Twitter și Facebook au blocat temporar conturile lui Trump. Măsura, luată în contextul violențelor de la Washington

De: Ana Obretin / 07.01.2021, 10:07
Twitter și Facebook au blocat temporar conturile lui Trump. Măsura, luată în contextul violențelor de la Washington

Twitter, Facebook și Snap au blocat temporar conturile președintelui american Donald Trump, în contextul violențelor care au avut loc miercuri în capitala SUA. 

Astfel, Twitter a blocat contul oficial al lui Donald Trump timp de 12 ore, îndemnându-l să șteargă anumite mesaje în care acesta denunță alegeri prezidențiale “trucate”, în timp ce susținătorii acestuia au invadat, miercuri seară, Capitoliul din Washington. Ca o măsură fără precedent, Twitter chiar l-a amenințat cu o suspendare permanentă a contului. 

Din 3 noiembrie 2020, când au avut loc alegerile prezidențiale, Donald Trump încearcă să le discrediteze și spune că acestea au fost „trucate”. El a avertizat că va încerca să împiedice Congresul să certifice oficial victoria lui Joe Biden miercuri, iar unii dintre susținătorii săi au trecut de la vorbe la fapte și au pătruns în Capitoliul de la Washington. 

Twitter a eliminat trei mesaje scrise de Trump, inclusiv un videoclip în care acesta le cerea protestatarilor “să meargă acasă”, dar, de asemenea, afirma, fără dovezi, că alegerile au fost „trucate”. 

Aceasta este pentru prima dată când platforma de socializare online elimină tweet-uri ale președintelui american din alte motive decât încălcarea drepturilor de autor. De obicei, se mulțumea să ascundă sau să adauge avertismente la mesajele cu probleme, care dezinformau sau atacau procesul democratic în special. Contul de Twitter al lui Trump are 88 de milioane de fani și este extrem de important în strategia de comunicare a miliardarului republican.

„Contul @realDonaldTrump va fi blocat timp de 12 ore după eliminarea acestor tweet-uri. Dacă aceste tweet-uri nu sunt eliminate (de autorul lor, n.r.), contul va rămâne blocat”, a anunțat rețeaua. 

Și Facebook și YouTube au eliminat clipul publicat de președintele american

„Aceasta este o situație de urgență și luăm măsuri de urgență adecvate, inclusiv eliminarea videoclipului președintelui Trump (…) care alimentează riscul de violență, mai degrabă decât să îl reducă”, a explicat Guy Rosen, unul dintre vicepreședinții Facebook, responsabil cu securitatea platformei. 

Ulterior, Facebook a urmat exemplul Twitter, suspendând contul lui Trump timp de 24 de ore, pe platformă și pe aplicația Instagram.

Demonstrația violentă de miercuri a fost transmisă practic în direct pe rețelele de socializare. Giganții tehnologici au încercat să tempereze situația. Twitter a încercat să reducă redistribuirea mesajelor care încurajau violența. YouTube a eliminat fluxurile live care prezentau manifestanți înarmați sau care făceau comentarii ce puteau alimenta violențele.

Prea puțin, prea târziu

Rețelele au fost criticate pe scară largă pentru că au fost lente în reacții, de o parte a societății civile. Mulți observatori au acuzat platformele că le-au permis lui Trump și susținătorilor lui să-și organizeze manifestațiile prin intermediul  serviciile lor.

Patru morți și 52 de persoane arestate este deocamdată bilanțul violențelor de miercuri.

CITEȘTE ȘI: Facebook renunță la butonul “Like” de pe paginile publice

FOTO: Profimedia