Tradiții și obiceiuri de Moș Nicolae în lume

De: Carmen Ulian / 06.12.2014, 08:00
Sărbătorit pe 6 decembrie, Sfântul Nicolae este sărbătorit peste tot în lume. Cei mici își pregătesc ghetuțele în așteptarea darurilor.

În România, Moș Nicolae pune în ghetuțe cadouri dacă au fost cuminți și ascultători, iar dacă nu au fost cuminți, Moșul le aduce câte o nuielușă.

În Germania, cei mici pregătesc o scrisoare în care trec dorințele lor, iar lângă ghetuțe mai pun și câțiva morcovi pentru caii moșului. Ca și la noi, copii neascultători primesc nuielușa. Aici mai există tradiția ca cei mici să se îmbrace în costume de Moș Crăciun și pornesc la colindat.

În Olanda, Moș Nicolae sau Sinterklaas, devenit în zilele de astăzi Santa Claus, ajunge la copii călătorind pe mare venind din Spania. Cei cuminți primesc daruri, iar cei obraznici se tem de Zwarte Piet, Petru cel Negru, însoțitorul Moșului, care îi amenință că îi va lua cu el în Spania.

Sinterklaas

În Belgia, ghetuțele curate se pun la ușă în așteptarea Moșului. Alături mai pregătesc un pahar de vin pentru Moș Nicolae și zahăr și morcovi pentru caii acestuia.

În Franța, Moș Nicolae vine însoțit de Pere Fouettard care vine cu nuielușa. Și aici cei mici pregătesc gehtuțele și un pahar de vin pentru Moșul, iar pentru cai zahăr și morcovi.

În Austria, Moș Nicolae este însoțit de Krampus, care aduce nuielușa copiilor neascultători. Moș Nicolae are o carte unde sunt scrie de îngeri toate faptele copiilor.

În Ungaria, Moș Nicolae aduce cadouri copiilor care au fost cuminți, iar însoțitorul său, Krampusz, aduce nuielușele.

În Slovenia, Moșul este cel care aduce daruri copiilor, iar nuielușa este adusă de Parkelj.

În Italia, Moș Nicolae citește scrisorile copiilor lăsate pe o farfurioară, în care ei scriu cât de cuminți au fost. Ei găsesc în ghetuțe multe dulciuri.

cadouri

În Cehia, Moș Nicolae le lasă în ghetuțe copiilor cuminți dulciuri și jucării, iar cei neascultători primesc cartofi și cărbuni.

În Polonia, copiii sunt vizitați de Moș Nicolae care stă de vorbă cu ei pentru a afla cât de cuminți au fost. Ei primesc apoi fructe sau iconițe. În cazul în care Moșul nu ajunge la toți copii, el le lasă daruri sub pernă sau în ghetuțe.

În Danemarca, cei mici pregătesc elfilor Moșului o farfurie cu lapte sau budincă de orez.