Tratamentele hormonale pot produce cancer

Apropo.ro / 28.07.2006, 11:31
Tratamentele hormonale pot produce cancer
Femeile aflate la menopauza, care încearca sa combata efectele acesteia urmând un tratament medicamentos care combina testosteronul cu estrogenul, prezinta un risc ridicat de a fi diagnosticate cu cancer la sân în comparație cu femeile care fac tratament doar cu estrogen. Aceasta este

Femeile aflate la menopauza, care încearca sa combata efectele acesteia urmând un tratament medicamentos care combina testosteronul cu estrogenul, prezinta un risc ridicat de a fi diagnosticate cu cancer la sân în comparație cu femeile care fac tratament doar cu estrogen.

Aceasta este concluzia unui articol aparut în Statele Unite, publicat în Archives of Internal Medicine, care revizuiește o serie de alte studii efectuate pe parcursul ultimilor ani asupra terapiilor urmate de femeile la menopauza.

Terapia de înlocuire a hormonilor are ca efect diminuarea simptomelor menopauzei, precum bufeurile, transpirațiile nocturne, uscaciunea vaginala, depresiile, lipsa de apetit sexual și osteoporoza.

Un studiu realizat în 2002 a scos la iveala faptul ca tratamentul cu testosteron și estrogen duce la creșterea riscului de apariție a infarcturilor, a cheagurilor de sânge și a cancerului la sân. De atunci multe femei au fost sfatuite sa întrerupa tratamentul hormonal sau sa ia doze cât mai mici de hormoni combinați.

Un alt studiu realizat de o echipa de cercetatori de la universitațile din Boston și Harvard, la care au participat peste 120.000 de femei a scos la iveala faptul ca tratamentul cu testosteron și estrogen a crescut riscul de apariție a cancerului la sân cu 77%. În cazul femeilor care au urmat tratament doar cu estrogen, riscul de apariție a cancerului la sân a crescut doar cu 15%.

„Deși terapiile post-menopauza amelioreaza apetitul sexual, starea psihica și sanatatea oaselor, riscul foarte crescut de apariție a cancerului la sân cântarește mai greu în balanța”, a declarat autorul acestui studiu, profesorul Rulla Tamimi.

Nici în ceea ce privește terapiile alternative la cele cu hormoni, veștile nu sunt bune. O revizuire a 70 de studii asupra acestor terapii, de la dietele cu proteine la meditație, a scos la iveala faptul ca acestea sunt insuficiente. O parte dintre studii au examinat terapiile cu vitamine, proteine, diete complete sau alte tratamente pe baze biologice. Altele s-au axat pe terapiile mentale, de tipul meditației sau imagisticii ghidate, altele s-au bazat pe reflexologie, terapie prin magneți, medicina chineza tradiționala sau medicina ayurvedica indiana.

Totuși, multe dintre acestea pot avea efect de placebo, o parte dintre paciente declarând ca se simt mai bine dupa ce au urmat unul dintre aceste tratamente.

Cercetatorii sunt de parere ca aceste terapii mai trebuie studiate, deoarece femeile ar trebui sa încerce sa înlocuiasca tratamentele cu hormoni combinați cu altele mai puțin riscante pentru sanatate.