Transportatorii rutieri vor fi obligati sa faca pauza dupa sase ore de mers

Apropo.ro / 16.01.2008, 16:28
Transportatorii rutieri vor fi obligati sa faca pauza dupa sase ore de mers
Transportatorii rutieri vor fi obligati sa faca pauze la fiecare sase ore de mers, iar timpul de munca al unui sofer nu va depasi 48 de ore intr-o saptamana.

Transportatorii rutieri vor fi obligati sa faca pauze la fiecare sase ore de mers, iar timpul de munca al unui sofer nu va depasi 48 de ore intr-o saptamana, perioada unei zile de activitate fiind limitata la maxim zece ore, daca transportul este efectuat in timpul noptii.

Durata maxima a timpului de lucru saptamanal va putea fi prelungita pana la maxim 60 de ore, cu conditia ca, pentru orice perioada de patru luni consecutive, media timpului de lucru saptamanal sa nu depaseasca 48 de ore, conform unei hotarari aprobate, miercuri, de Guvern.

In cazul transportatorilor care lucreaza pentru mai multi angajatori, timpul de lucru este suma orelor lucrate de persoana respectiva pentru toti angajatorii.

Transportatorii rutieri pot lucra cel mult sase ore consecutive fara pauza, iar timpul de lucru va fi intrerupt de pauze de cel putin 30 de minute, daca timpul total de lucru este de sase pana la noua ore si, respectiv, de cel putin 45 de minute daca timpul total de lucru depaseste noua ore. Pauzele pot fi impartite in perioade de minim 15 minute fiecare.

Timpul de munca zilnic nu va depasi zece ore intr-un interval de 24 de ore daca transportul este efectuat pe timp de noapte.

Pentru nerespectarea acestor reguli vor fi aplicate amenzi cuprinse intre 1.500 si 4.000 de lei.