TVR 1 sărbătoreşte 1 Decembrie cu români excepţionali

Apropo.ro / 30.11.2012, 08:00
TVR 1 sărbătoreşte 1 Decembrie cu români excepţionali
Anul acesta, de 1 Decembrie, la TVR 1 se vorbeşte despre România. Aniversarea Zilei Naţionale a României începe la TVR 1 de la prima oră, când telespectatorii pot urmări o ediţie specială a Telejurnalului.

De la ora 10.00, în transmisiune directă de la Bucureşti, Chişinău şi Alba Iulia, TVR 1 şi TVR Internaţional difuzează parada militară, slujba de Te Deum şi depunerile de coroane.

De la ora 13.00, la TVR 1 începe o ediţie specială a emisiunii Ora Regelui, realizată la Londra, unde, în zilele de 6, 7 şi 8 noiembrie, a avut loc o serie de înalte ceremonii dedicate Regelui Mihai I al României. Evenimentele au marcat împlinirea a 75 de ani de când Regele Mihai (pe atunci principe moştenitor) a făcut prima sa vizita la Londra, cu ocazia încoronării Regelui George al VI-lea (la 12 mai 1937), tatăl Reginei Elisabeta a II-a.

Marioara Murarescu

Mărioara Murărescu prezintă, de la ora 14.30, o ediţie de sărbătoare a „Tezaurului folcloric”, aducându-ne „Cântecele românilor” de pretutindeni. Cei mai de ispravă români din 2012 se adună, de 1 Decembrie, la TVR 1, pentru a spune „La mulţi ani!” României. De la 15.30 începe o ediţie maraton „Ne vedem la TVR”, cu Marina Almăşan, ediţie transmisă în direct şi la TVR Internaţional, structurată în trei părţi (15.30 – partea I; 16.40 – partea a II-a; 21.10 – partea a III-a). Campioni olimpici şi mondiali, artişti, laureaţi ai unor festivaluri internaţionale, designeri de renume mondial, inventatori medaliaţi cu aur la saloanele internaţionale de inventică, elevi olimpici la diferite materii, câştigătorii concursului Doodle 4 Google, bucătari campioni, români deţinatori de recorduri de „Guiness Book” vor demonstra că despre România se poate vorbi şi la superlativ.

Seara, de la 22.30, Irina Păcurariu propune un documentar în premieră, „Steag românesc pe gheţurile Groenlandei”. 650 km pe schiuri, pe un frig pe care mulţi dintre noi nu ni-l putem imagina. 650 km cu un bagaj de 100 kg. 37 de zile fără prieteni, familie, televizor, informaţie. Minus 30 de grade cu vânt polar, viscol, furtună şi un orizont atât de alb încât dezorientarea şi deziluzia devin prieteni de nădejde. Acestea sunt condiţiile în care Ticu Lăcătuşu şi Cornel Coman au reuşit traversarea calotei glaciare a Groenlandei pe un traseu neparcurs de nimeni până în prezent. Iar de la 23.30, telespectatorii TVR 1 sunt invitaţi la un program de Muzică de petrecere.