Trocul cu mâncare, din nou la modă… chiar și la români

Apropo.ro / 09.02.2015, 13:00
Trocul cu mâncare, din nou la modă... chiar și la români
Din Brooklyn până în Canada, Honolulu, România și Marea Britanie, grupuri de oameni împart din hrana lor altora la târguri locale. Un proces devenit popular în zilele noastre.

Food Swap Network, schimbul de mâncare, a pornit ca o afacere în Brooklyn, NY, SUA, la inițiativa a două tinere.

Ideea a prins rapid și chiar s-a dezvoltat și în afara orașului, în alte țări. Trocul cu mâncare (ce nu implică și banii!) este din ce în ce mai apreciat de cei care vor să arate lumii ce bucătari buni sunt, sau care vor să împartă un moment culinar special cu cei din jur, sau pur și simplu vor să ofere altora din preparatele lor, precum și rețete.

Există comunități online, pe diverse rețele sociale, site-uri, etc, care comunică pentru a stabili locațiile și zilele de întâlnire pentru a face trocuri cu mâncare.

Prin această practică gratuită se dorește găsirea unor soluții care să ajute ca cei din jur să aibă o alimentație sănătoasă, să se reducă risipa de hrană, de relaționare în comunitate.

Multe dintre persoanele care participă la eveniment recunosc că și-au făcut pagini de Facebook prin care se oferă să dea mâncare la schimb.

Un astfel de târg culinar se desfășoară după un program bine stabilit. Astfel, în prima jumătate de oră cei sosiți se trec pe un tabel de prezență, își aranjează marfa, etc.

În următoarele 30 de minute și până la 1 oră, cei veniți pentru trocul cu mâncare dau o raită meselor încărcate cu bunătăți, le examinează, fac degustări de produse și pot nota numele favoriților și posibililor clienți de schimb.

Ultima jumătate de oră este dedicată schimbului efectiv. Fiecare merge la masa lui și așteaptă ofertele de schimb.

Dacă veți face o căutare pe Facebook – troc, barter alimente, legume și fructe, chiar și pe orașe, veți descoperi că nici românii nu sunt străini de această practică.