Turnul din Pisa a început să se îndrepte

Apropo.ro / 14.08.2013, 12:00
Turnul din Pisa a început să se îndrepte
Turnul din Pisa continuă încet, dar constant, să își reducă gradul de înclinare cu 2,5 centimetri în ultimii ani.

Potrivit unui raport anual publicat de grupul de control și monitorizare a celebrei structuri înclinate din Italia, turnul a recuperat, între 2001 și 2013, aproximativ 2,5 centimetri din gradul de înclinare.

Reducerea poate fi considerată lipsită de importanță de unii, dar reprezintă o veste bună pentru specialiști, care au început să supravegheze monumentul din 2001, când acesta a fost redeschis publicului.

Cel mai mare progres s-a înregistrat în cursul unei perioade de reabilitare care a durat 11 ani, începută în 1992, timp în care gradul de înclinare s-a modificat de la 4,5 metri la 4,1.

În ianuarie 1999 a fost realizată intervenția finală de stabilizare a monumentului. Pământul de sub turn a fost extras și eliminat, forțând turnul să își reducă din înclinare.

În cele din urmă, reducerea cu 2,5 centimetri a gradului de înclinare a turnului, din ultimul deceniu, reprezintă o victorie pentru comunitatea din Pisa. Potrivit experților, monumentul poate fi considerat „în siguranță” pentru următoarele două-trei secole.

Citește mai multe detalii despre îndreptarea turnului din Pisa, pe Mediafax.ro