Tu ai vrea să locuiești aici?

Apropo.ro / 07.07.2014, 10:30
Dacă vi se pare că Bucureștiul sau oricare alt oraș din România este unul ciudat, sigur vă veți răzgândi când veți citi detalii despre cele nouă orașe prezentate mai jos.
Puțină lume știe că există un oraș acoperit în totalitate de gunoaie sau un oraș în care nu poți să trăiești fără o mască de gaze pe față.
 
1. Cel mai dens populat oraș din lume
 
 
Până în 1992, Kowloon, din Hong Kong, a fost cel mai dens populat oraș din lume. Aproape 50.000 de oameni locuiau pe o suprafață de numai 2,6 hectare. Fondat ca o bază militară chineză în jurul anului 1650, Kowloon a fost cedat britanicilor în 1898. După Al Doilea Război Mondial, chinezii și-au propus să pună stăpânire pe oraș, astfel că imediat au apărut peste 2.000 de imigranți. Treptat, chinezii și britanicii și-au luat mâinile de pe oraș, care a devenit un adevărat teritoriu condus de anarhie. Kowloon a ajuns rapid sub dominația Triadelor, astfel că numărul infracțiunilor a crescut vertiginos. Circa 30 de ani, orașul a fost dominat de crime, prostituție și traficul de droguri. Rezidenții aveau dreptul să-și construiască locuințe după bunul plac, fără a ține cont de regulile elementare de siguranță. La începutul anilor 1990, deși rata infracționalității a scăzut vertiginos, chinezii și britanicii au stabilit că în Kowloon nu se poate trăi corespunzător. Cele două țări au pus mână de la mână și au adunat 2,7 miliarde de dolari, bani cu care i-au convins pe cei circa 50.000 de rezidenți să plece din oraș. Orașul a fost demolat în 1992 și înlocuit cu un parc de distracții finalizat în 1995.
 
2. Comunitarea de pensionari unde bolile cu transmitere sexuală sunt la ordinea zilei
 
 
„Satul” este cea mai mare comunitate de pensionari din lume. Aici trăiesc peste 100.000 de persoane care au trecut de 55 de ani. Tinerii nu au voie să se stabilească aici. „Satul” are numeroase terenuri de golf, cluburi de socializare, piețe, restaurante, etc. La prima vedere pare locul ideal unde să te retragi după ce te pensionezi. Totuși, „Satul” are și numeroase probleme, deși pare ciudat. Zilnic, cel puțin o persoană este descoperită ca fiind purtătoare a unei boli cu transmitere sexuală, principalul obiectiv al pensionarilor fiind să facă cât mai mult sex. Există o piață neagră pentru cei care vor Viagra, iar mulți pensionari sunt ahtiați după sexul în aer liber. Totul a ieșit la iveală când Peggy Klemm (68 de ani) a fost arestată pentru că se iubea, într-un părculeț din apropierea casei, cu amantul ei, David Bobilya, în vârstă de numai 49 de ani. Polițiștii care se ocupă de această zonă susțin că cele mai amuzante sunt momentele în care doi bărbați, de obicei ambii trecuți de 70 de ani, se bat într-un bar, pentru o femeie.
 
3. Orașul acoperit de gunoaie
 
 
Egiptenii din Cairo nu au reușit să pună la punct un sistem eficient de colectare a gunoaielor. Însă de mai bine de 70 de ani aproape toate gunoaiele sunt adunate și depozitate în Manshiyat Nasser. La prima vedere pare o groapă de gunoi ca oricare altă, dar mulți rămân uimiți când își dau seama că, de fapt, sub gunoaiele din Manshiyat Nasser există un adevărat oraș. Circa 60.000 de locuitori sunt în Manshiyat Nasser, iar aceștia se ocupă exclusiv cu colectarea gunoaielor din Cairo. Ei se deplasează de la o casă la alta, adună gunoaiele și le transportă cu ajutorul unor mașini de teren sau cu ajutorul unor măgari. Locuitorii din Manshiyat Nasser au suferit două lovituri dure în ultimul deceniu. În 2003, municipalitatea din Cairo a angajat companii private pentru colectarea gunoiului, aceștia lăsându-i, practic, fără mâncare pe locuitorii din Manshiyat Nasser. În 2009, de teama gripei porcine, oficialitățile au ordonat eutanasierea tuturor celor 350.000 de porci din Manshiyat Nasser.
 
4. Comunitatea de spiritualiști
 
 
Orașul american Lily Dale reprezintă cea mai mare comunitate de spiritualiști din lume. Există doar 275 de rezidenți, dar orașul are oficiu poștal, librărie, loc de joacă pentru copii sau departament de pompieri. Anual, circa 25.000 de turiști ajung în Lily Dale pentru a trăi măcar o zi în mijlocul celei mai mari comunități de spiritualiști din lume. Oamenii ajung în Lily Dale pentru a căuta răspunsuri, pentru a se documenta în legătură cu această comunitate sau pur și simplu pentru a se bucura de liniștea comunității.
 
5. Orașul în care locuitorii trăiesc cu măști de gaze pe față
 
 
De la începutul anilor 2000, de când s-a înregistrat erupția vulcanului Oyama, aflat la aproape 200 de kilometri de Tokyo, cei 2.800 de rezidenți ai insulei Miyake-jima au fost obligați să poarte asupra lor, în permanență, măști de gaze. Iar o sirenă îi avertizează de fiecare dată când trebuie să-și pună masca pe față. Vulcanul Oyama a fost extrem de activ în ultimii 100 de ani. A erupt, făcând victime, în 1940, 1962 și 1983. Încă cea mai mortală erupție s-a înregistrat în vara lui 2000. Timp de trei luni, vulcanul lansa zilnic, în aer, până la 20.000 de tone de dioxid de sulf, făcând ca insula să fie nelocuibilă. Autoritățile au ordonat rapid evacuarea. Din 2005, insula a început să fie repopulată. Chiar și așa, o treime este impracticabilă, iar cei care se stabilesc aici trebuie să respecte regula măști de gaze. În plus, cetățenii sunt supuși de două ori pe an unor teste medicale.
 
6. Orașul amatorilor de camping
 
 
Slab City este o localitate micuță aflată în deșert, la est de Los Angeles. A fost o bază militară americană, iar acum este, practic, un orășel al iubitorilor de camping, unde locuiesc numai oameni care stau la cort sau în rulotă. Zona este cunoscută și sub denumirea de „ultimul oraș liber din America”. Circa 150 de persoane locuiesc constant în Slab City, dar iarnă numărul locuitorilor crește la câteva mii. Orașul nu are apă, canalizare, electricitate, toalete sau serviciu de colectare a gunoiului. Oamenii vin cu provizii de acasă, iar dacă au nevoie de ceva își procură din Niland, oraș aflat la 5 kilometri.
 
7. Orașul din minele de opal
 
 
Orașul australian Coober Pedy este cunoscut drept „capitala mondială a opalului”. Aici s-a descoperit opal în 1915, iar de atunci s-au deschis numeroase mine, mulți europeni ajungând în zonă pentru a căuta opal. Curând, oamenii și-au dat seama că e mai ușor de lucrat în mină decât de locuit la suprafață așa că oamenii s-au mutat încet, dar sigur, sub pământ. Mai ales că vorbim de o zonă de deșert unde temperaturile pot ajunge, ziua, la 50 de grade Celsius. Sub zăcămintele de opal au fost construite biserici, magazine, galerii de artă, apartamente care ajung la dimensiuni de 450 de metri pătrați și chiar un hotel de patru stele. 
 
8. Orașul vopsit în albastru
 
 
Chefchaouen este unul dintre cele mai frumoase orașe din nord-estul Marocului. Atracție turistică, unde prețurile sunt foarte mici, Chefchaouen este cunoscut mai ales pentru că cele mai multe dintre străzi și clădiri sunt vopsite în albastru. Toate au fost vopsite de refugiații evrei care au locuit aici în anii 1930. Chefchaouen este apreciat pentru că se află în apropiere de Tanger și de enclava spaniolă Ceuta. De asemenea, orașul marocan este apreciat pentru producția de hașiș.
 
9. Orașul necropolă
 
 
Orașul american Colma a fost înființat ca o necropolă în 1924. Recunoscut sub denumirea de „Orașul sufletelor” sau „orașul liniștii”, Colma are cele mai multe morminte pe cap de locuitor. S-a ajuns la această situație, după ce oficialitățile din Peninsula San Francisco au decis să nu mai permită înmormântările, iar toate corpurile înmormântate au fost mutate în afara peninsulei. Conform recensământului din 2010, în Colma existau 1.800 de locuitori, 17 cimitire și peste 1,5 milioane de persoane înmormântate.