Tranda: „Hip-hop-ul nu este despre haine largi și „Yo, frate!” (Interviu)

De: Mia Nicolescu / 25.09.2012, 09:49
Tranda, unul dintre membrii Okapi Sound, își lansează pe 7 octombrie albumul "Evoluția", în Silver Church. Noi am stat de vorbă cu el și am aflat cine va urca alături de el pe scenă în ziua lansării.

De scris s-a apucat pe la vreo 12 ani. Asociează muzica cu desenul, pentru că primul lucru pe care l-a făcut, la 2 ani, a fost să ia un creion și să scrijelească pe pereți, și obișnuia să deseneze. Pe la vârsta de 9 ani, după ce părinții i-au luat primul casetofon, desenul și muzica au fost de nedespărțit.

Acum se află în echipa Okapi Sound și se pregătește să lanseze pe 7 octombrie, în Silver Church, un nou album – „Evoluția. Este vorba despre Tranda, cu care ne-am întâlnit în studioul de înregistrări pentru a afla mai multe despre el. Am vorbit despre nitrații din apă, despre animale de casă, despre muzica de lăutari, ne-a spus că este dublu campion național la design (Felicitări!)… Și iată ce altceva ne-a dezvăluit!

Apropo.ro: Să începem cu câteva informații despre videoclipul „Tâmpit”, pe care l-ai lansat în urmă cu câteva săptămâni.

Tranda: Piesa se găsește pe viitorul meu album, „Evoluția”, iar clipul poate fi vizionat pe canalul de Youtube – OkapiSoundOfficial – și pe alte posturi TV cu specific muzical. L-am făcut în colaborare cu Ionuț Trandafir (nu imi este rudă), el se ocupă de video, eu de muzică și a fost o coincidență foarte mare să ne nimerim pe același proiect. Filmările s-au întins pe două zile și s-au desfășurat în curtea unui service auto și chiar în studioul OkapiSound. Eu zic că lumea a reacționat bine la el. 

O să urmeze și un nou videoclip la piesa „Oceanul”, dar va apărea după lansarea albumului. Cel mai probabil tot cu Ionuț Trandafir voi lucra, mi-a plăcut cum s-a descurcat, este un tip de perspectivă pe regie.

Apropo.ro: : Urmează și lansarea albumului „Evoluția”. Sunt puse la punct toate detaliile evenimentului?

Tranda: Pe 1 octombrie este lansarea digitală a albumului, între 1 și 7 octombrie se pot face pre-comenzi , iar în format fizic se poate cumpără începând cu 7 octombrie, la lansarea albumului, în Silver Church. Invitați: Grasu” XXL, Guess Who, Maximilian, Spike, MefX, Mitză, DJ OldSkull, Criss Blaziny, Nane, DJ Faibo X, Kamili, Junky… mai multă lume.

„Lucrările” la album s-au desfășurat pe parcursul a 4-5 ani. Nu este primul meu album , mai este unul pe care l-am lansat în 2005 – „Rezoluția” de pe care fac parte piesele „Omul tău ” și „Departe – și compilația „Pe zonă” lansată în 2006, cu PULSE Records, compilație de pe care fac parte și piesele „Sângele” și „Legat de piatră”. În 2007 am lansat piesa „Plaja ” cu Criss Blaziny, iar 2008, m-am apucat să lucrez la „Evoluția”. Prima oară am avut un film, o direcție cu albumul, apoi am luat-o de la 0 că nu mi se părea destul de consistentă ca idee. Vor fi 15 piese, printre care și colaborări cu mulți din cei care vor urca pe scenă la lansare, pe 7 octombrie. Pe partea de producție m-am ocupat eu cu Protone. Tranda și Protone au produs majoritatea pieselor, dar am mai avut producții de la Grasu” XXL, Mitză, MefX, Dallas și Karie.

Tranda

 

Apropo.ro: Ne poți spune o voce feminină cu care ți-ai dori să colaborezi?

Tranda: Sunt mai multe fete care mi-au plăcut. Fely îmi place foarte mult, am văzut-o cum a lucrat cu Laur (n.r.: Guess Who). Trebuie să îi ținem pumnii că participă la Vocea României. Succes! Îmi mai place Loredana Cavâjdan, a participat la ediția trecută la Vocea României si a lasat o impresie foarte placută. Alexandra Crăescu, de asemenea îmi place, e o fire modesta, muncitoare și are o voce foarte frumoasă.

Apropo.ro: Găsim pe album și o piesă de care te simți mai apropiat, care te reprezintă în mod special?

Tranda: La toate am pus suflet, toate au fost rupte din realitate. Spre exemplu, am o piesă care se numește „Mare dansator”, este din 2009 și este o piesă pe care am scris-o când eram într-un „vibe” foarte agitat, ieșeam foarte mult și mă distram într-un fel. Aia a fost la momentul ei, am trăit-o, am scris-o și încă mă reprezintă cumva. Sau piesa „În drum spre bani”, controversată de altfel, în care simțeam că nu mai pot ieși din stadiul de „șomer cu facultate în regulă” fiindcă lucrurile la noi au funcționat mereu altfel. Alt exemplu ar fi piesa „Oarecare” cu MefX , dintr-o perioadă în care mi-am găsit de muncă dar nu îmi găseam liniștea firească, ceva totuși nu se echilibra, nu mă făcea împlinit. Sunt pe principiu că totul se întâmplă cu un scop. Iar albumul este plin de stări. Se numește „Evoluția” pentru că am trecut prin toate menționate pe el .

Apropo.ro: Din 2010 ești membru oficial Okapi Sound. De ce i-ai ales pe ei?

Tranda: Ne-am ales unii pe alții. Prin 2008 m-am cunoscut cu ei. M-a sunat Maximilian într-o zi că a auzit piesa „Plaja” și mi-a spus că vrea să o difuzeze pe postul lui de radio online pe care îl avea pe vremea aceea cu Motzu. Au mai vorbit băieții între ei și m-au chemat că se strângeau la Swamp acasă, Grasu” a vrut să mă cunoască, le-am adus ce pregătisem eu, apoi băieții și-au făcut studio am început să merg pe acolo să trag niște piese și așa s-a ajuns aici. Încet și sigur!

Apropo.ro: Cărui segment de public te adresezi?

Tranda: Nu știu, vom vedea. Tranda are un public destul de restrans acum, nu am livrat materiale suficiente ca să pot să îmi dau seama. De asta am făcut albumul, mă conturează pe mine și odată cu lansarea am ocazia să le dau cea mai mare parte din mine, ca muzică.

Tranda

 

Apropo.ro: Hip-hop-ul obișnuia să fie asociat cu droguri, cuvinte vulgare, viață de cartier. Acum parcă nu mai este așa. Nici măcar hainele nu se mai poartă largi. Cum comentezi acest aspect?

Tranda: Heh! M-am îmbrăcat larg până pe la vreo 18-19 ani, poate era despre acceptanță cumva, dar nu despre asta e vorba. Nu ajută prea mult… Vremurile se schimbă, ce s-a cântat în ”98 nu mai poți cânta azi, există deja niște coloși care au făcut muzica aia, spre exemplu BUG MAFIA. Astăzi trebuie sa redefinești ca orginalitate și relevanță, conceptul de artist, pentru a avea o șansă să fii ce au fost ei odată pentru alții. Tinerii caută întotdeauna… vor crește și își cauta idoli din perioada de care aparțin. Trebuie să crezi foarte mult în ceea ce faci, nu contează cum te îmbraci! Nu cred că hip-hop-ul este despre haine largi și „Yo, frate!”. Consider că în pErioada recenta toată muzica s-a mai deschis. Astea-s vremurile, genurile muzicale se schimbă, se întorc , poate se ciudățesc, se combină. În anii ’90 puneai altfel preț pe muzică, cel putin eu așa am simțit, de fiecare dată când făceam rost de o casetă sau un CD original. Aveam timp să o apreciez cu adevărat. Cred că azi se datorează internetului, faptul că viteza de consum a muzicii este din ce în ce mai mare. Mai ales că în cele mai multe cazuri este gratuită. Nu spun că azi nu se mai face muzică bună .

Apropo.ro: Ce ar trebui să știe cei care te ascultă ?

Tranda: Sunt în strânsă legătură cu artistul , sunt sincer in tot ce fac si vreau să las muzica să vorbească în locul meu.

FOTO: Mediafax/ Răzvan Lupică