Turcii fără „studii” nu vor mai avea voie să aibă animale de companie

De: Marian Andrei / 29.04.2014, 15:00
Turcii fără
O comisie parlamentară turcă a propus modificări ale legii privind drepturile animalelor, printre care una dintre cele mai importante este cea care stipulează că fiecare proprietar de animal de companie trebuie să urmeze un curs de instruire privind comportamentul față de animale.

Modificările mai prevăd ca proprietarul animalului să-i asigure acestuia toate condițiile necesare pentru trai și să aibă grijă inclusiv de sănătatea acestuia.

„Orice persoană care adoptă, deține, vinde sau are în îngrijire un animal trebuie să îi asigure acestuia o cazare adecvată pentru bunăstarea animalului, condiții bune de viață și să aibă grijă de sănătatea sa. Deținătorul trebuie să ia măsuri împotriva poluarii mediului și să prevină orice disconfort sau daune provocate de animal, fiind obligat să compenseze daunele în cazul în care nu a luat măsurile necesare. Cei care vând sau dețin animale de companie trebuie să urmeze programe de instruire organizate de autoritățile locale și să obțină un certificat”, se arată în lege.

Legea stipulează și pedepsele pentru nerespectarea ei: amenzi de 1.000 de lire turcești pentru vinderea unui animal de companie unei persoane care nu deține certificat sau pentru rele tratamente aplicate animalului, 2.000 de lire pentru torturarea animalului, 500 de lire pentru lipsa lesei și a botniței la ieșirea cu câinele în locuri publice și pedepsa cu închisoare (3-24 de luni) pentru întreținerea de relații sexuale cu animalul.

Este prevăzută, de asemenea, și obligativitatea transportării animalului la veterinar în cazul unui accident în trafic.

Una dintre urmările imediate ale modificării legii este interzicerea vânzării de animale de companie, cu excepția peștilor și a păsărilor, de către pet-shop-uri.