Tratamente stomatologice gratuite pentru copii

De: Carmen Ulian / 28.05.2014, 10:00
Tratamente stomatologice gratuite pentru copii
Ministerul Sănătății a pus în dezbatere un proiect de norme privind serviciile medicale pentru minori. Ministerul propune tratamente stomatologice gratuite pentru copii.

Proiectul de ordin pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare în anul 2014 a Hotărârii de Guvern nr.400/2014 pentru aprobarea pachetelor de servicii medicale și a Contractului-cadru care reglementează condițiile acordării asistenței medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2014 – 2015 a fost pus în dezbatere publică pe site-ul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Potrivit acestuia, minorii, precum și beneficiarii legilor speciale (veterani – Legea 44/1994, revoluționari – Legea 341/2004, magistrați înlăturați din justiție în timpul regimului comunist – Legea 51/1993) vor avea consultații și tratamente gratuite, în timp ce persoanele de peste 18 ani au numai o pare dintre tratamente gratuite, iar pe altele le plătesc în proporție de 40 la sută, în cadrul pachetului de bază (pentru asigurați).

Astfel, o consultație, ce include modelul de studiu, controlul oncologic și igienizare, în valoare de 133 de lei, este gratutiră pentru minori și beneficiarii legilor speciale, în timp ce majorii plătesc 40 la sută din preț.

La fel se întâmplă și cu tratamentul cariei simple (94 de lei), tratamentul afecțiunilor pulpare cu anestezie prin infiltrație (97 de lei), tratamentul gangrenei pulpare (109 lei) și extracția la dinții permanenți cu anestezie prin infiltrație (70 de lei) și, mai puțin în cazul copiilor, proteza acrilică mobilizabilă pe arcadă (780 de lei – se acordă o dată la 10 ani).

Citește mai multe detalii despre tratamentele stomatologice gratuite pentru cei mici la propunerea Ministerului Sănătății, pe Gândul.info