Trupul lui Neamtu a ajuns acasa

Apropo.ro / 22.02.2002, 08:22
Trupul lui Neamtu a ajuns acasa
Ieri dimineata, sicriul de zinc în care a fost transportat fostul portar al Universitatii a fost adus pe Otopeni si, de acolo, transportat la Craiova E 9:05, iar terminalul Sosiri al Aeroportului Otopeni e mai plin decît de obicei. În afara oamenilor obisnuiti, zeci de


Ieri dimineata, sicriul de zinc în care a fost transportat fostul portar al Universitatii a fost adus pe Otopeni si, de acolo, transportat la Craiova

E 9:05, iar terminalul Sosiri al Aeroportului Otopeni e mai plin decît de obicei. În afara oamenilor obisnuiti, zeci de ziaristi, fotoreporteri si cameramani asteapta cu blitzurile si aparatele pregatite. Printre ei, cu ochii plini de lacrimi si fetele desfigurate de durere, Loredana Latea, Ionut Minoiu, Sebi si Irina Petrica si Cristi Ancuta, cinci craioveni care ar fi dat orice sa nu vina ieri dimineata la Bucuresti. Sau, oricum, nu pentru a-si astepta cel mai bun prieten sa se întoarca acasa în sicriu.

Au trecut 20 minute de la aterizarea aeronavei de la Dubai via Larnaca si primii pasageri îsi fac aparitia. Sînt fotbalistii Ceahlaului, reveniti din turneul cipriot, însa nimeni nu-i baga în seama. Cîteva secunde mai tîrziu, silueta firava a doctorului Universitatii, Liviu Batineanu, e reperata de „presari”. Lînga el, o umbra. E mama lui Cristi Neamtu, pe care cosmarul trait în ultima saptamîna a transformat-o într-o fantoma. Nu plînge, ci doar îsi tîraste absenta pasii. Pare sa nu înteleaga de ce atîtia oameni sînt cu ochii pe ea. Dupa cîtiva metri, în brate i se prabuseste Ionut Minoiu, prietenul de la 9 ani al lui Cristi. Aproape instantaneu, din ochii femeii tîsnesc suvoaie de lacrimi, iar un strigat ascutit sparge linistea din aeroport. „Ce ma fac fara Cristisor al meu?! Doamne, cu ce ti-am gresit, Doamne?!”.

E dusa mai mult pe brate într-o Dacie alba care-o astepta la iesire, apoi toti apropiatii si jurnalistii pleaca repede la terminalul Cargo, unde fusese trimis sicriul de zinc în care zace fostul portar al „Stiintei”. Ioana Cioboata ramîne în Dacie la vreo 30 de metri de locul în care era parcata masina trimisa de serviciul de pompe funebre, neavînd putere sa priveasca înca o data scena. E pe bancheta din spate, sprijinita de Loredana, fata cu care Cristi voia sa se casatoreasca anul acesta.

La 9:20, cosciugul carat de sase angajati ai aeroportului e depus în vehiculul mortuar, iar deasupra e depusa o coroana din partea clubului din Banie. „Un’ te duci, fratiorul meu?!”, mai apuca sa tipe Minoiu, cazut în genunchi, dupa care soferul demareaza în tromba. Cînd masina trece prin fata mamei, aceasta lesina de durere, Batineanu urcînd imediat alaturi de ea pentru a o îngriji. La 9:30, Cristi Neamtu era deja în drum spre Craiova natala. Trecusera doar 10 zile de cînd plecase atît de fericit în Cipru, iar acum facea cale-ntoarsa într-un sicriu.

A aparut tatal lui Cristi

În Banie se ajunge dupa exact trei ore. La 12:45, sub privirile a peste 100 de vecini, masinile parcheaza în fata blocului de patru etaje, din cartierul George Enescu, unde locuia Cristi. Mama lui Cristi coboara din Dacie si, dînd cu ochii de sora sa, Ileana Dinca, urla deznadajduita: „L-am adus, surioaraaa!”. În dreapta Mercedesului care a transportat cadavrul, un barbat îsi smulge parul din cap. „Copilul meu, copilul meu!”, apuca acesta sa strige, dupa care cade efectiv din picioare. Doctorul Batineanu îsi face iar datoria si-l „învie” cu putina apa cu otet. Misteriosul personaj nu este altcineva decît Cornel Neamtu, tatal lui Cristi, despre care nimeni nu mai stia nimic de mai bine de un an, de cînd a divortat oficial de Ioana Cioboata.

Sicriul este apoi urcat de patru barbati pîna în apartamentul 8, situat la etajul 1. Rînd pe rînd, George Serban, Lucian Tilihoi si multi alti fosti coechipieri de la tineretul Universitatii vin sa vada ceea ce înca nu pot crede. Ca prietenul lor, Cristi Neamtu, s-a dus în lumea celor drepti. Apare si Gigi Nedelescu, fostul presedinte al clubului, care, înecat de lacrimi, suspina doar un „Dumnezeu sa-l ierte!” si-i aprinde o lumînare la cap. „De ce, copilul meu?! De ce sa ai tu o astfel de soarta?! Mai bine ma duceam eu!”, plînge, îngenuncheat lînga sicriu, tatal sau.

I s-a schimbat sicriul

Adus în tara într-un sicriu de zinc, întrucît asa prevad regulamentele internationale de zbor, Cristi Neamtu a fost mutat ieri într-un cosciug de lemn, pus la dispozitia familiei de clubul din Banie. „Era prea rece pentru sufletul lui!”, a spus Ionut Minoiu, prietenul din copilarie a fostului goalkeeper. Sicriul de zinc a fost apoi aruncat în rîul Jiu de Nicolae Tilihoi si de Nicu Dolea, fostul purtator de cuvînt al clubului, conform unei datini stramosesti. Altfel, Neamtu va ramîne acasa pîna astazi la prînz, cînd urmeaza sa fie transportat la Ostroveni, satul natal al mamei sale, unde mîine dupa-amiaza va fi înmormîntat.

Renta viagera de 10 milioane de lei

Clubul craiovean se va ocupa de absolut toate cheltuielile legate de înmormîntare si va încerca sa o ajute pe mama fostului jucator, acum somera, cu un loc de munca. De asemenea, Consiliul de Administratie al Universitatii va lua decizia de a-i acorda un ajutor lunar de 10 milioane de lei. Banii vor fi virati pe o durata nelimitata, indiferent cui îi va apartine clubul.

Mitropolitul Olteniei vrea sa ajunga la înmormîntare

Slujba de înmormîntare a lui Cristi Neamtu va fi oficiata de un sobor de preoti de la Mitropolia Oltenia, în fruntea carora se va afla parintele Marin Mihail, protopopul de Craiova – Sud. Lînga acesta e posibil sa ajunga si Înalt Prea Sfintia Sa Teofan, Mitropolitul Olteniei, care duminica sfinteste o noua biserica la Drobeta Turnu Severin.

Prietena lui Cristi se va îmbraca în mireasa

Pentru a respecta traditia din satul în care va fi înmormîntat Cristi Neamtu, prietena acestuia, Loredana Latea, îl va conduce pe ultimul drum îmbracata într-o rochie alba de mireasa. Loredana, verisoara lui Florin Soava, l-a cunoscut pe Cristi la sfîrsitul anului trecut si au petrecut împreuna Craciunul si Revelionul.

Cetatean de onoare al Craiovei

Primarul Vasile Bulucea a propus ieri Consiliului Local al municipalitatii acordarea titlului de Cetatean de onoare post-mortem al Craiovei lui Cristi Neamtu. Aceasta sugestie a fost aprobata în unanimitate, ca de altfel si cea referitoare la declararea zilei de duminica drept zi de doliu în Banie. Bulucea, viceprimarul Aurica Solomon, directorul economic al clubului, Angela Bujor, si alte oficialitati locale au trecut ieri dupa-amiaza pe la casa lui Cristi pentru a-si exprima compasiunea fata de familia îndoliata.

Sursa: www.prosport.ro