Turmericul: condimentul minune al bucătăriei indiene

De: Mihaela Enache / 14.11.2013, 15:00
Turmericul: condimentul minune al bucătăriei indiene
Turmericul, declarat și condiment minune, face parte din fiecare gospodărie indiană. In afară de gust și culoare pe care le adaugă mâncării, acesta are și proprietăți de sănătate.

Utilizarea turmericului datează de aproape 4000 de ani în cultura vedică. Cele mai multe rețete indiene vor avea întotdeauna un ingredient comun, și anume un vârf de cuțit de turmeric. În India, turmericul este considerat condimentul videcătorului.

Mai este găsit și de bun augur în gospodăriile indiene. În multe părți ale Indiei, atunci când sunt trimise invitații la nuntă, oamenii marchează aceste invitații cu un vârf de turmeric pe o parte, ca un semn de fericire și noroc. În state precum Odishna, atunci când o familie este în doliu după moartea unei persoane dragi, ei mănâncă alimente fără turmeric timp de 10 zile. Alimentele fără turmeric simbolizează pierderea și durerea.

Există foarte puține feluri de mâncare – vegetariene sau non-vegetariene în care indienii nu pun turmeric. Acesta este parte din murături și chutney-uri, având în vedere că culoarea lui galbenă adaugă o nuanță frumoasă și gust bun, de asemenea. O mâncare simplp de linte cu un vârf de turmeric și chilli verde are un gust delicios.

Planta de turmeric, care se numește „haldi” este cultivată în multe părți ale Indiei și turmericul proaspăt arată ca o bucată mică de ghimbir.

Turmericul este folosit și în sistemele de medicină tradițională indiană. Acesta conține flavonoide, cunoscute pentru proprietățile sale anti-inflamatorii. Turmericul detoxifică ficatul, luptă cu alergiile, stimulează digestia și imunitatea. În mod tradițional, femeile îl folosesc atunci când fac baie sub formă de pastă cu ulei, deoarece este excelent pentru piele.