Traficantul de Arme/Lord of War (2005)

Apropo.ro / 14.03.2006, 20:08
Traficantul de Arme/Lord of War (2005)
Bazat pe fapte reale, Traficantul de Arme/ Lord Of War este un film de aventuri plasat în lumea comerțului internațional de arme. Filmul exploreaza o consecința mai puțin cunoscuta a sfârșitului Razboiului Rece – cantitatea enorma de arme care brusc

Bazat pe fapte reale, Traficantul de Arme/ Lord Of War este un film de aventuri plasat în lumea comerțului internațional de arme.

Filmul exploreaza o consecința mai puțin cunoscuta a sfârșitului Razboiului Rece – cantitatea enorma de arme care brusc devine disponibila pentru a fi vânduta de fostele state sovietice catre țarile în curs de dezvoltare (în special în Africa), de pe urma carora negustorii de arme obțin o suma uriașa de bani.

Mulți considera ca acesta este cel mai mare jaf al secolului XX. Doar în Ucraina între 1982 și 1992 s-au vândut arme în valoare de peste 32 de miliarde de dolari. Nici un vinovat nu a fost prins sau acuzat.

Pelicula urmarește traseul traficantului de arme Yuri Orlov (Nicolas Cage). Strabatând unele dintre cele mai teribile zone de razboi, Yuri se lupta sa fie tot timpul cu un pas înaintea agentului Interpol aflat pe urmele sale (Ethan Hawke) și a rivalilor sai de afaceri, ba chiar și înaintea unora dintre clienți, ceea ce înseamna inclusiv mulți dintre dictatorii de notorietate din lume.

Problema contemporana a traficului de arme în lume a tot fost dezbatuta în media, dar niciodata un film nu a adus în actualitate aceasta afacere atât de aproape de realitate.

Scenaristul/regizor Andrew Niccol s-a inspirat dintr-o serie de evenimente curente care s-au petrecut de-a lungul anilor atunci când a creat personajul Yuri Orlov, traficantul de arme ale carui afaceri i-au adus numele de Traficantul de arme/ Lord of War.

Portretul lui Orlov s-a compus din imaginile a cinci traficanți de arme adevarați, iar pentru Niccol acesta a fost și un studiu de personaj, explorând parțile mai întunecate ale naturii umane.

Niccol dezvolta subiectul: „Filmul nu se teme sa expuna faptele reale cu privire la rolul S.U.A. în furnizarea armelor, și totuși a fost socotit un film controversat. Sarcina identificarii finanțarilor pe care le-a facut S.U.A. a fost și mai îngreunata datorita contextului în care trebuia finalizat scenariul – cu o saptamâna înainte de începerea razboiului din Irak.”

Despre scenariul filmului si personajul interpretat Nicolas Cage declara: ,,Când am citit pentru prima data scenariul nu eram sigur daca chiar vreau sa fiu acest personaj pentru ca îmi era frica de faptul ca îmi vor ramâne în cap toate lucrurile pe care le face el. Dar în același timp cred ca și el a ajuns la un punct unde crede ca ceea ce face el de fapt ar putea… Mi-e frica sa spun ceva pentru ca ramâne sa interpretați singuri, iar ceea ce veți înțelege din film va fi mult mai interesant decât ceea ce aș putea eu sa spun.

Principalul lucru este faptul ca drumul spre iad este pavat cu intenții bune, iar diavolul este un tip mare. Așa ca eu sunt un tip bun, plin de intenții bune. Este analiza profunda a unui personaj, istorisita din perspectiva unui protagonist neobișnuit – Yuri Orlov”.

Din distribuție fac parte câștigatorul Premiului Oscar, Nicolas Cage (National Treasure, Adaptation, Leaving Las Vegas, Face Off, Con Air, The Rock) și ETHAN HAWKE , care a fost nominalizat la Premiul Academiei (Taking Lives, Training Day, Gattaca, Reality Bites, Dead Poets Society). Acestora li se adauga BRIDGET MOYNAHAN (I Robot, The Sum of All Fears, The Recruit, Coyote Ugly), JARED LETO (Panic Room,Fight Club, Requiem For A Dream, American Psycho) și IAN HOLM, care a fost nominalizat la Premiul Academiei, (The Lord of the Rings, The Aviator, The Day After Tomorrow, The Sweet Hereafter, Alien).

ACTORII DESPRE PERSONAJE

NICOLAS CAGE despre Yuri Orlov

Când am citit pentru prima data scenariul nu eram sigur daca chiar vreau sa fiu acest personaj pentru ca îmi era frica de faptul ca îmi vor ramâne în cap toate lucrurile pe care le face el. Dar în același timp cred ca și el a ajuns la un punct unde crede ca ceea ce face el de fapt ar putea… Mi-e frica sa spun ceva pentru ca ramâne sa interpretați singuri, iar ceea ce veți înțelege din film va fi mult mai interesant decât ceea ce aș putea eu sa spun.

Principalul lucru este faptul ca drumul spre iad este pavat cu intenții bune, iar diavolul este un tip mare. Așa ca eu sunt un tip bun, plin de intenții bune. Este analiza profunda a unui personaj, istorisita din perspectiva unui protagonist neobișnuit – Yuri Orlov. În mod normal nu vezi un film în care totul este relatat prin prisma unui pistolar. Personajul lui Jared este Vitaly. Deși în film este fratele meu, eu simt ca în multe privințe este mai degraba o relație tata – fiu pusa în discuție, pentru ca parinții noștri, hai sa spunem adevarul, au crescut un dependent de droguri și un pistolar. Iar acum ei sunt pe cont propriu. Așa ca eu cred ca suntem mai apropiați unul de altul decât de parinți.

JARED LETO despre Vitaly Orlov
Eu îl interpretez pe Vitaly, care este fratele lui Nicolas Cage (Yuri) și partener de crime, iar într-un fel este conștiința lui. În acest film, eu sunt visatorul, inocentul; cineva care vrea isi doreste mult sa faca atâtea lucruri, dar nu știe prea bine cum. Nu pricepe prea bine cum vrea sa împlineasca ceea ce dorește cu adevarat, iar acest lucru este foarte frustrant. Ca ființa umana, toți am trecut prin faza asta într-un fel sau altul. El este bucatar și viseaza sa-și deschida un restaurant. El în multe privințe este un tip simplu. Chiar își iubește fratele, care i-a fost calauza întotdeauna în viața, motiv pentru care au o relație foarte speciala. Se bazeaza unul pe celalalt.
Yuri este un anti-erou, este un tip pe care îl iubești, dar nu știi de ce. Este crud, iar din punct de vedere moral este la pamânt, dar totuși este foarte uman. Cred ca Vitaly are vise mari, dar nu știe cum sa le împlineasca, iar Yuri este opusul lui – este hotarât și știe cum sa obțina ceea ce vrea.

ETHAN HAWKE despre Jack Valentine
Eu sunt agentul Valentine. Lucrez pentru o agenție internaționala de poliție, Interpol, încercând sa dau de urmele acestui traficant de arme internațional. Aici este șmecheria. În esența, eu îl harțuiesc pe Nic pe parcursul filmului. Cred ca este o obsesie a mea. Nu cred ca lui Nic chiar îi pasa, pentru ca el înșeala pe oricine. Eu sunt un militar tradiționalist, care știe foarte clar ce este drept și ce este rau. Cred ca personajul lui Nic este la polul opus. Interesant pentru agenții Interpol este ca și ei îi urmaresc pe oameni cu mitralierele în mâini și îi mai și împușca.

BRIDGET MOYNAHAN despre Ava Cordova
Ea nu știe ce face Yuri. La nunta recunoaște ca știe faptul ca el are o viața dubla și nu are de gând sa puna prea multe întrebari. Ea a acceptat situația. Exista o legatura de iubire între cei doi. Eu cred ca ea avea idee de faptul ca el (Yuri) era implicat în ceva care nu era tocmai „legal”, dar nu cred ca i-a trecut prin minte despre ce este vorba. Adica, vreau sa spun cui i-ar trece prin minte așa ceva? Cred ca este ușor sa ignori diverse lucruri într-o relație. Sunt sigur ca toata lumea face așa și apoi se scuza sau timpul trece. Deci, nu cred ca ea este singura în aceasta situație, deși elementele sunt unice în mod evident. Este în stare sa faca ceea ce pentru ea are sens, dar pe masura ce povestea se deruleaza, ea capata tot mai multa conștiința. Și cred ca având un copil și multe alte lucruri, trebuie sa ia o hotarâre.

Note de producție

Nascuți în Ucraina înainte de dezintegrarea Uniunii Sovietice, parinții lui Yuri Orlov (Nicolas Cage) au emigrat în America atunci când Yuri era copil, pretinzând în mod fals ca sunt de origine evreiasca. Aceasta este prima din multele identitați asumate fraudulos de catre Yuri.

Parinții lui deschid un restaurant în Brighton Beach, New York. Aici, tânar fiind, Yuri o zarește pentru prima data pe femeia visurilor lui – regina frumuseții, Ava Cordova. Oricum, aceasta nu știe de existența lui Yuri.

Deziluzionat de viața lui și de munca în restaurantul parinților, Yuri asista la un schimb de focuri între gangsteri ruși rivali și acesta este un moment de cotitura în viața lui.


„Am intrat în afacerea cu restaurantul pentru ca oamenii trebuie întotdeauna sa aiba de mâncare. Aceasta a fost ziua în care am realizat ca destinul meu este sa satisfac o alta nevoie umana fundamentala.”

Yuri îl convinge pe fratele lui mai mic, Vitaly, sa i se alature în afacerea cu traficul de arme. Acesta afirma sarcastic: „A dracului schimbare de cariera!”. Amândoi își gasesc drumul ca traficanți, vânzând arme unor regimuri supuse sancțiunilor.

„Am vândut arme tuturor armatelor, mai puțin Armatei Salvarii.” Apetitul lui Yuri pentru arme este egalat doar de apetitul pentru sex. Dar Yuri este tot timpul amenințat – forțat sa fie cu un pas înaintea traficanților de arme, rivali în afaceri, și a agentului Interpol, Jack Valentine (Ethan Hawke).

Fratele lui mai mic descopera ca nu se împaca ușor cu aceasta afacere și ajunge dependent de cocaina. Dupa ce îl interneaza pe Vitaly într-o clinica de dezintoxicare, Yuri se ocupa singur de afacere.

Regizeaza o întâlnire cu superba Ava și începe un plan elaborat de seducție. Ea crede despre el ca este patronul bogat al unei companii de transport internațional. Yuri cugeta asupra relației: „Unele dintre relațiile cele mai de succes se bazeaza pe minciuni și înșelatorie. De vreme ce aici se sfârșesc aceste relații oricum, este logic sa înceapa tot de aici.” Ava și Yuri se casatoresc și au împreuna un copil, pe nume Nicolai. Yuri este un familist perfect, care în mod ironic îndeparteaza pistoalele de jucarie din dormitorul fiului sau.

Oricum, Yuri este aproape de faliment încercând sa o convinga pe Ava ce bogat este el. Din fericire, el primește un uriaș cadou de Craciun, in 1991, odata cu dezintegrarea fostei Uniuni Sovietice. Imediat se întoarce în Ucraina, știind ca în fostele state sovietice sunt stocuri enorme de arme și acum nu mai sunt inamici.

Yuri face o conspirație cu unchiul sau Dmitri, un general ucrainean, pentru a vinde arme. Doar în Ucraina între 1982 și 1992 au fost furate arme în valoare de peste 32 miliarde de dolari. Nici un vinovat nu a fost prins sau acuzat vreodata. Mulți considera ca acesta a fost cel mai mare jaf al secolului XX.

Yuri vinde cel mai mult catre țari din Africa zdruncinata de razboaie, eludând clar câteva embargouri cu arme. Unul dintre cei mai buni clienți ai lui Yuri se dovedește a fi militaristul african Andre Baptiste Sr.(Sammi Robiti), nemilosul dictator și autoproclamat președinte al Liberiei.

Pe la mijlocul anilor Â’90, averea lui Yuri ajunge la nivelul minciunilor sale, ba chiar îl depașește. Yuri nu este sigur cât știe Ava despre adevarata natura a afacerilor sale și cât prefera sa ignore aceste lucruri. Aspectul acesta ramâne un subiect despre care nu se vorbește.

În cele din urma, atrocitațile care se petrec în vestul Africii datorita afluxului de arme sporesc presiunea exercitata de Interpol și comunitatea internaționala. Agentul Valentine îl aresteaza pe Yuri, dar nu poate proba acuzațiile. Unul dintre subordonații lui Valentine cere voie sa-l ucida, dar Valentine prefera sa-l lase liber, convins de propriul sau umanism.

Yuri pare sa aiba doua sau chiar trei vieți. Un rival, traficant de arme, este ucis, iar Yuri este și el vinovat de aceasta moarte.

Yuri nu a mai tras niciodata cu arma, cu atât mai mult nu a ucis. Se lasa prins într-o aventura cu bautura și droguri în cel mai teribil cartier din Monrovia, dar supraviețuiește și ajunge la concluzia ca este blestemat sa fie invincibil.

Ca sa fie totul și mai rau, Yuri este amenințat de altceva – femeia pe care o iubește, Ava, îl confrunta într-o discuție referitoare la activitatea lui.

Pentru puțin timp, Yuri încearca sa devina un cinstit om de afaceri. Dar nu poate lupta cu propria sa natura. Se pare ca el este cel dependent în familie și nu fratele sau. Trebuie sa continue pentru ca asta îl face sa simta ca traiește.

Yuri o minte pe Ava referitor la o calatorie de afaceri pe care trebuie sa o faca și îl convinge pe Vitaly sa-l însoțeasca cu treaba în Africa. Când Vitaly încearca sa intervina pentru o tabara de refugiați lipsiți de aparare, este împușcat mortal în fața lui Yuri. În acest moment, Yuri trebuie sa ia o decizie. Poate sa distruga transportul de arme și sa-și piarda viața sau sa încheie afacerea.

Atâta timp cât Vitaly traia, Yuri înca mai avea o conștiința cât de cât, chiar daca fratele mai mic era cel care reprezenta aceasta conștiința. Acum, odata cu Vitaly moare și ceea ce mai ramasese curat în sufletul lui Yuri.

Întorcându-se în S.U.A. cu trupul neînsuflețit al fratelui sau, Yuri este arestat la aeroport. „Am facut trafic cu milioane de gloanțe și ma baga în pușcarie glonțul din burta fratelui meu.”

Parinții îl ostracizeaza pe Yuri, acuzându-l de moartea fratelui sau. Ava îl parasește, luându-i și copilul. Agentul Valentine a pus mâna pe omul lui în sfârșit.

Totul pare fara speranța pentru Yuri, doar ca nimeni nu a dat socoteala pentru cel mai puternic traficant de arme din lume – guvernul S.U.A. Yuri este cap de lista pentru trafic cu aproape toți despoții, dictatorii, militariștii de pe planeta, iar Statele Unite uneori au nevoie de traficanți precum Yuri pentru a livra arme unor regimuri pe care nu pot sa le susțina la vedere.

Yuri este eliberat din pușcarie. Pedeapsa lui este sa continue sa vânda arme, dar Yuri, cel cu un destin tragic, este singur acum.

CUM A FOST TRANSPUS „LORD OF WAR” (TRAFICANTUL DE ARME) PE ECRAN

Problema contemporana a traficului de arme în lume a tot fost dezbatuta în media, dar niciodata un film nu a adus în actualitate aceasta afacere atât de aproape de realitate.

Scenaristul/regizor Andrew Niccol s-a inspirat dintr-o serie de evenimente curente care s-au petrecut de-a lungul anilor atunci când a creat personajul Yuri Orlov, traficantul de arme ale carui afaceri i-au adus numele de Traficantul de arme /Lord of War.

Portretul lui Orlov s-a compus din imaginile a cinci traficanți de arme adevarați, iar pentru Niccol acesta a fost și un studiu de personaj, explorând parțile mai întunecate ale naturii umane.

Oricât de fictiv ar fi personajul Orlov, evenimentele descrise în film nu sunt. „Aproape toate evenimentele din film au un precedent în realitate”, comenteaza Niccol. „Elicoptere militare au fost vândute ca elicoptere de salvare, traficanții de arme și-au schimbat numele și înregistrarile vaselor pe mare, un faimos traficant de arme aflat în custodia Statelor Unite a fost eliberat în condiții misterioase, programul militar de pe computerul armatei sovietice a fost furat dupa prabușirea U.R.S.S. – toate sunt fapte adevarate.”

Tocmai existența acestor evenimente reale a facut și mai dificila asigurarea finanțarii proiectului. Niccol dezvolta subiectul: „Filmul nu se teme sa expuna faptele reale cu privire la rolul S.U.A. în furnizarea armelor, și totuși a fost socotit un film controversat. Sarcina identificarii finanțarilor pe care le-a facut S.U.A. a fost și mai îngreunata datorita contextului în care trebuia finalizat scenariul – cu o saptamâna înainte de începerea razboiului din Irak.”

Au existat o serie de investitori straini care au fost suficient de curajoși sa parieze pe succesul filmului și pe valoarea scenariului. Producatorul Philippe Rousselet s-a descurcat cu descoperirea surselor de finanțare care sa permita realizarea filmului, dar nici pentru el nu a fost ușor.

„Când încerci sa vinzi un film care vorbește despre un traficant de arme cu o saptamâna înainte de începerea razboiului din Irak, îți dai seama cât de greu va fi sa gasești sursele financiare. De fapt, mie acest lucru mi-a luat un an și jumatate. Și am avut cam trei surse de finanțare; aș fi putut sa fac trei filme cu toate înțelegerile care au cazut. Pâna la urma a mers totuși.”

Nici Rousselet, nici Niccol nu voiau sa renunțe la film. Când a început treaba, Rousselet a fost atras de calitatea și inteligența cu care este facut scenariul de catre Niccol, fiind convins ca va fi o producție rara. Rousselet explica: „Este o poveste puternica, personajele sunt puternice, iar scenariul este unic. Rareori ai norocul sa citești un scenariu precum cel al lui Andrew.”

Forța materialului a atras și o distribuție de excepție pentru filmul Lord of War/ Traficantul de arme.

„Am fost cu adevarat impresionat de faptul ca nu este tras de par. Cred ca este un film onest”, socotește actorul Nicolas Cage, care și-a asumat rolul principal – traficantul de arme Yuri Orlov. „Nu mulți oameni au curajul sa puna un asemenea subiect în discuție așa cum a facut Andrew. În parte acesta este motivul pentru care am vrut sa ma ocup de scenariu, pentru ca este atât de diferit de orice altceva. Are o poveste unica, originala și este o analiza profunda a ceea ce cred eu ca este realitatea traficului cu arme.”

Cage, care a crezut destul de mult în acest material pentru a se alatura echipei în calitate de producator al filmului, continua: „Ne-am implicat în aceasta poveste în urma cu doi ani și am început sa discut cu Andrew despre scenariu. Am avut întâlniri pentru a discuta despre concepție, pentru a discuta cu ceilalți actori și a stabili cum vor fi puse toate cap la cap. Nu este un film cu buget mic, este poate unul dintre cele mai mari filme cu adevarat independente, în sensul ca nu este nici un finanțator american pentru acest film.”

Producatorul Rousselet își amintește prima sa întâlnire dintre Cage și Niccol. „El (Niccol) s-a întâlnit cu Nic pentru prima data. S-au întâlnit la biroul lui, unde avea o masa lunga de 10 metri, plina cu poze din ziare și reviste, totul legat de modul cum vede el filmul și cum va fi. Andrew l-a întrebat pe Nic ‘Deci, vrei sa faci filmul sau nu?Â’ Nic a spus: ‘Da.Â’ Niccol nu-și imagina vreun alt actor capabil sa interpreteze personajul Yuri Orlov, atât de conflictual din punct de vedere moral și care sa aiba o asemenea carisma. „Nicolas Cage este probabil singurul actor care poate face rolul unui traficant de droguri precum Yuri Orlov și plauzibil și fermecator în același timp”, spune el.

Nu doar Cage a fost fermecat de material. Actorul Ethan Hawke, care interpreteaza rolul agentului Interpol, Jack Valentine, era deja un fan al lui Niccol, cu care mai colaborase la filmul Gattaca. „Felul în care scrie Andrew ma surprinde”, comenteaza Hawke. „Mai înainte de toate, subiectul face parte dintr-un teritoriu interesant al universului uman, demn de a fi explorat. Știu ca la început am fost șocat de scenariu și chiar interesat.”

„Acest film chiar este unic. Atunci când am citit scenariul am fost cu adevarat surprins pentru ca este parțial un comentariu politico-social și parțial un studiu de personaj asupra traficantului de arme. Este ceva ce nu am mai întâlnit la un film pâna acum. Nu am mai vazut un film despre aceasta lume”, spune actorul Jared Leto, care a avut rolul fratelui mai mic al lui Orlov, Vitaly. „M-a fascinat și m-a învațat foarte multe lucruri.” Actrița Bridget Moynahan se grabește sa-și exprime acordul. „Nu sunt multe scenarii scrise bine, așa ca m-am alaturat echipei repede. Am fost fericita ca am obținut rolul, mai ales cu o asemenea distribuție.”

Pe lânga distribuția de excepție, regizorul Andrew Niccol a adus și un actor veteran Ian Holm pentru a interpreta rolul batrânului traficant de arme, Simeon Wiesy, care contrasteaza cu tânarul și simpaticul Orlov. Actorul Eamonn Walker a dat viața pe ecran unuia dintre cei mai vicioși dictatori africani, Andre Baptiste, alaturi de Sammi Rotibi, care l-a interpretat cu succes pe fiul lui Baptiste, Andre Junior, un tip necugetat și violent.

În fapt, producatorul Philippe Rousselet a confirmat faptul ca toți actorii pe care i-au abordat au raspuns imediat favorabil la vederea scenariului lui Niccol. „Nic a fost foarte aproape de film, el a fost primul care s-a alaturat echipei. Andrew l-a avut tot timpul în minte pe Ethan , așa ca noi am pornit de la presupunerea ca Ethan va face parte din film. Așa ca, deși nu lansasem proiectul oficial, el a fost tot timpul cu noi”, spune Rousselet. „Minunat este faptul ca atunci când actorii citesc scenariul sau îl întâlnesc pe Andrew, nu ezita niciodata.”

IMPRESII ASUPRA FILMULUI

„Eu am tendința sa nu vizionez filmele pe care le fac”, comenteaza actorul Jared Leto.”Dar sunt curios sa vad filmul acesta pentru ca este unic, iar proporțiile sunt atât de…normal ca acest film are un buget mititel, dar oamenii care îl susțin sunt într-adevar curajoși, iar acest lucru se vede. M-a facut foarte curios datorita subiectului, dimensiunilor, perspectivei – arata ca un film uriaș, deși este un film independent.”

El continua: ” Traficantul de arme/ Lord of War este în parte un comentariu politic și social și în parte un studiu de personaj. Totodata, este un film relaxant.”

Perspectiva și diversele influențe din scenariul și regizarea lui Niccol au facut și mai dificila categorizarea acestei producții, deși însuși Niccol privește filmul în termeni foarte simpli. „De vreme ce Yuri este un traficant de arme internațional, acțiunea filmului se petrece în multe locuri. Sunt strabatute 13 țari, a caror prezentare este unificata de cinematografia dramatica a lui Amir Mokri și designul de producție atât de ingenios al lui Jean Vincent Puzos. Talentele lor se combina minunat pentru a dezvalui tristețea și absurditatea lumii traficului de arme.”

Rousselet apreciaza și talentul designerului Puzos care a creat mediul framântat de razboi, în care Yuri Orlov prospera, deși Puzos a lucrat cu resurse limitate. „A fost un film de 50 milioane de dolari și este un film independent. Este foarte greu sa-l faci sa arate așa cum este scris în scenariu și a fost nevoie de mult efort din partea tuturor din echipa. Au lucrat cu un buget limitat și au creat un film pe care l-ai cataloga drept un film de 200 milioane de dolari, daca te uiți pe ecran.”

„Este un film incredibil”, spune Leto. „Pentru ca vizual percepi lucruri pe care nici unul din noi nu le-a vazut vreodata. Dupa o lupta care are loc în strada, ceea ce vezi este un covor de cartușe goale, iar așa ceva nu vedem niciodata. Te duce în locuri la care nu te aștepți.” El concluzioneaza: „Pentru mine este un film politic din pricina vremurilor în care traim. Acum pare și mai important. În mod categoric te face sa gândești.”

Actorul Hawke afirma ca și el nu a putut sa nu vada partea politica a acestui film, ceva ce este explorat în Traficantul de arme, caci lumea de azi este vazuta prin ochii traficantului de arme. „Adevarul este ca aceasta țara (Statele Unite) fabrica o mulțime de arme, iar noi vindem o mulțime de arme. Și le vindem multor oameni saraci care se omoara cu ele”, explica Hawke.

Producatorul Norm Golightly completeaza: „Este povestea unui personaj care merge pe linia propriei sale moralitați, care este fidel unui cod pe care singur și l-a creeat într-o lume foarte ancorata în realitate. De asemenea, este povestea modului în care funcționeaza lumea de azi și vorbește despre ce se întâmpla în spatele scenei, ceea ce oamenii suspecteaza, diferit de ceea ce vezi la știri în fiecare seara.”

Oricum, chiar daca spectatorii identifica vreun mesaj politic în film, primul și cel mai important lucru care ramâne este drama. „Daca ai un scenariu numit Traficantul de arme, când oamenii vad filmul pentru prima data, pare a fi un film de acțiune, dar nu este. Este o drama”, susține Nicolas Cage. „Se prezinta ca un film de acțiune, dar merge într-o direcție total diferita.

„Cage a fost atras și de ceea ce el numește „umor negru”, care strabate tot filmul și care contrabalanseaza realitatea încordata a traficului de arme, dus de Orlov, cu ajutorul unor momente de un real umanism. Ethan Hawke s-a trezit și el atras de acest amestec de umor negru și drama în povestea lui Niccol.

„Filmul în mod inevitabil se sfârșește ca o ‘dramaÂ’”, susține regizorul Andrew Niccol. „Daca ne referim la domeniul ‘traficului de armeÂ’, s-ar putea sa fie singurul film pe acest subiect, de vreme ce este o lume pe care rar sau poate chiar n-am vazut-o deloc. Din fericire, publicul va descoperi ca este un film care te pune pe gânduri.”

INFORMAȚII GENERALE DESPRE PRODUCȚIE

Traficantul de arme a început cu primele filmari pe 2 august 2004 în New York, în diverse locații din jurul Manhattan-ului și zona Brighton Beach de pe Coney Island. Dupa noua zile de filmare, echipa de producție s-a mutat în Cape Town, Africa de Sud pentru zece saptamâni. Filmul s-a încheiat pe 2 noiembrie 2004 cu trei zile de filmari în Republica Cehia, unde producția s-a mutat pentru a profita de peisajul zonei est-europene și o fosta baza militara sovietica, ce a trecut drept zona din Ucraina.

Actorii din distribuție și echipa de producție a filmului Traficantul de arme au avut un respect deosebit pentru volumul imens de munca și meticulozitatea cu care a facut cercetari în teren regizorul Andrew Niccol, chiar înainte de a începe sa scrie scenariul. În mod incontestabil autoritatea asupra evenimentelor și povestea personajului descrise în filmul Traficantul de arme îi revine lui Niccol.

„Andrew a fost cel care a facut toata cercetarea”, explica Rousselet. „Andrew lucreaza într-un mod foarte independent, în sensul ca el este cel care face cercetarea, el este cel care face toata munca de baza.” El râde și spune: „Andrew este atât de scrupulos și perfecționist încât nu lasa nimic pe seama norocului sau șansei. Daca ai nevoie de vreun raspuns, îl întrebi pe Andrew și el are raspunsul care îți trebuie.”

„Un lucru îmi place la Andrew – se ocupa de lucruri pe care de regula le expediezi imediat”, este de acord Hawke.

El continua: „Cel mai grozav lucru atunci când lucrezi cu Andrew este ca el face atâta cercetare, cu care te copleșește. Pur și simplu se impune sa afli tot atât de multe lucruri, ca el, referitor la un subiect cuprins în film.

„Scenariul lui Andrew era complet și mi-a dat o direcție în care sa merg. Ai facut o treaba minunata.”, spune Jared Leto.

Producatorul Norm Golightly este de acord și adauga: „El (Niccol) nu lasa la sfârșitul zilei prea multe lucruri nestudiate!”Cunoștințele lui Niccol despre subiectul pe care îl explora, împreuna cu hotarârea de a da o descriere realista a lumii lui Orlov au condus catre filmarea producției în una dintre cele mai periculoase zone din Cape Town, Africa de Sud. În ciuda diverselor temeri cu privire la siguranța, Niccol era hotarât sa realizeze o recreare perfecta a strazii Monroviene. Rezultatul, așa cum se grabește sa adauge Rousselet, a fost „fantastic și foarte asemanator cu realitatea din Monrovia, Liberia.”

De fapt, diversitatea peisajului sud-african a permis ca bugetul producției sa recreeze o varietate de țari din Africa, Asia și America de Sud, chiar locații care erau tot atât de variate precum Ucraina sau insulele Caraibe, încât Orlov a putut calatori fara a trebui sa meaga în fiecare țara. Actorii și echipa de producție erau copleșiți de frumusețea și intensitatea peisajului. „Este o țara frumoasa; modul în care lumina cade aici în Africa, faptul ca poți vedea animale, totul este minunat”, comenteaza Cage. „Șederea în Africa a fost o experiența care mi-a sporit adrenalina.”

„Acesta este unul dintre lucrurile unice din Africa de Sud”, remarca Leto. „Poate fi o copie a multor aspecte ale lumii. Despre topografie pot spune ca este un loc bizar, dar la modul frumos. A fost o mare placere sa filmez aici!

Oricât de fascinat a fost peisajul african pentru actori și pentru echipa de filmare, actorul Nicolas Cage a fost mai puțin încântat de salbaticie alaturi de care a interpretat într-o scena. „Era acolo un vultur din South Africa și n-am avut nici o îndoiala ca este un soi de velociraptor feroce din Jurassic Park. Chestia asta era un dinozaur, care urla, șuiera și țopaia. Avea niște gheare ca daca ateriza cumva pe tine, te facea bucați. Iar ei îl hraneau cu pui de vultur, ceea ce facea scena și mai înfioratoare!”

Distribuit în România de: MediaPro Film Distribution

Tags: