Turiștii aflați în Mamaia vor fi supravegheați de salvamari care vor zbura cu doua parapante pe deasupra marii, luni fiind inaugurat, în stațiune, punctul Salvamar cu parapanta, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Tomi Coconea, campion național la parapanta, a declarat ca echipa de salvamari este formata din doi piloți-instructori și alți trei membri ai Asociației „Proaero” din Tîrgu-Jiu, care vor asigura serviciul de supraveghere aeriana. El a precizat ca piloții care vor zbura pe deasupra marii în zona stațiunii Mamaia vor colabora prin stații cu salvamarii aflați la sol.
Prezent la inaugurare, primarul municipiului Constanța, Radu Mazare, a declarat ca a vazut acest serviciu salvamar în Brazilia și ca astfel i-a venit ideea de a înființa un astfel de punct și pe litoralul românesc.
El a mai spus ca, pe lînga serviciul de salvamar cu barci aflate la malul marii, vor fi și aceste doua parapante care vor patrula la înațime cu colaci și stații. În momentul în care vor observa ca cineva este în pericol și se zbate în apa, piloții vor arunca de la înalțime colacul de salvare și îi vor anunța pe cei de pe mal.
Primarul Mazare a mai precizat ca acest serviciu de salvamar va funcționa deocamdata doar în Mamaia , iar daca se va dovedi eficient va fi extins în toate stațiunile de pe litoral.
Potrivit lui Cornel Caluțiu, pilot instructor în cadrul Asociației Proaero, dispozitivele au o greutate de 14 kilograme, funcționeazape baza de motorina în amestec cu ulei, fiind atașate de o parașuta și pot atinge o viteza de 50 pîna la 60 de kilometri pe ora.
Cu aceste dispozitive, care au doua locuri, se pot plimba și turiștii, pentru suma de 1,2 milioane de lei pentru o jumatate de ora de plimbare pe deasupra marii.
Salvamarii vor zbura cu parapanta timp de opt ore pe zi și vor fi platiți de Direcția Apele Române-Dobrogea Litoral, care va aloca în acest scop, pentru aceasta vara, aproximativ 500 de milioane de lei.