Tornada de gheata din Oceanul Antarctic omoara tot ce atinge in calea sa (Video)

Apropo.ro / 24.11.2011, 12:08
Cameramanii Hugh Miller si si Doug Anderson, de la BBC, au capturat pentru prima data un vartej de gheata care se formeaza sub apa, omorand tot ce intalneste in calea sa, pe fundul oceanului.

Aceste coloane de gheata se formeaza atunci cand oceanul este foarte calm si mai ales cand sunt diferente foarte mari intre temperatura apei (in jur de -1,9 grade Celsius) si cea a aerului de deasupra ghetii (-20 de grade Celsius).

Conform prezentatorului David Attenborough, concentratia de sare a stratului de gheata, nou format la suprafata, este atat de mare incat este impinsa catre fundul oceanului.

Din cauza ca este foarte rece si foarte sarata, o face sa „plonjeze” usor catre fundul oceanului, formand un fel de tornada de gheata.

Cand atinge fundul, coloana de gheata incepe sa se extinda, omorand tot ce intalneste in calea sa. Acest proces dureaza aproximativ sase ore, conform cameramanilor care au surprins fenomenul.

Coloanele de gheata se pot forma atat la Polul Nord cat si la Polul Sud, insa cel din clip-ul de mai sus a fost inregistrat in apropierea insulei Little Razorback, aproape de arhipelagul Ross din Antarctica.