Tot ce trebuie să ştiţi despre dragoni înainte de a vedea „Pete şi dragonul”

De: Cătălina Matei / 17.08.2016, 11:41
Tot ce trebuie să ştiţi despre dragoni înainte de a vedea „Pete şi dragonul”
„Pete şi dragonul”, cel mai recent film de la Disney, spune povestea prieteniei dintre un băiat orfan şi un dragon, Elliot, un personaj fabulos care, însă, reuneşte câteva trăsături pe care le-aţi mai întâlnit la animale similare din basme sau legende.

Filmul „Pete şi Dragonul” este distribuit de Forum Film România şi va avea premiera pe 19 august 2016, fiind disponibil în format 3D, varianta dublată.

 

Ani de zile, Domnul Meacham (Robert Redford) i-a încântat pe copii cu poveşti despre dragonii periculoşi care trăiesc în adâncul pădurii Pacificului de Nord-Vest. Pentru fiica sa, Grace (Bryce Dallas Howard), aceste poveşti nu sunt decât fabulaţii. Dar când ea îl întâlneşte în mijlocul pădurii pe Pete (Oakes Fegley), un băiat de 10 de ani care susţine că locuieşte într-o casă din copac cu un uriaş dragon, totul se schimbă.

 

Din felul în care Pete îl descrie pe Elliot, dragonul, acesta din urmă seamănă cu multe dintre creaturile din poveştile şi basmele copilăriei.  Dar cât de mult ştiţi despre dragoni? Iată o listă cu câteva informaţii preţioase:

 

  1. Dragonii sunt cunoscuţi din mituri şi legende pe întreg globul, cele mai vechi datând chiar din secolul al patrulea înaintea erei noastre.
  2. Cel mai adesea, dragonii sunt descrişi ca fiind nişte şerpi mari sau creaturi asemănătoare şopârlelor, cu cozi lungi, gheare şi colţi ascuţiţi. Unii dragoni au aripi enorme, zboară şi scot flăcări pe nări.
  3. Mulţi oameni de ştiinţă cred că originea acestor fiinţe legendare e legată de fosilele preistorice. Când oamenii Antichităţii descopereau oase de dinozaur puteau cu uşurinţă să creadă că sunt rămăşiţe de dragoni. 
  4. În mitologia Orientului Mijlociu dragonii apar ca fiinţe ale răului. În folclorul iranian, de exemplu, există un dragon malefic numit Aži Dahāka, iar în legendele vechilor egipteni dragonul Apep era şarpele cel rău din lumea de dincolo.
  5. Potrivit grecilor vechi şi romanilor, dragonii inspiră atât protecţie, cât şi teamă. O astfel de bestie era Ladon, un dragon cu mai multe capete care proteja intrarea în grădinea Hesperidelor.
  6. În perioada medievală se credea că dragonii sunt nişte monştri înspăimântători care omorau eroi bravi. 
  7. Dragonii nu au avut mereu reputaţie de fiare. De exemplu, în cultura orientală erau portretizaţi ca fiind buni şi puternici. 
  8. În mitologia asiatică, dragonii erau protectorii aurului şi ai zeilor, dar şi simboluri ale norocului.