Totul despre Globurile de aur 2012

De: Cătălina Matei, Nicoleta Nicolae / 13.01.2012, 12:14
Totul despre Globurile de aur 2012
Pe 15 ianuarie, în cea de-a 69-a ediţie a premiilor Globul de aur, vom afla cine vor fi câştigătorii şi dacă pronosticurile specialiştilor au fost confirmate. Show-ul Globul de aur 2012 va fi transmis de HBO în direct.

După mai bine de 80 de ani de când au apărut filmele vorbite, iată că cele mai multe nominalizări la Globurile de aur 2012 le-a obţinut un film mut, „The Artist”.


Festivitatea de decernare a premiilor Globurile de aur 2012 va avea loc la Los Angeles şi va fi găzduită de actorul Ricky Gervais. Decernate de Asociaţia Presei Străine de la Hollywood, Globurile reprezintă Ceremonia startul aşa-numitului sezon al Oscarurilor, dar şi un prilej bun pentru casele de pariuri de a scoate bani frumoşi din pronosticuri. În acest an, cele trei filme care se bucură de cele mai multe nominalizări sunt „The Artist”, „The Help” şi „The Descendants”… toate cu articolul hotărât „The” în faţă. Prin urmare, se anunţă o luptă interesantă, mai ales că „The Artist”, în regia lui Michel Hazanavicius, este o peliculă alb-negru… mută, care i-a lăsat pe mulţi muţi de uimire. „The Artist” este povestea unui actor de filme mute care se întreabă ce soartă îl aşteaptă după venirea filmelor cu sonor; peste toate greutăţile şi temerele mai vine şi o poveste de dragoste. Pelicula este nominalizată la 6 premii – inclusiv pentru cel mai bun muzical şi pentru cea mai bună comedie. Şi actorii din rolurile principale, Jean Dujardin şi Berenice Bejo, au şansa de a pleca acasă cu un Glob de aur.


George Clooney, pe urmele lui Nicolaescu

Deşi nu putem compara industria cinematografică din România cu ce există în SUA, am putea spune despre George Clooney că este un fel de Sergiu Nicolaescu. Actorul american este nominalizat atât ca regizor, cât şi ca actor pentru filmele „The Descendants” şi „The Ides of March”. Ambele producţii sunt propuse pentru cea mai bună dramă. În competiţie pentru cel mai bun film se mai află şi filmul lui Martin Scorsese, „Hugo”, filmul despre baseball în care joacă Brad Pitt, „Moneyball„, dar şi epopeea despre primul război mondial a lui Steven Spielberg, „War Horse”. Tilda Swinton, Meryl Streep şi Glen Close sunt nominalizate la categoria cea mai bună actriţă, alături de mai puţin cunoscuta Rooney Mara. Aceasta a jucat într-unul din cele mai surprinzătoare filme ale anului, turnat după un best-seller european, „Fata cu un dragon tatuat”.

Surprize, surprize… în 2012
În ceea ce priveşte producţiile de televiziune, HBO conduce în topul nominalizărilor, cu 18, fiind urmat la mare distanţă de Showtime (8) şi PBS (5). Cât despre surprize, de exemplu, anul acesta, categoria „cel mai bun film – dramă” numără şase candidaţi, în loc de cinci cum se obişnuia. Deşi a primit critici negative, filmul regizat de Madonna, „W.E”, a fost selecţionat la categoriile „cea mai bună coloană sonoră” şi „cel mai bun cântec”. Nici Angelina Jolie nu putea lipsi de la „avanpremiera Oscarurilor”, fiind nominalizată la categoria „cel mai bun film într-o limbă străină”, cu pelicula ei de debut în regie, intitulată „In the Land of Blood and Honey”, vorbită în bosniacă. Dacă pentru toate categoriile încă se mai fac speculaţii, iar câştigătorii nu se vor afla decât pe 15 ianuarie, se ştie sigur însă cine va fi onorat la categoria „premiul pentru întreaga carieră (Cecil B. deMille Award): Morgan Freeman. Actorul va împlini pe 1 iunie 75 de ani.


Să-nceapă petrecerea!

După distracţia de Crăciun şi Revelion, Globurile de aur reprezintă una dintre cele mai bune ocazii pentru petreceri fabuloase, unde actriţele au ocazia să-şi etaleze ţinutile special alese. Anul acesta, peste 1.500 de invitaţi sunt aşteptaţi atât la dineul oficial de la Hotelul Beverly Hilton, înainte de decernarea premiilor, cât şi la petrecerile de după. Un bilet de intrare la un after-party începe de la 2.500 de dolari şi poate ajunge până la 5.000. Cine îşI achiziţionează un astfel de bilet, are posibilitatea de a da nas în nas cu Tom Cruise, Jennifer Aniston, Bradley Cooper, Brad Pitt, Angelina Jolie, Sting, Bar Rafaeli, Ralph Fiennes şi mulţi alţii.

Globurile au ajuns pe timbre
Servicul de poştă al Statelor Unite a anunţat lansarea unei serii special dedicate celebrităţilor americane. Astfel, chipul actorului José Ferrer, câştigător al Globurilor de aur, a ajuns déjà pe primul timbre din seria mai sus amintită. Portretul, care este o pictură în ulei, a fost realizat de artistul Daniel Adel, după o fotografie mai veche a actorului. Cu peste 60 de pelicule în filmografie, José Ferrer a murit în 1992, la vârsta de 80 de ani. El a câştigat Globul de aur în 1990, ca cel mai bun actor în rolul lui Cyrano de Bergerac.

Alte nominalizări
Cel mai bun regizor: Woody Allen („Midnight in Paris”), George Clooney („The Ides of March”), Michael Hazavicius („The Artist”), Alexander Payne („The Descendants”) şi Martin Scorsese („Hugo”)

Cel mai bun rol principal masculin într-un film – dramă: George Clooney („The Descendants”), Leonardo DiCaprio („J. Edgar”), Michael Fassbender („Shame”), Ryan Gosling („The Ides of March”) şi Brad Pitt („Moneyball”)

Cel mai bun rol principal masculin într-un film – comedie/ musical: Jean Dujardin („The Artist”), Brendan Gleeson („The Guard”), Joseph Gordon-Levitt („50/50”), Ryan Gosling („Crazy Stupid Love”) şi Owen Wilson („Midnight in Paris”)

Cel mai bun rol principal feminin într-un film – comedie/ musical: Jodie Foster („Carnage”), Charlize Theron („Young Adult”), Kristin Wiig („Bridesmaids”), Michelle Williams („My Week with Marilyn”) şi Kate Winslet („Carnage”)

Cel mai bun scenariu: Woody Allen – „Midnight in Paris”, George Cloney şi Grant Heslov – „The Ides of March”, Michel Hazanavicius – „The Artist”, Alexander Payne, Nat Faxon şi Jim Rash – „The Descendants”, Steve Zaillian – „Moneyball”

Cel mai bun lungmetraj animat: „The Adventures of Tintin”, „Arthur Christmas”, „Cars 2”, „Puss in Boots”, „Rango”

Cel mai bun serial TV – dramă: „American Horror Story”, „Boardwalk Empire”, „Boss”, „Game of Thrones” şi „”Homeland”

Cel mai bun serial TV – comedie: „New Girl”, „Modern Family”, „Enlightened”, „Glee” şi „Episodes”
Cătălina Matei

Premiile Globul de aur 2012 – Live
DUMINICĂ, 03.00, HBO

Premiile Globul de aur 2012 – Versiunea editată
MARŢI, 20.00, HBO