Toshiba a creat cel mai eficient detector de radiatii

Apropo.ro / 15.12.2011, 14:16
Toshiba a creat cel mai eficient detector de radiatii
Toshiba a dezvoltat un dispozitiv capabil sa identifice sursele care degaja radiatii in aer, afisand poze ale concentratiile de radiatii, evidentiindu-le prin diverse culori.

„Portable Gamma Camera” (Camera Portabila de Radiatii Gama) de la Toshiba va face viata mult mai usoara celor care cauta cu fel de fel de detectoare, sursele de radiatii care sunt emise in atmosfera.

Un prototip al acestui dispozitiv a fost folosit in stagiile initiale ale operatiunilor desfasurate la centrala nucleara din Fukushima, Japonia, fiind de doua ori mai mic decat un aparat similar si care poate functiona pe baterii.

Dispozitivul combina datele radiatiilor gama, inregistrate cu un senzor special, cu o imagine capturata de o camera foto instalata in el iar un procesor de semnal va pune totul cap la cap pentru a-i oferi utilizatorului o imagine clara a zonei inspectate.

Dupa ce vor termina experimentele la Fukushima, daca totul va decurge ok, Toshiba va incepe sa isi promoveze dispozitivul in primele luni ale anului 2012.