TVR News și-a încetat emisia sâmbătă, la ora 00.00

Apropo.ro / 02.08.2015, 19:24
TVR News și-a încetat emisia sâmbătă, la ora 00.00
TVR News și-a încetat emisia sâmbătă, la ora 00.00, ca urmare a unei decizii luate pe 21 iulie de Consiliul de Administrație (CA) al Societății Române de Televiziune (SRTv), care a hotărât închiderea acestui post TV pentru diminuarea cheltuielilor Televiziunii Române.

Consiliul de Administrație al TVR a luat, pe 21 iulie, o serie de măsuri de diminuare a cheltuielilor, în contextul în care Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) blocase, pe 20 iulie, conturile operaționale ale Televiziunii Române, din cauza datoriilor acumulate – începând din anul 2005 – către bugetul de stat.

ANAF a ridicat, pe 30 iulie, poprirea pe conturile TVR, în urma achitării datoriei scadente către bugetul de stat, care a fost în valoare de 10,3 milioane de lei. Însă, în acest moment, datoria fiscală totală a Televiziunii Române se ridică la aproximativ 457 de milioane de lei, potrivit reprezentanților TVR.

Una dintre cele mai importante măsuri recente luate de CA al TVR a fost închiderea, de la 1 august, a televiziunii TVR News, conținutul acesteia urmând să fie preluat de celelalte canale ale SRTv, potrivit unui comunicat al reprezentanților TVR din 21 iulie.

Reprezentanții TVR nu au precizat însă care este economia care se va face prin închiderea televiziunii TVR News.

Televiziunea TVR News, un parteneriat SRTv – Euronews, a fost lansată pe 15 noiembrie 2012, pe vremea când președinte-director general al SRTv era Claudiu Săftoiu. TVR News a difuzat în mare parte programe ale televiziunii paneuropene Euronews, dar și conținut produs de Televiziunea Română, în special de Știrile TVR.

La momentul respectiv, TVR News a înlocuit televiziunea de știri TVR Info, care și-a suspendat emisia pe 15 august 2012, la ora 23.59, potrivit unei decizii luate la momentul respectiv de Claudiu Săftoiu, în contextul situației financiare critice a Televiziunii Române, instituție care se afla atunci în proces de restructurare.

Televiziunea TVR Info a fost lansată pe 31 decembrie 2008, fiind unul dintre canalele înființate de Alexandru Sassu, cel care ocupa la momentul respectiv funcția de președinte-director general al Televiziunii Române. Inițial, TVR Info a difuzat informații utilitare și transmisii live din trafic.

În mai 2011, televiziunea TVR Info a fost relansată ca televiziune de știri, de Alexandru Lăzescu, președinte-director general al Televiziunii Române la acel moment.

Pe de altă parte, Societatea Română de Televiziune a încheiat anul 2014 cu o pierdere de 81,5 milioane de lei, în condițiile în care Televiziunea Română a avut, anul trecut, venituri totale de 544,2 milioane de lei și cheltuieli totale de 625,8 milioane de lei.