi pe călătorii experimentaţi ce înseamnă cu adevărat să călătoreşti pentru perioade mai lungi de o lună.

Aproape jumătate dintre români au călătorit pe perioade mai lungi de o lună, iar în cazul celor 53% dintre ei care nu au făcut-o, motivele nu sunt nici pe departe lipsa de interes, frica sau dorul de casă. De fapt, doar 2% au susţinut că nu sunt interesaţi de o astfel de experienţă şi numai 3% au spus că dorul pentru familie şi prieteni i-a împiedicat până acum să plece la drum pentru o perioadă mai lungă.

Care sunt motivele pentru care nu au călătorit pe perioade lungi de timp? Viaţa de zi cu zi şi gândul că o astfel de călătorie este prea scumpă sunt impedimentele principale. Mai mult de jumătate dintre români au spus că nu pot pune o pauză atât de lungă responsabilităţilor zilnice (precum familia şi jobul), în vreme ce 39% consideră că nu îşi pot permite o călătorie atât de lungă.

Când au fost rugaţi să estimeze suma necesară unei călătorii (inclusiv cazarea) de trei luni în mai multe ţări din Europa de Vest, majoritatea au apreciat costul total la cel puţin 3.000 de euro pe lună. În vreme ce aceasta este o sumă reală pentru ţările vestice ale Europei, există alte regiuni care implică un cost mult mai scăzut.

Dintre românii care au plecat în călătorii mai lungi de o lună, cei mai mulţi au cheltuit sub 1.000 de euro pe lună, alegând destinaţii aproape de casă. Un român din cinci (21%) a ales să descopere destinaţiile locale, călătorind în interiorul României. 19% au ales să descopere Europa de Est, majoritatea cu un buget de până în 1.000 de euro pe lună. Aproape jumătate (44%) au călătorit în vestul Europei, iar când vine vorba de ţările non-europene, America de Nord este cea mai populară destinaţie, dar numai 4% au călătorit până acolo.

30% dintre respondenţi au afirmat că principalul motiv pentru care au plecat într-o călătorie lungă a fost ca să evadeze din rutină. Totuşi, nu toţi au căutat să evadeze – 27% au călătorit pentru a-şi extinde orizonturile, iar 22% pentru a descoperi noi culturi.

Recomandările călătorilor experimentaţi

Alina Cerna şi Florin Bodin, cuplul din spatele blogului aventurescu.ro, au renunţat la joburile lor şi au pornit timp de patru luni în Asia de Sud. Aceştia spun că cel mai mare avantaj al călătoriilor lungi este deconectarea de la viaţa de acasă. „Devine cumva ciudat până şi să îţi asculţi limba nativă. Când ajungi să petreci mai mult timp într-o destinaţie înţelegi mult mai bine cultura locală. Bineînţeles, eşti liber să adopţi anumite obiceiuri pe care le întâlneşti şi să le aduci cu tine acasă pentru a-ţi îmbunătăţi viaţa.”

În ceea ce priveşte bugetul, ei spun că cel mai bun lucru este să-ţi setezi aşteptările de la început. Dă-ţi seama cât de mult îţi permiţi să cheltuieşti într-o lună, iar apoi stabileşte-ţi o sumă zilnică pentru mâncare, transport şi alte necesităţi. Sfatul lor pentru cei care vor să lase totul în urmă şi să plece într-o călătorie de câteva luni: „Nu te gândi de o mie de ori. Să-ţi dai demisia pentru a călători nu înseamnă că e capătul lumii.”

Simona Stănescu şi Alex Vrînceanu, cei care au înfiinţat lipa-lipa-.ro, sunt un alt cuplu de călători cu care am discutat despre propria organizare pentru o astfel de călătorie. Au petrecut nouă luni în Asia de Sud-Est, iar în prezent se află tot de atât timp în America Centrală. Bugetul lor lunar pentru tot (inclusiv cazare) este cuprins între aproximativ 800 şi 1.500 de euro.

Cele mai importante lucruri pe care le-au învăţat: „Fii flexibil, fii amabil, învaţă să te bucuri pur şi simplu de viaţă şi de ceea ce ai în fiecare moment.” Persoanele dragi sunt cele care le lipsesc cel mai mult, urmate îndeaproape de anumite alimente precum brânza şi pâinea. Cel mai frumos aspect pentru ei legat de aceste călătorii lungi este faptul că înveţi o limbă nouă şi că îţi dai seama cât de mult ne asemănăm unii cu ceilalţi, din toate părţile globului.

Recomandarea lor: „Pur şi simplu, fă-o, relaxează-te şi bucură-te! Dar încearcă să fii precaut, să ai bani în portofel şi în contul bancar, pregăteşte-te pentru aventură şi lansează-te! Lumea e un loc minunat.”