Turcia: Polițiștii au rămas fără gaze lacrimogene!

De: Marian Andrei / 20.06.2013, 14:00
Turcia: Polițiștii au rămas fără gaze lacrimogene!
Protestele declanșate în Turcia acum două săptămâni au condus la epuizarea stocurilor de grenade lacrimogene și gaze pentru dispersarea manifestanților.

Direcția generală de securitate din Turcia a declarat că rezervele de gaze lacrimogene ale poliției sunt epuizate. Pe durata acțiunilor de protest, forțele de ordine turce au consumat aproximativ 130.000 de grenade cu gaze.

Până la refacerea stocurilor de mijloace de protecție speciale și de combatere a tulburărilor de stradă, Guvernul a decis majorarea numărului vehiculelor echipate cu tunuri cu apă.

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a declarat marți că situația din țară este sub controlul deplin al poliției. Potrivit acestuia, ciocnirile pot continua, „dar forțele de securitate vor lua măsurile necesare”.

Protestele în masă de la Istanbul și din alte orașe din Turcia au început cu o acțiune de apărare a parcului Gezi, în locul căruia autoritățile intenționau să construiască un centru comercial. Protestul ecologist pașnic s-a transformat în ample manifestații antiguvernamentale, care au dus la confruntări cu poliția atunci când aceasta a început să disperseze manifestanții cu gaze lacrimogene.