Trupurile prea slabe, interzise prin lege

De: Manuela Stoicescu / 16.04.2008, 14:28
Trupurile prea slabe, interzise prin lege
Parlamentul francez a adoptat ieri o lege prin care orice fel de incitare cu ajutorul mass-mediei la pierderea greutatii a devenit ilegala.

Parlamentul francez a adoptat ieri o lege prin care orice fel de incitare la pierderea greutatii a devenit ilegala, incluzand in aceasta categorie revistele pentru femei, reclamele si site-urile care aplica astfel de sfaturi.

Expertii din industria modei spun ca daca aceasta lege va fi aprobata, ea va avea un impact extrem de puternic. Liderii industriei franceze de creatie vestimentara se opun ideii instituirii limitelor legale in ceea ce priveste standardele de frumusete.

Doctorii si psihologii care trateaza paciente anorexice au intampinat cu entuziasm initiativa legala dar au insistat ca interdictiile in privinta mass-mediei sa fie mai usoare. Aceasta nu e prima lege de acest gen, anul trecut spaniolii interzicand prezenta pe podium a oricarui model care prezenta o greutate dezechilibrata in raport cu inaltimea.

Exista insa si oameni care cred ca aceasta masura legislativa nu este suficienta: Valery Boyer, cea care a autorizat initiativa, vrea sa se concentreze cel mai mult asupra siteurilor "pro anorexie" care, spune ea "te indeamna sa mananci un mar pe zi si nimic altceva pentru a-ti pastra silueta. Am observat ca mediul socio-cultural pare sa favorizeze comportamentul nutritional disfunctional si de aceea cred ca trebuie sa actionam cat mai repede. Aceasta lege ar face ilegala orice fel de instigare sau provocare a unei persoane care incearca sa slabeasca din cauza a ceea ce vede, expunandu-se la riscuri imense"

Pedepsele se ridica la amenzi in valoare de 30.000 de euro si trei ani de inchisoare plus 45.000 de euro amenda in cazul in care persoana moare din cauza unei afectiuni nutritionale.