Totusi, primele

Apropo.ro / 31.10.2001, 03:04
Totusi, primele
Fotbal intern: Am jucat aromaneste Fotbal extern: Lectia de sacrificiu a turcilor Alte sporturi: Calatorie in catuse Antrenorul coordonator Octavian Belu a declarat ca nu e multumit de evolutia sportivelor sale, care "n-au trecut de 8 si ceva". Echipa feminina a României


Fotbal intern: Am jucat aromaneste

Fotbal extern: Lectia de sacrificiu a turcilor

Alte sporturi: Calatorie in catuse


Antrenorul coordonator Octavian Belu a declarat ca nu e multumit de evolutia sportivelor sale, care „n-au trecut de 8 si ceva”. Echipa feminina a României s-a calificat aseara de pe locul întîi în finala de astazi, adunînd un avans de un punct si jumatate fata de SUA

Cînd echipa României a intrat aseara în Flanders Sport Arena, spectatorii au început sa o aplaude frenetic. Cînd Andreea Raducan a fost anuntata de crainicul salii ca va intra la primul aparat, adica la sarituri, spectatorii au murmurat a admiratie si apoi i-au scandat numele pentru cîteva zeci de secunde. În tot acest timp, Mariana Bitang si Octavian Belu dadeau ultimele indicatii.

Doua cazaturi
Loredana Boboc e cea care deschide Mondialele pentru echipa României. Sare si e notata cu 9,150. Urmeaza Raducan. Gimnasta s-a încalzit lînga podiumul de sarituri. Aterizeaza cu picioarele parca în beton, adica perfect. Si celelalte fete îsi fac bine treaba. Se face rotatia. Urmeaza paralele. Prima e Carmen Ionescu. Îsi începe exercitiul si, surprinzator, la jumatatea lui cade de pe bara. Belu e galben la fata, iar Mariana Bitang se întoarce cu fata spre tribuna. Carmen, care marti a acuzat dureri puternice de spate, încearca sa-si reia exercitiul. Cade din nou. Antrenorul zîmbeste ironic. Nici micuta gimnasta nu mai întelege nimic. Mai urca o data pe bara si reuseste sa-si duca exercitiul la capat. E notata cu 6,862. Octavian Belu rîde din nou cînd vede nota. „E o nota istorica pentru România. De cînd antrenez nici o gimnasta a mea n-a luat o nota asa mica”, spune el si adauga apoi: „cînd le spun unor parinti ca fetele lor sînt de nivel mediu se supara, dar ce sa le fac, asta e!”. Ionescu îsi duce privirea în jos si nu scoate un cuvînt. Apuca doar sa spuna ca nu s-a încalzit suficient.

Revenire spectaculoasa
Dupa primele doua aparate România e pe locul 20, înaintea Indiei. Urmeaza bîrna. Carmen Ionescu se aduna si primeste o nota pe masura exercitiului prezentat, 9,362. Raducan si Cojocar smulg aplauze salii si celor doi antrenori li se lumineaza fetele. Solul româncelor ridica sala în picioare. Andreea Raducan e sigura pe ea si n-are nici un fel de emotie. Îsi încurajeaza fiecare colega care intra în concurs. Îsi poarta doar bluza de trening peste umar si-si face mîinile pîlnie la gura sa fie auzita mai bine. Dupa sol România e pe primul loc, înaintea SUA, Olandei si Rusiei. Fetele zîmbesc pentru prima data de cînd au venit aici. „Nu este relevant ce s-a întîmplat în aceasta seara. Nu sînt multumit de nici una dintre fete. Ba din contra, dezamagit. N-au trecut de 8 si ceva. Ele sînt obisnuite cu notele de la Nationale, date de niste arbitre care nu sînt nici pe departe informate cu ce se întîmpla în lume. Miercuri va fi cu totul altceva”, spune Belu. Apoi paraseste imediat sala si pleaca spre Holiday Inn. România intrase în finala cu un punct si jumatate înaintea celei de a doua clasate, SUA, si cu un avantaj umilitor fata de Rusia, 2,5 puncte, plasata a patra.

Prezente în finale
Andreea Raducan (locul 2, dupa Svetlana Horkina), Sabina Cojocar (4) si Silvia Stroescu (5) s-au calificat în finala concursului individual compus de joi. Pe aparate sîntem reprezentati de Raducan si Cojocar la sarituri si bîrna, pentru ultimul act de la sol avansînd Raducan si Andreea Ulmeanu.

Bitang nu le lasa sa vorbeasca
Imediat dupa concursul de aseara, fetele au fost chemate de organizatori în zona mixta pentru a da declaratii presei. Reprezentantii L’Equipe care voiau sa stea de vorba cu Andreea Raducan s-au izbit de refuzul categoric al antrenoarei Mariana Bitang. „Gimnastele din România nu dau declaratii presei. Alta data, la revedere”, a spus ea întorcînd spatele reprezentantilor mass-media. În cele din urma Octavian Belu a încercat sa salveze situatia: „Eu zic ca fetele trebuie lasate în pace pentru ca nu au prea multe de spus”, a explicat el.

Cele mai scunde si mai slabe
De departe, româncele sînt cele mai scunde si mai slabe dintre concurentele acestei editii de Campionat Mondial. Într-un clasament neoficial, cehoaicele sînt cele mai grase si cele mai înalte, urmate de Polonia si Australia. Echipa Rusiei este foarte aproape ca medie de înaltime cu cea a României, exceptie facînd Svetlana Horkina. Rugata sa comenteze cum se explica acest lucru, Mariana Bitang a spus: „Cele pe care le-ati vazut nu sînt pentru marea performanta”.

N-au fost lasate sa intre mai devreme la încalzire
Echipa României a venit cu aproximativ doua ore si jumatate înainte de concurs, cei doi antrenori fiind convinsi ca vor intra direct în sala de încalzire. Lucrurile n-au stat însa asa. Organizatorii nu le-au dat drumul în sala fetelor decît la ora stabilita cu multe zile înainte. Încalzirea era foarte importanta, mai ales ca ieri nu s-a facut nici un antrenament, Octavian Belu programînd doar cîteva exercitii de stretching pe holurile hotelului Holiday Inn. Sursa:www.prosport.ro