Tratament anticoagulant eficace contra degeraturilor

Apropo.ro / 26.06.2007, 12:37
Tratament anticoagulant eficace contra degeraturilor
Un medicament care dizolva cheagurile de sânge și este administrat pacienților care au fost victimele unui atac cerebral sau ale unui infarct ar putea fi eficace în tratarea degeraturilor grave, diminuând riscul amputarii, potrivit unui studiu american publicat în Archives of

Un medicament care dizolva cheagurile de sânge și este administrat pacienților care au fost victimele unui atac cerebral sau ale unui infarct ar putea fi eficace în tratarea degeraturilor grave, diminuând riscul amputarii, potrivit unui studiu american publicat în Archives of Surgery, transmite AFP.

În timp ce tratamentele contra arsurilor sau traumatismelor au evoluat mult în ultimii 25 de ani, în ceea ce privește degeraturile nu s-a schimbat aproape nimic, explica autorii acestui studiu, cercetatorii de la Universitatea din Utah, din Salt Lake City.

Îngrijirea clasica consta mai ales în încalzirea țesuturilor corpului afectate și amputarea membrelor infectate, chiar daca procedura este întârziata de specialiști cât de mult este posibil.

Studiul clinic cu activatorul de plasminogen (tPA) a fost efectuat în perioada 2001 – 2006 pe șase pacienți spitalizați cu degeraturi grave și cu o circulație sangvina anormala a membrelor. Pacienții au fost tratați cu tPA în timpul celor 24 de ore care au urmat dupa momentul în care au suferit degeraturile.

Raniții au fost comparați cu alte 25 de victime, care au avut aceleași probleme în perioada 1995 – 2006 și care nu au fost tratați cu acest anticoagulant în primele 24 de ore de la neplacutul eveniment, ci dupa.

Nici unul dintre cei șase pacienți din primul grup nu a suferit vreo amputare, spre deosebire de 14 pacienți din cel de-al doilea grup tratat în mod tradițional.

Potrivit cercetatorilor, tPA poate reduce rana rezultata în urma degerarii atunci când țesuturile sunt încalzite.

Inflamarea țesuturilor care se produce când acestea se decongeleaza stimuleaza coagularea care blocheaza circulația micilor vase sangvine, antrenând moartea celulelor. tPA împiedica acest proces.