Trecerea la ora de vară: Pe 25 martie se dă ora înainte

De: Dragos Tanase / 20.03.2012, 16:30
Trecerea la ora de vară: Pe 25 martie se dă ora înainte
România va trece la ora de vară, în noaptea de sâmbătă spre duminică (24/25 martie). Transformarea orei 03:00 în ora 04:00 va însemna mai puțin somn.

Contactată de gandul.info, Doina Dimulescu, doctor cardiolog, crede că este dificil de comentat dacă schimbarea orei de vară este un factor de risc pentru atacurile de cord. În 2010, România se află pe primul loc în Uniunea Europeana la mortalitatea prin atac de cord, cu peste 60.000 de victime anual.

„Sunt nenumărați alți factori de risc”, spune Doina Dimulescu, precizând că este dificil să stabilești, fără să iei în calcul nicio altă cauză, cum influențează schimbarea orei variația incidentelor cardiace.

După ce toate ceasurile vor fi date înainte cu o oră, diferența dintre ora oficială a României și Timpul Universal (numit impropriu și GMT) va fi de trei ore.

Ziua de 25 martie va fi cea mai scurtă zi din an, având numai 23 de ore. Convenția, care se aplică în România din anul 1979 , permite folosirea optimă a luminii naturale și reducerea iluminatului artificial.