Turismul electoral, in vizorul camerelor video

De: Marian Andrei / 01.09.2009, 09:57
Turismul electoral, in vizorul camerelor video
Guvernul va dota sectiile de votare „speciale" cu camere video, pentru a detecta votul multiplu.

In sedinta de ieri a coalitiei, pe langa data alegerilor,  s-a stabilit ca legea alegerilor prezidentiale sa nu fie schimbata semnificativ, dar sa fie luate masuri de descurajare a turismului electoral, pe care ambele partide l-au blamat dupa euroalegeri.

In loc, insa, sa taie raul de la radacina, adica sa elimine listele suplimentare (pe care voteaza alegatorii care nu se afla in ziua alegerilor in localitatea de resedinta), care sunt imposibil de controlat si faciliteaza votul multiplu, PD-L si PSD au ales sa "controleze" fenomenul.

Astfel, vor fi constituite sectii speciale in care sa voteze cei care nu se vor afla in localitatea in care isi au domiciliul. Conform ministrului de Interne, Dan Nica, toti cei care vor vota in sectiile speciale vor completa o declaratie pe propria raspundere ca au luat la cunostinta de faptul ca daca vor vota de doua ori vor trebui sa suporte pedeapsa cu inchisoare prevazuta de legea penala.

Ca sa creeze senzatia ca autoritatile vor controla tot, in aceste sectii speciale vor fi instalate „mijloace de inregistrare video”, in speta camere web, „pentru a se evita cheltuieli prea mari”, mijloace care sa poata furniza si probele necesare in eventualitatea unui vot dublu.

Ministrul de Interne, Dan Nica, a estimat ca vor fi „cel putin 3300 de sectii speciale, cel mult 3500 – cate una in fiecare comuna, de la doua in sus in fiecare oras, cateva in Bucuresti”, ceea ce inseamna ca vor trebui achizitionate circa 3500 de camere video.

Ministrul a oferit si solutia tehnica, in conditiile in care "in bugetul de alegeri nu exista nicio suma alocata camerelor”. Camerele vor fi imprumutate din laboratoarele scolare de informatica, care, din informatiile ministrului de Interne, ar poseda aparatura necesara detectarii fraudelor la vot. Oricum, a adaugat Dan Nica, web-camerele vor fi puse mai mult „ca metoda de sperietura”, ceea ce e mai important e declaratia pe proprie raspundere pe care fiecare votant de pe listele suplimentare va trebui sa o dea ca nu si-a exprimat dreptul fundamental si in alta parte.

Â