Turcia: Războiul Twitterului continuă

De: Marian Andrei / 13.04.2014, 11:56
Turcia: Războiul Twitterului continuă
După ce justiția turcă a repus în drepturi platforma de microblogging Twitter care fusese interzisă de premierul turc, Recep Tayyip Erdogan a anunțat că aceasta va fi urmărită pentru evaziune fiscală.

Ieri, Erdogan a acuzat Twitter într-un discurs televizat că este un site „evazionist” și că „va merge după el”. El a criticat și Curtea Supremă turcă pentru decizia sa, afirmând că a pus interesele financiare mai presus de interesele Turciei.

„Twitter, Youtube și Facebook sunt companii internaționale care nu urmăresc decât profitul. În același timp, Twitter este un evazionist de taxe și vom merge după el”, a spus Erdogan.

„Aceste companii, la fel ca toate companiile internaționale, se vor supune constituției, legilor penale și fiscale din țara mea”, a completat prim-ministrul.

 

Guvernul condus de Erdogan a interzis accesul la site pe 20 martie, după ce pe Twitter s-au publicat documente compromițătoare având ca subiect activitatea acestuia, stârnind nemulțumirea aliaților NATO și a grupurilor care apără drepturile internaționale ale omului care au văzut această măsură ca un pas înapoi al democrației î Turcia.

Ankara a ridicat interdicția pe 3 aprilie, după ce Curtea Supremă a decis că blocarea accesului contravine dreptului la liberă exprimare.

Guvernul turc a blocat, pe 27 martie, și accesul la Youtube după ce site-ul a prezentat o întâlnire secretă dintre oficiali militari și civili în care s-au discutat scenarii referitoare la Siria.