Turnul Big Ben din Londra a inceput sa se incline

Apropo.ro / 12.10.2011, 13:30
Turnul Big Ben din Londra a inceput sa se incline
Big Ben, Turnul Orologiului cladirii Parlamentului din Londra, are o inclinatie destul de vizibila. Din 2003, turnul se inclina cativa milimetri pe an.

Turnul Big Ben ar putea avea soarta Turnului din Pisa. Expertii spun ca Turnul Orologiului se inclina spre nord-vest, iar inclinatia este una cat se poate de vizibila.

Inclinarea a devenit vizibila, ea putand fi observata daca stai in Piata Parlamentului si privesti spre fluviu. In cazul in care viteza de inclinare va accelera, vom lua masuri, dar deocamdata nu cred ca ar fi cazul”, a declarat John Burland, cercetator la Colegiul Imperial din Londra.

Turnul Big Ben

Sunday Times noteaza insa ca, la viteza de inclinare actuala, ar trebui probabil 4000 de ani ca Big Ben sa ajunga la gradul de inclinare in care se afla Turnul din Pisa.

Motivul acestei inclinari a fost pus pe seama deceniilor intregi in care s-au efectuat lucrari in subteran. In anii 1860, a fost construita o retea de canalizare, urmata in 1970 de o parcare subterana pentru parlamentari. Apoi, in anii 90′, cand a fost extinsa magistrala de metrou Jubilee in Westminster.

Dupa 2003, inclinarea a devnit tot mai accentuata, de la 0,9 milimetri in fiecare an, la un ritm anual de 0,65 milimetri in anii precedenti, conform raportului.