Trucuri mici, efecte mari

Apropo.ro / 28.09.2004, 11:01
Trucuri mici, efecte mari
Oboseala, tristețe, stres... toate aceste neplaceri pot fi combatute cu ajutorul unor remedii simple și rapide, la îndemana oricui. Ești prost-dispusa? Aromoterapie Anumite arome îți pot reda buna dispoziție. De pilda, uleiul de citrice stimuleaza activitatea

Oboseala, tristețe, stres… toate aceste neplaceri pot fi combatute cu ajutorul unor remedii simple și rapide, la îndemana oricui.

Ești prost-dispusa? Aromoterapie
Anumite arome îți pot reda buna dispoziție. De pilda, uleiul de citrice stimuleaza activitatea mentala și producția de hormoni a organismului, determinand o accentuata stare de buna dispoziție. Și uleiul de trandafir are efect revigorant, aroma inducand o stare de bine.

Ești trista? Ciocolata
Nu este vorba doar de placerea de a manca ceva delicios. „Vinovata” pentru starea de confort și rasfaț, pe care ne-o ofera ciocolata, este andamina, o substanța-component al acesteia, cu proprietați stimulante, asemanatoare hașișului.

Îți este somn? Un dus de aer rece
Abia te-ai trezit și ai ochii carpiți de somn, ori ești epuizata dupa cateva ore bune de munca la calculator? Remediul contra oboselii este simplu: deschide larg fereastra. Aerul proaspat te va înviora!

Respira corect: inspira cu gura închisa, contractand mușchii stomacului, și expira profund, pentru a goli plamanii de aerul statut din încapere.

Te simți sfarșita? Salata de tomate
O porție mare de salata de roșii, cu gogoșari și patrunjel proaspat, te remonteaza și-ți confera energia de care ai atata nevoie. Secretul „tratamentului”, spun adepții terapiei prin culoare, consta în… nuanța vie a acestor vegetale. Roșu intens și verdele crud sunt tonuri care dinamizeaza și acționeaza benefic asupra psihicului (dar și asupra digestiei).

Nu te simți bine? Razi
Rasul ajuta la creșterea nivelului de betaendorfina din organism (un analgezic care reduce durerea) și elibereaza substanțe specifice, care întaresc sistemul imunitar. De asemenea, rasul, simulat sau nu, stimuleaza digestia, respirația și circulația sangvina.

O dimineața „proasta”? Un pahar de apa
Bea-l pe stomacul gol, chiar daca nu ți-e sete. Organismul tau va fi stimulat sa-și reia activitațile matinale și totodata ajutat sa elimine mai ușor toxinele acumulate peste noapte.

Ești obosita? Un „dus” de inviorare
Încearca o tehnica orientala: stai cu picioarele în apa calda timp de 2-3 minute, apoi brusc cufunda-le în apa rece (doar 15 secunde, altfel riști sa racești). Șterge-te cu un prosop cald. „Metoda” te trezește (la propriu) și ajuta la stimularea circulației sangvine, întarirea musculaturii și tonifierea pielii.

Ești stresata? Rasfata-te cu arome
Alege o crema de corp parfumata și aplic-o din abundența pe tot corpul. Rasfața-ți pielea și spiritul. Maseaza-te energic, pentru ca produsul sa intre în piele. Circulația sangvina va fi stimulata, pielea va deveni mai neteda și mai ferma, iar tu te vei simți mai relaxata.

Nu te poți concentra? Presopunctura
Executa un masaj (prin apasare) cu podul palmelor, în zona frunții și a tamplelor. Senzația de caldura va stimula imediat, activitatea cerebrala.