TV5, subtitrat in limba romana din ianuarie 2008

De: Dragos Tanase / 06.12.2007, 15:26
TV5, subtitrat in limba romana din ianuarie 2008
TV5 va avea subtitrare in limba romana din ianuarie 2008, primele teste in acest sens debutand in cursul lunii decembrie.

TV5 va avea subtitrare in limba romana din ianuarie 2008, primele teste in acest sens debutand in cursul lunii decembrie, a declarat pentru MEDIAFAX Antoine Bagnaninchi, agent TV5 Romania.

Programele TV5, cea mai importanta televiziune francofona din lume, care este finantata de cinci tari – Franta, Comunitatea franceza din Belgia, Elvetia, Canada si guvernul provinciei Quebec, prezenta pe piata romaneasca din 1991, vor intra din aceasta luna in teste, urmand ca de la inceputul anului viitor sa fie subtitrate in mod progresiv in limba romana.

"Subtitrarea in limba romana se lanseaza chiar din decembrie 2007, cateva programe vor fi subtitrate in regim de test si subtitrarea programelor se va generaliza progresiv incepand din ianuarie 2008", a spus Antoine Bagnaninchi.

El a precizat ca, in prezent, 80% din operatorii de cablu din Romania au inclus TV5 in grila lor de programe. "In viitor, intentionam sa fim prezenti si pe plateforme satelit", a explicat Bagnaninchi.

Postul TV5 a fost scos, in 2006, din grilele de programe ale UPC, ceea ce a dus la mai multe plangeri ale abonatilor. Postul a fost inlocuit de operatorul de cablu UPC cu televiziunea de filme MGM, ulterior televiziunea reintrand in oferta operatorului.

Potrivit site-ului companiei, peste 176 de milioane de case receptioneaza TV5 Monde, prin cablu sau satelit, 24 de ore din 24, avand o audienta de 25 de milioane de telespectatori zilnic. Astfel, TV5 este, alaturi de MTV si CNN, una dintre cele cele mai mari retele de televiziune la nivel mondial.

Pe 29 noiembrie, Le Figaro transmitea ca posturile TV5, France 24 si RFI ar putea fi integrate intr-un holding denumit France Monde, care ar coordona activitatile audiovizualului extern francez, potrivit unui raport prezentat presedintelui francez, Nicolas Sarkozy.

Raportul nu se pronunta pentru o fuziune imediata intre France 24 si RFI (Radio France Internationale, n.r.), ci pentru gruparea intereselor economice ale celor doua entitati intr-o noua structura, ceea ce ar conduce la aparitia unei noi marci care sa gazduiasca o platforma de continuturi noi: servicii de furnizare de emisiuni TV, de continuturi video la cerere si site-uri comunitare.

Pana in 2010-2012, aceasta entitate ar urma sa dezvolte un pachet de canale care vor prezenta subiectele importante abordate de TV5 si France 24 cum ar fi stiri, emisiuni pentru tineri, lifestyle si emisiuni muzicale francofone.

Actionarii francezi ai TV5 si cei ai France 24 (TF1 si France Télévisions) vor fi invitati sa contribuie mai mult, din punct de vedere al aportului de continut, la aceste structuri, in caz contrar, statul francez urmand sa analizeze posibilitatea revizuirii pozitiei sale fata de cele doua posturi.

Statul francez, care detine 66% din capitalul TV5, finanteaza in proportie de 84 % activitatea postului si ar putea decide sa isi diminueze contributia financiara pentru ca aceasta sa fie conforma cu numarul de actiuni detinute in cadrul televiziunii.

Televiziunea France 24 este prezenta si pe piata romaneasca, postul de stiri transmitand concomitent in limbile franceza, engleza si araba.