Traian Băsescu despre criza din Ucraina: România NU este în pericolul de a fi atacată

Apropo.ro / 06.05.2014, 17:30
Traian Băsescu despre criza din Ucraina: România NU este în pericolul de a fi atacată
Președintele Traian Băsescu a declarat, marți, într-un interviu la Gândul Live, că, dacă ar candida la Președinție, "categoric" ar pune votul său în urnă pentru Elena Udrea. Referitor la anunțul premierului că va sesiza CC pentru implicarea sa în campanie, președintele a declarat că în mod categoric nu a încălcat legea fundamentală.

Băsescu: Nu am încălcat Constituția; avizul CC din 2007 spune că președintele nu vine din nori

Președintele Traian Băsescu a declarat, marți, la Gândul Live, despre anunțul premierului Victor Ponta că va sesiza CC pentru implicarea sa în campanie, că în mod categoric nu a încălcat legea fundamentală și a făcut referire la avizul Curții din 2007, care spune că „președintele nu vine din nori”.

Președintele a susținut că în mod categoric nu a încălcat Constituția.

„Vreau să știu exact la ce se referă Victor Ponta. El plagiază tentativele de suspendare care au fost în 2007 și 2012”, a spus șeful statului.

El a menționat că în avizul 1 din 2007 se precizează plaja pe care președintele se poate mișca în spectrul politic și faptul că șeful statului are dreptul la opțiuni politice, are dreptul să participe în dezbateri politice, are dreptul să fie susținut de un partid și să rămână apropiat unui partid.

Traian Băsescu a menționat că articolul 84 din Constituție spune foarte clar că președintele nu poate fi membru de partid.

„Dar, în avizul din 2007, se explică clar că președintele nu vine din nori. Nu citez dar dau sensul, este susținut de un partid, ca atare rămâne în relații cu acel partid, pentru a-și susține programul”, a mai spus Traian Băsescu, precizând că singurul parid care susține în acest moment că va continua reforma statului este PMP, iar acesta este partenerul său politic.

Guvernul va sesiza Curtea Constituțională în legătură cu implicarea președintelui Traian Băsescu în campania electorală, iar în baza deciziei CC se va proceda în consecință, a anunțat liderul PSD, premierul Victor Ponta.

Băsescu: Salariul pe luna aceasta îl donez Partidului Mișcarea Populară

Șeful statului, Traian Băsescu, a declarat, marți, într-un interviu la Gândul Live, că va dona salariul pe luna aceasta Partidului Mișcarea Populară, apreciind că „un salariu de președinte, de 6.000 de lei, nu e puțin”.

Întrebat dacă a contribuit, personal sau cu familia sa, la campania electorală a Partidului Mișcarea Populară, Traian Băsescu a spus: „Nu, dar voi contribui cu cât îmi permite legea. Abia aștept să iau salariul pe luna mai. Se va întâmpla azi, sper să primesc fluturașul de salariu și salariul pe luna aceasta îl donez Partidului Mișcarea Populară”.

„Un salariu de președinte, de 6.000 de lei, nu e puțin”, a adăugat Băsescu.

Întrebat de unde are PMP bani pentru campanie, președintele a răspuns: „Eu constat că nu prea au bani, nu prea au afișaj, spoturi, față de alte partide și de aceea salariul pe luna asta îl donez lor”.

Băsescu: Dacă Udrea ar candida la Președinție, categoric aș vota-o

Președintele Băsescu a fost întrebat dacă ar pune votul său în urnă pentru Elena Udrea, dacă aceasta ar candida la Președinție.

„Categoric, da, dacă ar candida, aș pune votul meu în urnă pentru Elena Udrea”, a răspuns Traian Băsescu.

El a spus însă că nu a întrebat-o pe Elena Udrea dacă va candida la prezidențiale.

Președintele a susținut că Elena Udrea are „calități morale” pentru a candida la prezidențiale și a arătat că aceasta a venit fără bani în politică și este cinstită.

DECLARAȚIILE PREȘEDINTELUI:

Despre relația cu Ponta dacă va fi ales președinte:

„Va fi mai mult sau mai puțin ca în SUA, când președintele se alege în noiembrie și intră în mandat în ianuarie sau februarie. Eu îmi văd de treabă, el până pe 22 decembrie este președinte ales și nu în funcție.

„Cred că ar fi necesară românilor o dezbatere între mine și Victor Ponta. Mai ales că în problematica economică avem și abordări diferite. O astfel de dezbatere ar fi foarte utilă românilor: Un președinte care a fost președinte când țara a trecut prin criză și un premier care a găsit o țară stabilă din punct de vedere macroeconomic și nu a știut ce să facă cu ea.”

Despre posibilitatea de a fi premier:

„Îmi place să fiu președinte.”

„Există această tentație. Dar nu mă va pune nimeni. Nimeni nu vrea un premier care știe atât de multe.”

Despre terenurile de la Nana:

– „Pe la Nana vreau să mă duc, să văd dacă băltește apa. Vă asigur că voi pune poze pe Facebook când mă duc să văd cum stă grâul și cum stă orzul. Vreau să fac și bani din Nana, sigur că da.”

– „Ioana ar vrea ca din recoltă să mai reducem plățile pe care le face ea.”

– „Ioana nu a cumpărat de la cetățeni pământul, ci a semnat cu proprietarul italian, care cumpărase cu câțiva ani în urmă aceste terenuri. A semnat nu cu un român, ci cu fiica proprietarului italian. Dacă în procesul de restituire sunt nereguli și instanța va constata ilegalități, tot instanța va hotărî ce se întâmplă și cu terenurile.”

– „Numai că aș vrea ca în situția în care așa ceva se va întâmpla, cei care sunt vinvați de fraude să răspundă, dacă se constată fraudarea procesului de împroprietărire.”

„Aș vrea de la Nana să pornească un proces de control în care să vedem câtă dreptate au cei care se plâng.”

Despre actualizarea certificatului pentru chemarea românilor la apărarea țării:

– „În fiecare an se actualizează certificatul. Aproape că mă surprind fetele mari care la televizor dau ochii pe spate. Sunt proceduri normale, nu există risc de război pentru România. Nu știm Consiliul de Securitate când trimite trupe de menținere a păcii.”

Despre criza din Ucraina și declarațiile despre Rusia:

– „Germania a spus exact ce am spus și eu despre acordul de la Geneva. A propus să se organizeze mese rotunde în care cetățenii ucraineni de etnie rusă să fie parte a dialogului. Cei cu arme sunt teroriști. Guvernul de la Kiev a început să acționeze în această privință.”

– „Nu este un atac, s-ar putea să nu știu tot. Este foarte greu să îl întreb pe Putin ce ddiscuta cu Obama sau pe președintele Obama ce discuta cu Vladimir Putin. Dar este posibil să nu știu tot.”

– „S-ar putea să nu știu tot ce a a stabilit Washingtonul cu Moscova. De aceea spun că nu e o critică. Este posibil ca președintele României să nu știe tot ce au discutat Putin și Obama. Am ieșit atunci pentru a poziționa România. Mi se pare că așa cum merg lucrurile ne îndreptăm spre război civil, aceasta a fost declarația.”

„Trimisul guvernului american a venit cu un mesaj precis. Nu i-am spus acest lucru. Nu ne satisface ce se întâmplă în Ucraina , aduceți-vă aminte că în urmă cu câteva zile, înaintea acestei declarații, am spus că e un eșec acordul de la Geneva.”

– „Nu puteam să nu exprim îndoiala României. Consider Rusia o putere regională, nu una globală, din cauza slăbiciunilor economice. Mi se pare că trebuie făcut mai mult. Acea parte a cetățenilor ucraineni care se declară proruși trebuie să fie parteneri de dialog pentru Kiev.”

„Sunt cazuri, iar acum este o situație de instabilitate în regiune, în care se subliniază importanța mesajului și atunci se instituie acel trimis pentru a transmite mesajul prin viu grai.”

Despre convocarea CSAT-ului privind Ucraina:

– „Spuneți-mi și mie un stat din regiune care a mai făcut așa ceva. Acest semnal după părerea mea nu trebuie dat, România nu este în pericolul de a fi atacată.”

-„Am văzut vânzoleala lui Ponta. Ce se întâmplă în Ucraina are și ecou național. Vă pot spune cu certitudine că zilnic se primește cel puțin o evaluare, dacă nu două, situația e fluidă în Ucraina. Suntem la curent cu tot ce se întâmplă”

– „Legat de Slaviansk: Acea populație, minoritatea rusă din estul Ucrainei, este parte a poporului ucrainean. În ea nu poate să tragă armata.”

Despre posibilitatea ca Victor Ponta să ajungă la pușcărie:

– „Nu știu. Ce știu sigur este că Ponta e un politician corupt, care a dus corupția în guvernare.”

– „Duicu n-a fost în birou la mine să facă trafic de influență, ci în birou la procuror, să pună șef de Poliție pe le Mehedinți sau pe la Inspectoratul General de Poliție.”

– „Pentru mine marea problemă a democrației este Victor Viorel Ponta. Nu mă amestec în problemele interne ale PSD-ului, ar fi încălcarea Constituției.”

– „Victor Viorel, floricica națională, e un pericol pentru democrație. Crin Antonescu a reușit să se desprindă de sub controlul, de sub influența turnătorului Voiculescu.”

– „N-am avut motive să-mi imaginez că aș fi în locul lui Năstase în penitenciar. Tăria unui om trebuie să fie suficientă să acopere orice întâmplări din viața lui.”

-„N-a îndrăznit nimeni să vină să-mi spună să-i dăm al doilea mandat lui Daniel Morar. Sau să-i dăm mandat lui Kovesi. N-a îndrăznit niciun politician din fostul meu partid sau din partidul meu actual.”

Despre saltul cu parașuta al lui Udrea:

– „(…) între un om politician femeie care are curaj să sară de la 4000 de metri și Victor Viorel Ponta, care era cu o barcă gonflabilă trasă de jandarmi și pompieri cu epoleți.”

– „Victor Viorel Ponta, dacă e om curajos, sare cu parașuta și eu comentez în direct saltul lui.”

Despre calitățile de președinte ale Elenei Udrea:

– „Dacă ar candida, aș pune votul meu în urnă pentru Elena Udrea. Nu am întrebat-o dacă vrea să candideze la Președinție.”

– „Fie că vorbim de Ungureanu, fie de Predoiu, fie de Udrea, totul este să obțină această funcție cinstit. Și fără să fie dator unuia ca Voiculescu sau baronilor.”

„Eu nu am nimic împotriva PDL-ului ca partid. M-au sprijinit, m-au făcut președinte de două ori.”

„Vreau să vedeți până unde merge perfidia acestui om (Victor Ponta), e un laș. Vă dau un citat când era fluierat la Certeze. Iată ce spune acest om ca să scape de fluierături: Vreau să vă mulțumesc celor care au venit astăzi cu gândul la România aici. Oamenii veniseră cu gândul la sărbătoarea lor. Președintele țării nu a putut să vină. Este expresia maximă a lașității lui, să scape prin minciuni. A încercat să folosească numele meu la Certeze pentru a diminua fluierăturile. I-a păcălit în primă fază pe oameni. Au crezut că vor auzi un mesaj de la președinte.”

Despre campania pentru electorale a PSD-ului:

– „Ponta să se dea jos de pe toate afișele PSD-ului. Eu sunt președintele României și sesisez un puternic derapaj. Dacă va fi o suspendare mă voi bate cu ei, cu PSD-ul. Eu nu sunt în campanie electorală acum.”

– „Nu am contribuit cu bani la campania pentru PMP. Dar abia aștept să iau salariul. Le voi dona un salariu de președinte, bănuiesc că nu e puțin.

– „Victor Ponta a furat startul campaniei făcând lucruri extrem de toxice, rele pentru România, apărarea baronilor și parteneriatul cu Voiculescu. El spune să terminăm cu regimul Băsescu, un regim în care măcar justiția a început să funcționeze. Eu niciodată nu m-am supus unuia ca Voiculescu. Eu m-am dus cu solicitări. A fost de acord, foarte bine. Eu trebuia să dau României o majoritate.”

– „Obiectivul meu este să creez acea contrapondere necesară unui prim-ministru care are tentația să fie un dictator fără rezerve. A preluat Poliția în subordine proprie, a preluat multe alte lucruri și acum și-ar băga mânuțele în CSAT.”

– „Nimeni nu pare capabil să creeze opoziție, așa că nu putem lăsa acest derapaj democratic în care PSD acaparează tot.”

Despre fotografiile cu tricoul PMP:

– „Eram la Neptun. Cei de la PMP au venit pe litioral și i-am invitat la Neptun pentru câteva ore. Până la urmă îi cunosc pe toți. Mi-au arătat tricourile, drept pentru care am îmbrăcat un tricou al PMP-ului. Putea să fie cu orice alt mesaj. Am făcut poze de grup și cu fiecare în parte.”

– „Aș vrea să mulțumesc televiziunilor că au popularizat aceste fotografii. În vacanță omul se îmbracă cum vrea. Nu te îmbraci cum vrei în vacanță?”

– „Victor Viorel este numele premierului, are nume de floricică. Este floricica patriei.”

– „Eu am constatat un lucru foarte grav, și anume că premierul Ponta a confiscat campania pentru alegerile europarlamentare și a transformat-o în campanie prezidențială.”

Despre declarația lui Victor Ponta privind sesizarea CC

– „Categoric nu am încălcat Constituția. Aș vrea să știu la ce se referă Victor Viorel Ponta. El plagiază tentativele de suspendare care au fost în 2007 și 2012 pe același tip de motivație. În avizul numărul 1 din 2007, CC stabilește clar plaja pe care Președintele se poate mișca în spectrul politic. Are dreptul la opțiuni politice, la dezbateri politice, să fie susținut de un partid și să rămână apropiat unui partid.”

– „PMP este partenerul meu politic acum.”

 

Președintele Traian Băsescu a răspuns, la Gândul LIVE, la întrebări legate de criza din Ucraina, de disputele cu Guvernul, inclusiv pe tema convocării unei ședințe extraordinare a Consiliului Suprem de Apărare a Țării, dar și de implicarea sa în campania electorală pentru europarlamentare.

Emisiunea a fost transmisă în direct pe live.gandul.info.