Traficul rutier, ingreunat de zapada si polei

Apropo.ro / 17.12.2007, 10:14
Traficul rutier, ingreunat de zapada si polei
Traficul rutier se desfasura in conditii de iarna pe mai multe drumuri din tara, luni dimineata, insa nu se inregistreaza situatii deosebite

Traficul rutier se desfasura in conditii de iarna pe mai multe drumuri din tara, luni dimineata, insa nu se inregistreaza situatii deosebite, cum ar fi sosele blocate, ambuteiaje sau accidente deosebit de grave, a declarat comisarul sef Corneliu Draghici, de la Centrul Infotrafic.

Politia Rutiera recomanda conducatorilor auto ca atunci cand traverseaza zone unde partea carosabila este acoperita cu polei, gheata, zapada batatorita, mazga sau piatra cubica umeda sa manifeste maximum de prudenta, sa circule cu viteza redusa, care sa nu depaseasca 30 km/ora in localitati si 50 km/ora in afara acestora, sa mareasca distanta de siguranta in mers, sa utilizeze luminile de intalnire si sa evite efectuarea manevrelor in trafic- depasiri, treceri de pe o banda pe alta etc.

De asemenea, Politia Rutiera ii sfatuieste pe soferi sa echipeze automobilul cu pneuri corespunzatoare, sa nu bruscheze comenzile masinii, sa foloseasca antigel de calitate si sa adapteze permanent viteza la conditiile de drum.

Operatorii de transport care detin autovehicule cu masa totala maxima autorizata mai mare de 3,5 tone au obligatia legala de a monta pe roti lanturi sau alte echipamente antiderapante omologate, pe perioadele si pe drumurile stabilite.

Soferii care au mai putin de un an vechime trebuie sa conduca in afara localitatilor cu o viteza cu 20 km/h mai mica decat cea permisa prin lege pe segmentul de drum pe care circula.

Inainte de a pleca la drum, conducatorii auto trebuie sa se informeze despre conditiile meteorologice si starea drumurilor apeland unul dintre numerele de telefon ale Comandamentului Central de Iarna: 9360, 3186609 sau 3186631.