Turismul de shopping

Apropo.ro / 11.08.2011, 09:00
De doua ori pe an, are loc mult asteptata intalnire cu reducerile pentru toti iubitorii de moda si de chilipiruri, iar agentiile de turism profita din plin.

Recunosc, sunt dependenta de cumparaturi!

Acest mic viciu ma lasa, in fiecare luna, fara un leu (sua euro) in buzunar. Cu toate ca am zeci de rochite si fustite, mereu se mai gaseste loc pentru una.

Pana acum, mi-am facut cumparaturile din magazinele din orasul meu, in Romania, dar turismul de shopping imi face cu ochiul. Sper ca anul acesta voi avea resurse si timp pentru o mica escapada la cumparaturi, in afara tarii.

Galerie Foto

Pentru ca tot a venit vorba de cumparaturi, se pare ca Natalia Mateut este o shoppoholica convinsa, numai ca aceasta prefera sa plateasca cu carduri false. Fiica fostului dinamovist Dorin Mateut, Natalia, nu a reusit sa se bucure de vacanta petrecuta in Olanda, din cauza problemelor cu legea.

In timpul unei partide de shopping prin magazinele din Amsterdam, vanzatoarele au anuntat Politia, care a sosit imediat si i-a retinut pe simpatica Natalia si pe iubitul ei.

Motivul? Este posibil ca unul dintre cei doi indragostiti sa fi folosit carduri false sau unul dintre prietenii care insoteau cuplul a platit cu un card de credit care nu se afla sub acoperire. Dar, noi nu vrem sa fim vreodata in situatia ei si nu vom fi atat timp cat verificam cardul inainte de cumparaturi, asa ca hai sa ne concentram pe tinta noastra: tursimul de shopping!

Ce este turismul de shopping?!

De doua ori pe an, are loc mult asteptata intalnire cu reducerile pentru toti iubitorii de moda si de chilipiruri. Mari reduceri si oferte speciale sunt la tot pasul. Reducerile se fac in principal la haine, incaltaminte, accesorii dar si la produsele de gospodarie.

In general, aceste reduceri se fac pentru a vinde produsele ramase din colectia sezonului trecut.

Perioada de reduceri nu poate dura mai mult de 6 saptamani. In Paris, reducerile dureaza in general o luna si au loc iarna si vara. In timpul reducerilor, magazinele pot fi deschise uneori si duminica.

Shopaholica

Intalnirea cu reducerile

Turismul de shopping a devenit o practica foarte populara pentru romani, iar destinatiile alese de cei care se dau in vant dupa cumparaturi s-au diversificat in ultimii ani, o data cu cresterea veniturilor si a pretentiilor privind calitatea produselor.

„Aproximativ 7.500-10.000 de romani pleaca anual din tara, la shopping. Ei cheltuiesc, in medie, 1.000-1.500 de euro pentru cumparaturi, la care se adauga pretul pachetului turistic in sine (drum si cazare/masa), care variaza intre 200 si 1.100 de euro”, a declarat secretarul general al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), Mircea Draghici.

Perioadele de calatorie variaza in functie de reduceri si de locatia aleasa, dar acestea sunt cuprinse, in principiu, intre lunile octombrie si martie ale anului urmator.

Shopping

Turism de shopping

Potrivit unui reprezentantul CMB Travel, in orasele europene exista doua sezoane de ieftiniri – primul de la jumatatea lunii ianuarie pana la jumatatea lunii februarie si al doilea de la jumatatea lunii iulie pana la jumatatea lunii august.

Madridul este cunoscut ca destinatie de cumparaturi pentru incaltaminte ieftina si de calitate, Milano este capitala modei masculine, iar Amsterdam este preferat mai ales pentru cizme.

In materie de electronice, Germania si Dubai sunt deja destinatii clasice, in timp ce Istanbulul este ideal pentru cei care doresc sa cumpere diverse produse din piele.

Brazilia este cunoscuta pentru preturile deosebit de mici la pietre pretioase, iar Malaiezia pentru preturile la produsele electronice si imbracaminte, cu 40-50% sub cele din Europa.

O destinatie interesanta, dar mai greu accesibila din cauza vizei, este New York, un oras faimos si pentru reducerile masive la electronice si imbracaminte.

Destinatii populare

Turistii romani opteaza, de cele mai multe ori pentru: Turcia (Istanbul), Emiratele Arabe Unite – Dubai, China, Marea Britanie (Londra), Franta (Paris), Grecia, Polonia (Varsovia), Austria (Viena), Italia (Milano), Ungaria (Budapesta), SUA (New York) si Thailanda.

Reduceri

Goana dupa cumparaturi

Cum nu exista o femeie care sa nu indrageasca shopping-ul si cuvantul „Sale”, agentiile de turism au inceput sa organizeze (si) excursii de shopping.

Fie ca esti in cautare de high-fashion, ca vrei sa pui mana pe o haina din ultima colectie Zara sau vrei sa te intorci acasa cu ceva exotic, iata cateva destinatii perfecte pentru tine:

Paris (Franta)

Parisul (orasul iubirii) este un oras plin de viata, motiv pentru care este imposibil sa nu te indragostesti de el.

Vederile din Turnul Eiffel sau Sacré Coeur dezvaluie instantaneu sute de atractii pentru vizitatori, dar cea mai buna modalitate de a vedea acest oras este aceea de a pune harta inapoi in buzunar si a te rataci pe strazi si bulevarde, descoperind orasul doar pentru tine.

Paris

Turnul Eiffel, Paris

Daca pleci la „vanatoare de comori”, aici gasesti tot ce ai visat, de la buticurile cu haine de designer, pana la vestimentatia vintage expusa in piete cu aspect boem.

Paris, Marais

Paris, cartierul Marais

Unul dintre cele mai potrivite cartiere pariziene pentru shopping este Marais, locul in care labirintul de stradute pietruite te plimba printre ateliere de designeri, magazine bine ascunse si galerii pana in Place des Vosges.

Daca te intereseaza marile case de moda, pe acestea le vei gasi insirate cu precadere de-a lungul a doua strazi: Rue du Faubourg St-Honore si Avenue Montaigne.

Daca nu dispui de un buget foarte mare, viziteaza „les grands magasins”: Galeries Lafayette si Printemps, de pe Boulevard Hausmann.

Oferta turistica Shopping Paris – 279 euro/persoana

Viena (Austria)

Viena, capitala Austriei, este un oras splendid, cu multe cladiri in stil baroc, ce a fost vreme de secole centrul Imperiului Habsburgic.

Orasul ramane patruns de grandiosul spirit imperial, reprezentat de palatele impozante si vilele ce pot fi admirate la tot pasul.

Mostenirea culturala a orasului e in mare parte muzicala, mari compozitori precum Strauss, Brahms, Beethoven, Schubert, Haydn si Mozart au trait si au concertat aici.

In zilele noastre, Orchestra Filarmonica din Viena si Opera de stat mentin vie traditia orasului, aici sustinandu-se mai multe concerte de muzica clasica decat in oricare alt oras al lumii.

Viena

Karlskirche, este cea mai faimoasa biserica baroca din Viena

Viena este o metropola plina de un farmec unic si este ideala pentru toate tipurile de vacante: ideala pentru cuplurile care cauta o evadare romantica si relaxanta; distractiva pentru tineri, cu toate magazinele, centrele comerciale, obiectivele turistice si viata de noapte agitata; plina de lucruri interesante pentru entuziastii de cultura, deoarece este plina pana la refuz cu monumente si muzee, este o oprire obligatorie pentru iubitorii muzicii clasice si pentru fanii lui Mozart.

Mariahilferstrasse

Daca ajungi aici, trebuie sa vezi: Palatul Hofburg, Scoala Spaniola de Calarie, Biserica Sfantul Karl, Palatul Schönbrunn, Galeria de Arta Albertina, Biblioteca Nationala Austriaca, Josefsplatz, Parcul Dunarii Viena si Prater (cel mai mare parc natural dintre Dunare si canalul drept al Dunarii).

Kartnerstrasse

Kartnerstrasse

Multimea de magazine de pe Mariahilferstrasse si Kartnerstrasse, o gramada de mall-uri si alte centre comerciale sunt foarte imbietoare.

In apropierea Vienei, se afla si celebrul Designer Outlet Pandorf, un complex urias de 37.000 mp, ce gazduieste 150 de magazine si 600 de brand-uri dar si cafenele, restaurante, o banca, centre de exchange si locuri de joaca pentru copii. Aici beneficiezi de discounturi intre 30 si 70%.

Oferta turistica Shopping Viena 2012 – Pret: 189 EUR / persoana (Cazare Hotel Hotel 3*)-cazare hotel 3*, transport inclus

Madrid (Spania)

Orasul Madrid detine o multime de obiective turistice si este un oras incantator, cu sute de spectacole de teatru, de opera, de dans si nenumarate alte forme de viata de noapte.

Madrid

Madrid

Chiar daca orasul dispune de o infrastructura moderna, si-a pastrat totusi aspectul istoric in multe din strazile si cartierile sale.

Reperele sale includ imensul Palat Regal din Madrid, Real Teatro (teatrul roial), care include si casa Operei restaurata in 1850, Buen Retiro parc, fondat in 1631, impunatoarea Biblioteca Nationala (fondata in 1712), care contin o parte din arhivele istorice ale Spaniei, un muzeu arheologic, trei muzee de arta, incluzand Muzeul Prado, care adaposteste una dintre cele mai celebre colectii de arta din lume, Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia, un muzeu de arta moderna, precum si Muzeul Thyssen-Bornemisza.

Shopping in Madrid

Shopping in Madrid

Madridul a devenit unul dintre cele mai apreciate locuri pentru shopping din Europa, gratie strazilor intesate cu magazine de designer, care se impletesc cu numeroase piete si buticuri traditionale. Orasul este cunoscut ca destinatie de cumparaturi pentru incaltaminte ieftina si de calitate.

Salamanca este unul dintre cele mai frumoase locuri din oras unde, cu siguranta, iti vei goli cartea de credit, in timp ce Chueca este plina cu magazine de firma la moda.

El Corte Ingles in Sol este, de departe, cel mai convenabil loc pentru dependentii de cumparaturi in satisfacerea nevoilor, avand in vedere ca vand tot felul de bunuri, de la moda de inalta clasa pana la mancaruri regionale precum Chorizo (carnat picant) si Turron (un fel de nuga).

Unul dintre cele mai populare magazine este Rastro, care atrage atat madrileni, cat si turisti laolalta. A devenit faimos pentru standurile cu antichitati, bunurile la mana a doua, bijuterii si bunuri electrice. Magazinul este deschis in fiecare duminica, de dimineata pana spre jumatatea dupa-amiezei.

Madrid

Magazinul Rastro

Turistii din afara zonei Uniunii Europene pot aplica pentru o returnare a taxei pe bunurile cumparate din Spania.

O taxa pe vanzari (TVA) de 16% este perceputa pe majoritatea bunurilor si serviciilor din tara, iar valoarea totala cheltuita si specificata, inainte de solicitarea unei returnari, este de 90,16 €.

Cumparatorii pot, de asemenea, achizitiona bunuri de la magazinele participante la programul „Cumparaturi europene fara taxe” si ar trebui sa fie atenti dupa logo-ul ETS afisat in vitrinele magazinelor.

Oferta turistica Shopping Madrid (199 EUR/ persoana)-cazare Hotel 3*, transport inclus

Londra (Anglia)

Londra atrage un numar foarte mare de vizitatori si de turisti, desi este un oras scump.

Exista multe obiective turistice interesante, tocmai bune de vizitat, chiar si cu un buget mai redus. Cele mai vizitate obiective turistice se gasesc in centrul Londrei.

Tate Modern contine una dintre cele mai incredibile colectii de arta moderna din lume, in timp ce toate cele 30.000 de magazine si buticuri din oras il vor extenua pana si pe cel mai avid cumparator, iar cele 6.000 de restaurante sunt nerabdatoare sa demonstreze de ce britanicii isi trateaza bucatarii ca pe niste celebritati.

Londra

Londra

Londra are magazine fantastice de haine, cu firme faimoase care se arata la fiecare colt.

Renumite, in acest sens, sunt strazile Oxford si Regent, unde gasesti firme precum Gap, Zara, Topshop, H&M si United Colours of Benetton.

Pentru iubitorii de muzica sunt magazinele Virgin sau HMV, unde poti vedea chiar si cate un muzician faimos, deoarece in aceste magazine sunt sustinute deseori recitaluri pentru publicitate.

Regent street, Londra

Regent street, Londra

Renumit pentru magazinele sale, Camden -situat in nordul Londrei – a devenit una dintre cele patru cele mai vizitate panorame din Londra.

Un refugiu pentru punkeri, gotici sau alte subculturi alternative, gama de standuri si magazine ofera haine retro extravagante, accesorii colorate si costume pentru petreceri moderne, care trebuie vazute pentru a putea crede.

Oferta turistica Shopping Londra (389 euro/persoana) – cazare Hotel 3*, transport inclus

Dubai (E.A.U.)

Dubai este centrul financiar al Emiratelor Arabe Unite si totodata un emirat cu orasul principal Dubai City.

In Dubai, sunt impresionante, in mod deosebit, indraznetele realizari arhitectonice.

Astfel, nu trebuie ratata vizitarea zgarie-norilor triunghiulari botezati Emirates Towers, Hotel Jumeira Beach, Water Park (unde amatorii de senzatii tari au parte de tobogane cu jeturi de apa, reglata termic, care te ridica si te coboara).

Dar ceea ce domina Dubai-ul e Burj Al Arab, cel mai scump si mai inalt hotel din lume (321 de metri) – mai mare decat Turnul Eiffel si cu doar 60 de metri mai mic decat Empire State Building. E construit in mare, are 28 de etaje, un restaurant subacvatic si unul la ultimul etaj, patinoar si cinematograf, camerele sunt dotate cu paturi rotative, o platforma suspendata pe care aterizeaza elicopterele…

Cumparaturile reprezinta o atractie deosebita pentru toti cei ce viziteaza Dubaiul. Varietatea produselor si preturile ridica Dubaiul la acelasi nivel cu marile orase din intreaga lume recunoscute pentru shopping.

Indiferent de gusturile turistului, produse couture de la Paris, produse hi-tech din Japonia sau bijuterii din argint realizate de beduini, in Dubai va gasi cu siguranta cel mai bun pret.

Dubai

Dubai

Cele mai importante locuri in care puteti face shopping sunt: Bur Juman Center, Deira City Center, Holiday Center, Lamcy Plaza.

Bur Juman Center este unul dintre cele mai mari mall-uri din Dubai. Ofera clientilor sai cumparaturi la un nivel ridicat, restaurante foarte mari si magazine de renume ca: Polo, Ralph Lauren, Louis Vuitton, Christian Dior, si Calvin Klein. Bur Juman Center este situat la coltul dintre Strada Trade Center si Strada Khalid Bin Al Waleed.

Deira City Center ofera peste 250 de magazine si restaurante, fiind unul dintre cele mai mari centre comerciale din Dubai. Include magazine ca JC Penny, Woolworths, Cine Star Cinema, Ikea, Carrefour, Benetton, Zara si multi altii. Centrul este situat in apropiere de Dubai Creek Golf & Yacht Club.

Dubai

Shopping in Dubai

Holiday Center este specializat in magazine de bijuterii, magazine care vand diverse specialitati, magazine care vand antichitati, librarii. Avand mai putin de o suta de magazine, la Holiday Center se afla Titan Book Store, Bassa Trading, Nutcrackers, si Rodeo Drive. Centrul este situat in cadrul Hotelului Crown Plaza.

Lamcy Plaza este unul dintre cele mai mari magazine universale din lume. Aici puteti gasi peste 200 de magazine, printre care Paris Gallery, Guess, Shoe Mart, Axara, Jewelry Arcade, Nicklaus si multe altele. Lamcy Plaza este situat in apropiere de Strada Al-Garhoud Road/Zabeel si de Karama.

Turism de shopping Dubai (699 euro+290 lei)

Istanbul (Turcia)

Orasul Istanbul are multe trasaturi unice si fascinante. Este singurul oras din lume situat pe doua continente, cu partea veche a orasului in Europa si partea moderna in Asia, separate de Stramtoarea Bosfor.

Istanbul

Istanbul

De asemenea, este unic pentru ca a detinut statutul de capitala in timpul a doua imperii succesive, cel crestin Bizantin si cel islamic Otoman, iar mostenirea de la cele doua este vizibila in modernul oras de astazi.

Marele Bazar, Istanbul

Marele Bazar, Istanbul

Vestit este Marele Bazar cu cele 4.000 de magazine ale sale, dar de fapt intreaga zona din jur consta in cumparaturi de-a lungul a numeroase cladiri.

4.000 de magazine sunt o mica parte din intreaga imagine. De exemplu, Nuruosmaniye Caddesi, estul bazarului, este inconjurat de bijuterii si de magazine de arta rafinata ascunse in laturile strazilor mici. Mai exista si Magazinul Egiptean de Mirodenii, buticurile si magazinele din Beyoglu, magazinele moderne din Nisantasi si numeroase complexuri comerciale moderne ici si colo in jurul orasului.

Oferta turistica-Shopping Istanbul 2011-Agentia Turism-360 (99 euro/persoana)

New York (S.U.A.)

New York este un oras al superlativelor. Pe langa faptul ca este un centru financiar mondial, insula Manhattan este plina de restaurante de renume mondial, capodopere arhitecturale si institutii de arta venerabile, care fac din New York cel mai mare oras cultural din lume.

Fraza „Daca reusesti in New York, reusesti oriunde in lume” atrage vizitatori din toata lumea, care vin aici in cautarea acelui vis american.

Cu peste 20.000 de resturante eclectice, 150 muzee de renume mondial si peste 10.000 de magazine, New York intr-adevar are cate ceva pentru fiecare.

In afara de tumultul urban non-stop, New York se lauda cu oaza verde care este Parcul Central si Parcul Hudson de pe malul raului. De aici se poate ajunge spre orasele elegante si plajele de pe Long Island.

New York

New York

New York-ul este cunoscut ca unul din cele mai fashion orase ale lumii, si acest lucru nu se reflecta doar in modul de a se imbraca al new yorkezelor, ci si in oferta de shopping extrem de variata pe care orasul o pune la dispozitie.

New York este un paradis al cumparaturilor pentru toate gusturile si bugetele.

Pentru innebunitele de couture si nume precum Louboutin, Dior sau Chanel, bulevardele centrale Fifth Avenue si Madison Avenue sunt ticsite de magazine high end.

Shopping

Femeile adora sa faca shopping

Intre boutique-uri luxoase se inalta department store-uri celebre precum Barney’s sau Saks Fifth Avenue.

Aici poti gasi orice de la accesorii la haine si pantofi, insa preturile de cele mai multe ori au nu mai putin de 4 cifre.

Un detaliu interesant este Shoe express de la parterul magazinului cu traditie Saks, care te duce direct si fara niciun alt stop la etajul dedicat in totalitate pantofilor (si trebuie sa spunem ca in perioada de reduceri acest lift este unul din cele mai solicitate).

Nu trebuie sa ratezi nici Tiffany’s, unde pe mai multe etaje iti poti rasfata privirile cu bijuterii din cele mai elegante, si poate vei pleca impreuna cu una din faimoasele cutiute bleu.

Audrey Hepburn

Audrey Hepburn in filmul „Breakfast at Tiffany’s”

Cel mai cunoscut centru cu reduceri este TjMaxx, care asemeni lui Marshalls, este o hala imensa, plina de produse la preturi incredibil de reduse.

In Manhattan, celebru este si Century21, situat in districtul financiar, in apropiere de Ground Zero, locul unde se inaltau pana in 2001 turnurile gemene World Trade Center. Pe mai multe etaje, poti gasi aici orice, de la designeri americani la creatii europeene, la preturi extrem de reduse. Tot ce trebuie sa ai este rabdarea, pentru ca suprafata extinsa a magazinului ti-o va pune la grea incercare.

Oferta turistica New York – de la 1049 Euro/persoana, cazare in hotel Hotel 3*, transport inclus

Festivaluri de shopping

Festivalul Hong Kong

Pana la 31 august, in Hong Kong are loc Hoong Kong Summer Spectacular in cadrul caruia au loc promotii de pana la 70 % in boutique-uri, hoteluri, restaurante si alte puncte de atractie din acest teritoriu chinez.

Dubai Shopping Festival

Dubai Shopping Festival (DSF), cunoscut in lumea araba ca Layali Dubai, a fost initiat in 1996 de catre guvern. La inceput, avea ca scop promovarea comerciala. Astazi, Dubai Shopping Festival este un centru cultural, de shopping si de entertainment, care atrage oameni din lumea intreaga. In aceasta iarna, Festivalul de Shopping s-a desfasurat in perioada 20 ianuarie – 20 februarie, dar exista deja oferte la agentiile de turism special concepute pentru acest eveniment, pentru anul viitor, asa ca… grabeste-te!

Desi este oricum considerat paradisul cumparaturilor, pe tot parcursul anului, Dubaiul devine in iarna destinatia internationala numarul 1 pentru shopping. Orasul ofera cele mai bune branduri din lume, la cele mai bune preturi.

Dubai Shopping Festival

Festivalul de shopping din Istanbul

Festivalul de shopping din Istanbul se desfasoara in fiecare primavara, in luna aprilie. In timpul festivalului, magazinele sunt deschise, in fiecare zi, pana la ora 23:00.

Dependenta de cumparaturi

Ingrijorati peste masura de incidenta dependentei de shopping, in randul tarilor dezvoltate, psihologii americani au pus la punct un test cu ajutorul caruia pot fi identificate mai usor persoanele care au inclinatii spre asa ceva.

Pornind de la rezultatul testului, femeile, caci acesta este grupul cel mai afectat de psihoza cumparaturilor, vor afla daca trebuie sa-si ia sau nu cardul de cumparaturi cu ele, atunci cand ies din casa. Mai mult, peste ocean exista clinici speciale pentru shoppaholice.

Shopping-ul este placut, atat timp cat nu se transforma intr-o boala!

Apropo de vacanta, nu vrei sa iei si un premiu cu tine? Cauta valiza cu surprize pe Apropo.ro si poti castiga 80 de premii instant si premiul cel mare, un kit de gadgeturi de vacanta!

Click aici pentru detalii!

Ieri ai aflat cum se clasifica hotelurile, dupa numarul de stele, de astazi esti as in turismul de shopping si aflat si unde si-au petrecut unele vedete luna de miere!