Trofeul Ursul de Aur pentru filmul românesc „Poziția copilului”

Redacția / 18.02.2013, 10:15
Trofeul Ursul de Aur pentru filmul românesc „Poziția copilului”
Echipa filmului "Poziția copilului" a câștigat Ursul de Aur la ediția din 2013 a Festivalului de la Berlin și a adus trofeul în România.

Regizorul Călin Peter Netzer, producătorul Ada Solomon și o parte din actorii din distribuția filmului „Poziția copilului”, între care Bogdan Dumitrache, s-au întors în România. Aceștia au fost întâmpinați cu aplauze și flori.

Meteo în București și în alte orașe pe vremea.apropo.ro

Regizorul Călin Netzer, care le-a arătat celor prezenți la aeroport trofeul Ursul de Aur, a declarat că a fost „copleșitor” să primească cel mai important premiu al Berlinalei.

A fost copleșitor. Nici până acum nu mi-am revenit. Filmul a fost bine primit și de presă și de critici și de spectatori și de jurii. Aprecierea a fost unanimă„, a spus Călin Netzer.

„Poziția copilului” este cel de-al treilea lungmetraj al lui Călin Peter Netzer, după multi-premiatele „Maria” (2003) și „Medalia de onoare” (2010). Filmul vorbește cu dramatism, cu emoție, dar și cu umor despre traumele sufocării copiilor prin dragoste și despre amprentele pe care le lasă părinții asupra personalității acestora. Pelicula este, totodată, o radiografie a high-class-ului românesc contemporan și vorbește despre trafic de influență și corupție la nivel mic în instituțiile de bază ale societății și extensiile acestora asupra întregului sistem socio-economic din România de azi.

Luminița Gheorghiu și Bogdan Dumitrache au rolurile principale, de mamă și fiu. Li se alătură, într-o distribuție selectă, nume ca Natașa Raab, Florin Zamfirescu, Ilinca Goia, Adrian Titieni, Cerasela Iosifescu, Mimi Brănescu și Vlad Ivanov.

Călin Netzer a declarat, pentru MEDIAFAX: „Este un premiu foarte important pentru cariera mea, pentru România și confirmă valoarea cinematografiei românești. Este unul dintre cele mai mari premii din cinematografia românească, este un eveniment„.

Citește mai multe detalii despre premierea filmului „Poziția copilului”, pe Mediafax.ro